Ondřej Slówik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Ondřej Slówik, Ph.D.
Narození18. prosince 1985 (38 let)
Praha
ČeskoČesko Česko
Povoláníanglista, vietnamista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ondřej Slówik (* 18. prosince 1985, Praha)[1] je český anglista a vietnamista, dlouhodobě působící střídavě v Česku a ve Vietnamu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dětství prožil v pražské Libuši (shodou okolností v blízkosti vietnamské tržnice Sapa). Vystudoval gymnázium ALTIS v pražských Kunraticích, v rámci studia absolvoval studijní pobyt v Wichita Falls v Texasu. Po maturitě byl přijat ke studiu bakalářských oborů anglistika-amerikanistika a etnologie se specializací vietnamistika na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.[2] V rámci studia absolvoval semestrální Erasmus na Sheffieldské univerzitě ve Velké Británii. V navazujícím magisterském studiu pokračoval na Ústavu anglického jazyka a didaktiky FF UK, strávil rok na Hanojské univerzitě společenských věd a za svou magisterskou práci na téma Rytmus vietnamské angličtiny získal roce 2012 Mathesiovu cenu. V roce 2018 dokončil doktorské studium na Fonetickém ústavu FF UK obhajobou disertační práce porovnávající průběhy tónů hanojské a saigonské vietnamštiny, která po drobných úpravách vyšla v angličtině jako monografie u nakladatelství Karolinum.

V roce 2016 vydal u nakladatelství Dokořán překlad populárního vietnamského románu Klikař (Số Đỏ) od Vũ Trọng Phụnga,[3] za nějž dříve obdržel Cenu Jiřího Levého. V roce 2020 editoval a spolupřekládal sbírku vietnamských povídek Dvě hostiny.

V minulosti pedagogicky působil na oborech vietnamistiky pražské FF UK a olomoucké UPOL. V současné době žije střídavě v Praze a v Ho Či Minově městě,[4] kde vyučuje na katedře anglického jazyka Hong Bang International University.[5] Je přispěvatelem několika českých médií, mj. Deníku N[6]. Zúčastnil se populární vietnamské televizní talk show Vợ chồng son,[7] jeho výstup zaznamenal na sociálních sítích přes 10 milionů zhlédnutí.

Je ženatý a má dvě dcery.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Profil v databázi Národních autorit ČR. [cit. 22. 3. 2021]
  2. S.R.O, NETservis. Ondřej Slówik: Hanoj je město na beton. www.materialtimes.com [online]. [cit. 2021-03-19]. Dostupné online. 
  3. SMILAUEROVA. Klikař - Vũ Trọng Phụng | Nakladatelství Dokořán. www.dokoran.cz [online]. [cit. 2021-03-19]. Dostupné online. 
  4. Ondřej Slówik | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví. www.kosmas.cz [online]. [cit. 2021-03-19]. Dostupné online. 
  5. Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng [online]. [cit. 2021-03-19]. Dostupné online. (vietnamsky) 
  6. SLÓWIK, Ondřej. Na pivo ve Vietnamu: hlasité říhání nevadí, platit za ostatní je čest a nostalgie po Česku. Deník N [online]. 2020-10-27 [cit. 2021-03-19]. Dostupné online. 
  7. VCCORP.VN. Cô gái Sài Gòn và "chàng Tây nước mắm" tiết lộ thêm về chuyện cư xử với người cũ sau khi thành vợ chồng. aFamily [online]. 2017-09-25 [cit. 2021-03-19]. Dostupné online. (vietnamsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]