Dean Reed

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dean Reed
Dean Reed po příletu na letiště Berlín-Schönefeld v roce 1978
Dean Reed po příletu na letiště Berlín-Schönefeld v roce 1978
Základní informace
Rodné jménoDean Cyril Reed
Narození22. září 1938
Denver
Úmrtí13. června 1986 (ve věku 47 let)
Zeuthen
Příčina úmrtíutonutí
Místo pohřbeníBoulder
Žánrypop music a autorská píseň
Povoláníherec, scenárista, zpěvák, písničkář, spisovatel, hudebník, filmový herec, režisér a filmový režisér
Nástrojehlas
VydavateléCapitol Records
Melodija
Amiga
Supraphon
OceněníŘád hvězdy přátelství národů (1985)
medaile Artura Beckera
Cena leninského komsomolu
Manžel(ka)Renate Blume (1981–1986)
Webwww.deanreed.de
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dean Cyril Reed, přezdívaný též Rudý Elvis či Rudý Dean (22. září 1938 Denver13. června 1986 Východní Berlín) byl americký zpěvák, písničkář, filmový herec, režisér, scenárista a levicově orientovaný politický aktivista.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

Se svojí profesionální kariérou rokenrolového a countryového zpěváka začínal již koncem 50. let 20. století během svých studií na univerzitě. V roce 1958 v období vrcholící rokenrolové éry započal svoji profesionální dráhu, kdy hned zpočátku nazpíval několik hitů a dostal se rychle do několika amerických hitparád. Více než ve Spojených státech amerických se však stal populárním zejména v Chile a Peru. Proto jej jeho producentská firma vysílala na dlouhá turné po jižní Americe, kde pobýval v letech 1962 až 1965. Poté následovaly zájezdy do Sovětského svazu. Od roku 1967 do roku 1973 žil se svou ženou v Itálii, kde vystupoval také jako filmový herec v řadě podřadných spaghetti westernů a dalších dobrodružných filmech. Od roku 1973 se usídlil v Německé demokratické republice, kde žil až do své smrti. Jako zpěvák hojně vystupoval a natáčel desky i v někdejším Československu, mimo jiné také se zpěvákem Václavem Neckářem, který jej tehdy považoval za svého osobního přítele. Koncertoval v zemích někdejšího sovětského bloku a záhy se stal známou a relativně populární osobností.

Jeho tehdejší známost a popularita byla přiživována z nejvyšších míst vládnoucích totalitních režimů, protože americký občan, který odmítal kapitalismus, byl ve východní Evropě z ideologických a politických důvodů využit k propagandistickým účelům vládnoucímu komunismu.

Nejasné úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Zahynul za doposud nevyjasněných okolností v roce 1986 při koupání v jednom z berlínských jezer (zdali se jednalo o nehodu, vraždu, sebevraždu či přirozenou smrt, není dodnes spolehlivě známo). O jeho předčasné smrti dodnes panuje řada nedoložených fám a konspirativních teorií.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]