Petr Nouzovský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MgA. Petr Nouzovský
Základní informace
Narození24. dubna 1982 (42 let)
Praha, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Žánryklasická hudba
NástrojeVioloncello
Manžel(ka)Kristina Fialová
Webhttp://www.czechcellist.com, http://www.nouzovsky.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Nouzovský (* 24. dubna 1982, Praha)[1] je český violoncellista, dramaturg, pedagog a od roku 2017 předseda Asociace hudebních umělců a vědců (AHUV).[2][3][4]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Studia[editovat | editovat zdroj]

Petr Nouzovský studoval na Pražské konzervatoři (František Pišinger, Jiří Bárta, Jan Páleníček), Hudební a taneční fakultě AMU (HAMU) v Praze (Miroslav Petráš), Vysoké hudební škole v Drážďanech (Wolfgang Emanuel Schmidt) a na Královské konzervatoři v Madridu (Iagoba Fanló).

Kromě opětovného pozvání na Piatigorského seminář v Los Angeles absolvoval mistrovské kurzy u Mstislava Rostropoviče, Borise Pergamenschikova a Lynna Harrella.[5] Soukromě studoval u Stanislava Apolína.

Od roku 2022 je studentem doktorandského studia na VŠMU v Bratislavě. Dizertační práci na téma Bohuslav Martinů a jeho dílo pro violoncello z pohledu interpreta vede doc. Eugen Prochác.

Pedagogická, zakladatelská a hudebně organizační činnost[editovat | editovat zdroj]

- v letech 2004 - 2013 byl spoluzakladatelem a ředitelem Jihočeského komorního festivalu

- v letech 2008 - 2017 byl předsedou Fóra mladých, z.s.

- v letech 2010 - 2022 byl dramaturgem Kruhu přátel hudby v pražském Podolí (nástupce Libor Nováček jr.).

- v letech 2015 - 2020 byl členem Dozorčí rady Nadace Život umělce (v roce 2021 byl jejím předsedou)

- od roku 2017 je pedagogem Pražské konzervatoře, kde předává své zkušenosti dvěma studentům. Jeho absolventy jsou Adam Klánský a David Pěruška

- od roku 2017 je předsedou Asociace hudebních umělců a vědců

- od roku 2017 je členem Kontrolní komise Intergram

- v roce 2018 spoluzaložil Mezinárodní violoncellovou soutěž o cenu Gustava Mahlera v Jihlavě

- od roku 2019 vyučuje i na New York University v Praze. Dále pravidelně vyučuje na mistrovských kurzech v Třeboni a Pezinku (Slovensko)

- od roku 2021 je členem Umělecké rady Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka

- od roku 2021 je dramaturgem Hudebního festivalu Věčná naděje

- od roku 2022 je členem Dozorčí rady Nadace Bohuslava Martinů

- od roku 2023 je dramaturgem Kruhu přátel hudby na pražských Vinohradech

- od roku 2023 je členem Prezidia České hudební rady

- od roku 2023 je místopředsedou Společnosti koncertních umělců

- v roce 2023 založil Kruh přátel hudby v Dolních Chabrech

- od roku 2023 je dramaturgem hudebního festivalu Třeboňská nocturna

- od roku 2023 je dramaturgem Zimního cyklu abonentních koncertů Třeboňských nocturen

Hudební spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Petr Nouzovský spolupracuje s dirigenty Jakubem Hrůšou, Petrem Popelkou, Jiřím Rožněm, Tomášem Braunerem, Martinem Leginusem, Charlesem Olivieri-Munroe, Gáborem Takácsem-Nagym, Petrem Altrichterem, Casparem Richterem, Janem Schultszem, Andrew Parrottem, Case Scaglionim, nebo Jamesem Judem. Prezentuje koncertní hudbu klasické violoncellové literatury (Martinů, Dvořák, Brahms, Beethoven, Čajkovskij, Haydn, Schumann, Šostakovič, Bloch), ale i koncerty pro svou obtížnost méně hrané (Prokofjevova Symfonie-Koncert, Offenbachův „Millitaire“ Koncert).

Hudební nahrávky[editovat | editovat zdroj]

Nahrává pro Dabringhaus und Grimm, Brilliant Classics, CUBE, Albany, Supraphon, ArcoDiva. CD Vivat Tango nahrané s akordeonistou Ladislavem Horákem pro Supraphon získalo ocenění Nejlepší violoncellové CD roku 2014 The Violoncello Foundation New York. Dvojalbum s kompletním dílem Bohuslava Martinů pro violoncello a orchestr (Plzeňská filharmonie, Tomáš Brauner) vydané prestižním německým vydavatelstvím Dabringhaus und Grimm získalo cenu „Nahrávka roku 2017“ Prague Classic Awards, „Cenu německých kritiků 2017“ a superlativní recenze v Pizzicato Luxembourg a Frankfurter Allgemeine.

