Kateřina Podhorská-Kometová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kateřina Podhorská-Kometová
Kateřina Podhorská-Kometová (kresba J. Vilímka, 1881)
Kateřina Podhorská-Kometová (kresba J. Vilímka, 1881)
Rodné jménoKateřina Kometová
Narození8. listopadu 1807
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí28. listopadu 1889 (ve věku 82 let)
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Národnostčeská
Povoláníoperní pěvkyně
Manžel(ka)Matyáš Podhorský
DětiJan Podhorský (syn), Ferdinand Podhorský (syn)
PříbuzníTekla Baťková-Podleská
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kateřina Podhorská-Kometová, rozená Kometová, psána též německy Katharina Comet, (8. listopadu 1807 Praha28. listopadu 1889 tamtéž[1]) byla česká operní pěvkyně, primadona opery Stavovského divadlaPraze, významná postava rozvoje českého operního divadla a divadla v Čechách obecně v době probíhajícího procesu Národního obrození.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Praze v rodině knihaře a kostelníka Kašpara Kometa. Brzy po narození osiřela a po krátkém pobytu u chudých pěstounů si ji roku 1811 adoptovala divadelní pěvkyně a její příbuzná Tekla Baťková-Podleská[2]. Kateřina tak vyrůstala v divadelním prostředí a u své opatrovnice se školila ve zpěvu a hudbě.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Stavovské divadlo v Praze, stálá scéna Kateřiny Podhorské-Kometové

Své první divadelní vystoupení absolvovala rolí Nanette při premiéře opery Červená karkulka (Das Rotkäppchen) Françoise Adriena Boieldieua ve Stavovském divadle 28. listopadu 1819. Již v první inscenaci, kde byla angažována, pěvecky i herecky vynikla, hned roku 1820 tedy přijala angažmá divadelního ředitele Johanna Friedricha Rochlitze k hostování v Lipsku, kde pobyla dva roky. Dostala zde nabídku stálého angažmá, místo toho ale odcestovala se svou pěstounkou k vévodkyni Kuronské na Zaháňské panství, aby se zde společensky vzdělávala. Následně se vrátila do Prahy, kde nadále divadelně působila, především ve Stavovském divadle, a to jak v německy, tak česky zpívaných představeních. 21. února 1827 se provdala[3] za Matyáše Podhorského, následně začala umělecky užívat manželovo příjmení[4]. Počali spolu dva syny, Jana *1826 a Ferdinanda *1841[5].

Za svou kariéru ztvárnila více než stovku rolí v operních představeních a zpěvohrách, především od autorů zahraničních autorů GIoacchina Rossiniho, Giaccoma Meyerbeera, Wolfganga Amadea Mozarta, Gaetana Do­nizettiho, Alberta Lortzinga či Daniela Aubera, stejně tak jako řadu český rolí, v závěru své kariéry, především v operách Františka Škroupa. Spolupracovala s předními profesionály českého a německého divadla v Praze. Zde ve 20. a 30. letech 19. století platila za nejlepší českou operní pěvkyni, která svými profesními kvalitami pozvedá národní jazyk na úroveň srovnatelnou zejména s dominující němčinou. Na jeden z jejích uměleckých výkonů sepsal oslavnou báseň též básník František Ladislav Čelakovský.

Svou profesionální kariéru zakončila roku 1849 rolí Marie v opeře Václava Viléma Würfela Krakonoš, na jevišti se pak ještě několikrát nepravidelně objevovala. V srpnu roku 1889 ji ředitel Nového německého divadla Angelo Neumann zval do ředitelské lóže k premiéře Jessondy od Louise Spohra, jejíž první nastudování v Čechách Podhorská ztvárnila, z důvodu nemoci se však již nemohla zúčastnit.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Kateřina Podhorská-Kometová zemřela 28. listopadu 1889 v Praze[1] ve věku 82 let. Byla pohřbena na Olšanských hřbitovech.

Titulní role (výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • Růženka, Škroup: Dráteník (1826)
  • Romeo, Bellini: Montekové a Kapuleti (1833)
  • Theophila, Auber: Komedianti (1842)
  • Adina, Doni­zetti: Nápoj lásky (1840)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Matriční záznam o úmrtí a pohřbu Kateřiny Podhorské farnosti při kostele Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na pražském Novém Městě
  2. PLUS, Opera. Zapomenuté knižní poklady. Julie Brožová Malá: Hořící proud | OperaPlus [online]. [cit. 2020-12-03]. Dostupné online. 
  3. Matriční záznam o sňatku Matyáše Podhorského s Kateřina Cometová farnosti při kostele sv.Havla na Starém Městě pražském
  4. Podhorská, Kateřina – Divadelní Encyklopedie. encyklopedie.idu.cz [online]. [cit. 2020-12-03]. Dostupné online. 
  5. Matriční záznam o narození a křtu Ferdinanda Podhorského farnosti při kostele Panny Marie Sněžné na Novém Městě pražském

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]