Kostel svaté Kunhuty (Nížkovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Kunhuty
Pohled na kostel
Pohled na kostel
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresVyškov
ObecNížkovice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátSlavkov
FarnostNížkovice
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníKunhuta Lucemburská
Architektonický popis
Stavební slohrenesance
Výstavba17271728
Specifikace
Umístění oltářevýchod
Stavební materiálzdivo
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svaté Kunhuty v Nížkovicích je římskokatolický kostel zasvěcený sv. Kunhutě. Je farním kostelem farnosti Nížkovice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven v renesančním slohu mezi lety 17271728 na místě staršího gotického kostela. V roce 1906 navštívil kostel tehdejší brněnský biskup Pavel Huyn. Roku 1950 byla stržena nevyhovující klenba, která musela být často opravována a nahrazena dřevěným stropem. V 80. letech 20. století byla vyměněna střecha kostela. Mezi lety 19982004 proběhla celková obnova interiéru chrámu, kdy byla opravena dlažba omítky i vybavení a malby. Též byla vyměněna elektroinstalace. Ze statických důvodů však byla nutná další rekonstrukce. Ta proběhla mezi lety 20102013. Kromě zpevnění kostela při ní byla vyměněna i omítka. Dále byl do kněžiště instalován nový oltářní stůl, do kterého byly umístěny ostatky tří světců. V sobotu dne 8. června 2013 byl chrám slavnostně vysvěcen tehdejším brněnským biskupem Vojtěchem Cykrlem za účasti mnoha duchovních i laiků. Tento den slaví nížkovická farnost posvícení, neboť datum původního svěcení kostela (kterého se neúčastnil biskup) není známé.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

V kněžišti se nachází hlavní oltář s oltářním obrazem sv. Kunhuty. Na kůru se nacházejí barokní varhany, vyrobené roku 1846.

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Chrám stojí na vyvýšeném místě v obci uprostřed místního hřbitova, do kterého vede schodiště. Před kostelem se nalézají dva kamenné kříže. Nedaleko kostela stojí fara.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Pohled na kostel s farou

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]