V roce 2019 vydaná nahrávka Sonát pro violoncello a klavír Bohuslava Martinů natočená s legendárním švýcarským klavíristou Gérardem Wyssem pro label ArcoDiva získala recenze u nás i v zahraničí (Francie/Opera Critiques, USA/Grego Applegate Edwards’s Classical-Modern Music Review a Anglii/Music Web International). Je prvním violoncellistou, který nahrál kompletní dílo Bohuslava Martinů na pěti CD. V roce 2022 vydané CD s Koncertem h moll Antonína Dvořáka (Komorní filharmonie Pardubice, Stanislav Vavřínek, Brilliant Classics) je dle bostonského Fanfare Magazine (July/Aug 2022, Jerry Dubins) nejlepší nahrávkou tohoto díla v historii. Album se stalo Album of the Weekend britského Classic FM, získalo nejvyšší hodnocení Pizzicato Luxembourg, 5 hvězd prestižního francouzského periodika Classica Magazine a svrchovaně brilantní recenzi belgického Crescendo Magazine.

Koncertní a hudební aktivity (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Petr Nouzovský dosud odehrál přes 2200 koncertů ve 40 zemích světa. Vystoupil na pódiích (Concertgebouw v Amsterdamu, Festivalový sál Bad Kissingen, Čajkovského sál v Moskvě, Herkules sál v Mnichově).

V letech 2014/2016 byl rezidenčním sólistou Plzeňské filharmonie.

V průběhu sezóny 2022/2023 se Nouzovský představil na orchestrálních a recitálových koncertech v Evropě, Severní Americe a Asii. V minulé sezóně vystoupil společně s Nagojskou filharmonií, Slovenskou filharmonií, PKF-Prague Philharmonia, Janáčkovou filharmonií, Českým filharmonickým sborem Brno anebo se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Je pravidelným hostem Pražského jara, MHF Leoše Janáčka a Dvořákovy Prahy. V minulých sezónách se představil v Německu, Číně, Japonsku, New Yorku, Estonsku anebo v Polsku.

Dne 8. listopadu 2022 na 8. benefičním koncertu Institutu Bohuslava Martinů v Profesním domě v Praze provedl Petr Nouzovský spolu s klavíristou Martinem Kasíkem první uvedení nově objevené skladby Bohuslava Martinů, Romance pro housle a klavír (H 186bis[6]). Skadba byla uvedena v transkripci pro violoncello a klavír.[7][8]

Hudební nástroj[editovat | editovat zdroj]

Hraje na violoncello Georg Rauer 1921.

Soukromý život[editovat | editovat zdroj]

Petr Nouzovský je ženatý, jeho manželkou je violistka Kristina Nouzovská Fialová.[9] Mají syna Patrika (nar. 2022)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český hudební slovník osob a institucí, heslo: Petr Nouzovský (cit. 26. 9. 2021). www.ceskyhudebnislovnik.cz [online]. [cit. 2021-09-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-09-26. 
  2. Český hudební slovník osob a institucí, heslo: Asociace hudebních umělců a vědců - profesní organizace, zapsaný spolek (cit. 26. 9. 2021). www.ceskyhudebnislovnik.cz [online]. [cit. 2021-09-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-09-26. 
  3. Petr Veber: Petr Nouzovský: Asociaci hudebních umělců a vědců spojuje pocit vzájemného obohacení, Klasikaplus.cz, 6. 10. 2021 (cit. 26. 9. 2021)
  4. Asociace hudebních umělců a vědců, vedení spolku
  5. Petr Nouzovský, hudební medailonek
  6. Prameny | Databáze pramenů Institutu B. Martinů. database.martinu.cz [online]. [cit. 2022-11-24]. Dostupné online. 
  7. VEBER, Petr. Natálie Krátká: Nálezy jako Romance Bohuslava Martinů jsou otázkou štěstí a náhody. www.klasikaplus.cz [online]. [cit. 2022-11-24]. Dostupné online. 
  8. Institut Bohuslava Martinů objevil ztracenou skladatelovu skladbu. Na benefičním koncertě ji zahrají Petr Nouzovský a Martin Kasík. www.martinu.cz [online]. [cit. 2022-11-24]. Dostupné online. 
  9. Český rozhlas D-dur: Violoncello, viola a pes. Na návštěvě u Petra Nouzovského, 15. 6. 2019 (rozhlas. pořad)