Slavomil Augustin Janáček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plk. Slavomil Janáček
Narození22. dubna 1914
Holásky
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí15. června 1973 (ve věku 59 let)
Sandwich
AnglieAnglie Anglie
Národnostčeská
Povoláníletecký operátor
ChoťMargoria Evans
Dětidva synové
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Slavomil Augustin Janáček (22. června 1914 Holásky20. dubna 1973 Sandwich) byl československý letecký operátor Royal Air Force během druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Slavomil Augustin Janáček se narodil 22. června 1914 v Holáskách, od roku 1960 městské části Brna, v rodině instalatéra Augustina Janáčka a Matildy rozené Černákové. Mezi lety 1925 a 1928 vychodil měšťanskou školu v Tuřanech, následně nedokončil studium v učitelském ústavu. V První brněnské strojírně se vyučil strojním zámečníkem, kde poté krátce pracoval. V říjnu 1935 nastoupil vojenskou prezenční službu, kterou odsloužil v Přáslavicích. Byl vycvičen na tankového radiotelegrafistu, telefonistu a absolvoval školu pro důstojníky v záloze. Službu ukončil v září 1937 v hodnosti desátníka. V roce 1938 se zúčastnil obou mobilizací. Byl členem Sokola.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Francie[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci vstoupil Slavomil Augustin Janáček do protinacistického odboje. Po prozrazení odešel v listopadu 1939 společně s Jaroslavem Rolencem do zahraničí. Přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii, Řecko, Turecko a Bejrút dospěl do Francie, kde vstoupil do československé armády v zahraničí, konkrétně do smíšeného předzvědného oddílu, kde sloužil jako motocyklista. V květnu 1940 absolvoval poddůstojnickou spojovací školu, bojů o Francii se nezúčastnil.

Velká Británie[editovat | editovat zdroj]

Po pádu Francie a evakuaci do Velké Británie zažádal Slavomil Augustin Janáček v srpnu 1940 o přeložení k letectvu a následně byl přijat k Royal Air Force. Jeho dosavadní kvalifikace jej předurčila na funkci palubního radiotelegrafisty a střelce. Po patřičném výcviku byl v srpnu 1941 zařazen k 68. noční stíhací peruti RAF, kde utvořil operační dvojici s pilotem Miloslavem Mansfeldem, se kterým dosáhli osmi sestřelů, jednoho sestřelu ve spolupráci, jednoho poškození a dvou likvidací střel V-1. Po skončení prvního operačního turnusu v květnu 1943 působili oba do října téhož roku jako instruktoři, následně se vrátili zpět k 68. peruti. Zde kromě bojové činnosti vykonával Slavomil Augustin Janáček i činnost instruktorskou, do konce války nalétal 398 operačních hodin, z toho 390 v noci. Válku ukončil v hodnosti nadporučíka. Ve Velké Británii se v dubnu 1945 oženil s Margorií Evans, příslušnicí Ženských pomocných leteckých sborů. Manželům se narodili dva synové.

Po druhé světové válce[editovat | editovat zdroj]

Slavomil Augustin Janáček se společně s manželkou do Československa vrátil 1. června 1945. Sloužil jako velitel školní letky u Letecké spojovací školy v Pardubicích a Chrudimi. Po Únoru 1948 začala komunistická perzekuce příslušníků západních armád. Společně s rodinou, Arnoštem Zábršem a Josefem Muroněm uletěl 26. června 1948 z Chrudimi do zahraničí. Byl degradován na vojína, ve Velké Británii ale opět vstoupil do Royal Air Force. Službu v ní ukončil jako letový dispečer na letišti Waterbeach v roce 1968. Poté si otevřel malý obchod a hospodu. Zemřel 20. dubna 1973 v anglickém Sandwichi.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 1991 byl Slavomil Augustin Janáček in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka
  • V roce 2021 byla po Slavomilu Janáčkovi pojmenována ulice v jeho rodných Holáskách

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]