Wikipedista:Gampe/Archiv diskuse 2013

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesuny[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, raději se ptám. Souhlasil bys, kdyby se všechny stránky z původního projektu Wikipedie:Ambasadorství přesunuly na jejich nový název Wikipedie:Studenti píší Wikipedii? Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 6. 1. 2013, 19:06 (UTC)

Ahoj! Myslím, že toto je spíš otázka na Vojtu Dostála a spol. Já jen narazil na to, že v tom je trochu zmatek (články, odkazy kategorie, šablony, odkazy v šablonách...). Osobně ale nejsem technicky dostatečně erudován na to, abych to sám vyřešil. Domluv se prosím s Vojtou a pokud se vám v tom podaří udělat pořádek, bude to skvělé! Díky předem! --Gampe (diskuse) 6. 1. 2013, 19:17 (UTC)
Ahoj, já bych to nepřesouval. Jsou to archivní odkazy na staré projekty a ničemu nevadí (pokud vím), že jsou na starých názvech. Vše nové už jde přes wp:SPW. --Vojtech.dostal (diskuse) 6. 1. 2013, 20:18 (UTC)

Takže mám ten Urbanismus přehodit zpátky? --Gampe (diskuse) 6. 1. 2013, 20:23 (UTC)

This Month in GLAM: December 2012[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 10. 1. 2013, 11:40 (UTC)

Diapozitiv[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, ten diapozitiv vypadá dost dobře.

  • Chtěl jsem ho přidat do článku Kostel Saint-Étienne-du-Mont, ale tam už je jich dost. Obrázek Soubor:Church STEtienneDuMont interior.jpg nabízí srovnání, jak se kostel uvnitř (ne)změnil.
  • Podle téhož souboru jsem ho přesunul do commons:Category:Jubé de Saint-Étienne-du-Mont, na obrázku je přímo to lektorium, tak jsem upravil i popis (podle článku navíc jde navíc o jediné dochované v Paříži).
  • Ten scanner se bude asi objevovat u více fotek, ne? Nebylo by lepší na to udělat nějakou malou šablonu? Nebo to bude jen pár fotek? Hm, ne, podle projektu jich bude docela dost… No nějakou bych vyplodil. Bude ten typ všude stejný? Mohlo by to být např. ve stylu Tento soubor vznikl v rámci projektu ABC digitalizací diapozitivu pomocí scanneru XYZ.

Tolik zatím ode mne, gratuluji k prvnímu souboru projektu. S pozdravem --19. 1. 2013, 11:26 (UTC), Utar (diskuse)

Děkuji za rychlou reakci, potěšilo! Díky za přesun. Šablonu pro vlastní projekt máme připravenu: commons:Template:Knihovna geografie PřF UK. Tohle ale není diák z Knihovny geografie, nýbrž náš testovací materiál. Tento skener (Agfa) je v Technickém muzeu v Brně. Budeme mít skeny ještě z NTM a od Epsonů. Zdraví --Gampe (diskuse) 19. 1. 2013, 16:12 (UTC)
Aha, takže teď zkoušíte různé skenery, jak to bude vypadat? Se šablonou pro skener raději tedy počkám, až bude těch fotek více. --19. 1. 2013, 16:44 (UTC), Utar (diskuse)

Program srazu[editovat | editovat zdroj]

Ale lidi se budou ptát - uvidíš, že se to stejně protáhne.--Juandev (diskuse) 21. 1. 2013, 11:27 (UTC)

Mayrau[editovat | editovat zdroj]

Podle všeho byla zašprajcovaná ta mailová schránka, přes kterou to šlo, proto se mi nic neobjevilo. Teď už by mělo spojení fungovat, pošli tedy prosím jeětě jednou. Budu se těšit. --Miaow Miaow (diskuse) 2. 2. 2013, 01:45 (UTC)

Ondřejov[editovat | editovat zdroj]

Ahoj Gampe, revertoval jsem Tvůj poslední příspěvek. Přídomek "bei Römerstadt" nebyl součástí oficiálního názvu ani názvu objevujícího se v dobových dokumentech. Tento přídomek se přidával občas jen z potřeby odlišit od sebe vícero obcí se stejnými názvy. Ostatně úplně stejně, jako zde máme Ondřejov s rozlišovačem (Rýmařov). S "bei Römerstadt" jsem se setkal akorát na dobových pohlednicích, ale nikdy ne v oficiálních materiálech. Také Hosákův místopis, na kterého je tam odkaz, uvádí pouze Andersdorf, tak aby to nebylo matoucí. S pozdravem --Martin Kotačka (diskuse) 5. 2. 2013, 15:51 (UTC)

Water Ludwig, geboren 4. 9. 1909, Andersdorf bei Römerstadt (zápis v registru studentů zeměpisu na Německé universitě v Praze) - to byl můj motiv. --Gampe (diskuse) 5. 2. 2013, 15:57 (UTC)

This Month in GLAM: January 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 8. 2. 2013, 20:30 (UTC)

Oldřich Liska[editovat | editovat zdroj]

Díky za pomoc s databází realizovaných projektů a Commonscat. Janet11 (diskuse) 11. 2. 2013, 12:47 (UTC)

Kategorie[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, kategorie narození a úmrtí se do kategorií osob nevkládají, proto tam žádné nebyly. --Marek Koudelka (diskuse) 23. 2. 2013, 18:29 (UTC)

ok. dík! --Gampe (diskuse) 23. 2. 2013, 19:10 (UTC)


Civilní povolání[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, všiml jsem si, že v mnoha článcích o lidech píšeš o „civilním povoláním byl ...“ a přiznávám, že mě to trochu ruší. Mám zažito civilní v. vojenský, takže o civilním povolání bych mluvil jen u vojenských osob (Viliam Žingor). U ostatních (překladatelů, spisovatelů atd.) by možná bylo vhodnější „občanským povoláním“ nebo ještě lépe adjektivum vynechat.

Mohu-li nahradit slovo cizího původu jednoslovným českým, dám přednost českému, to je důvod pro náhradu civilní za občanský.

Ale smysl sdělení by se nezměnil, kdyby adjektivum bylo vynecháno. Jen by se věta stala méně rozvitou, což v encyklopedii nevadí.

Tohle je jen námět k diskusi, kontroluju si, že píšu stejným jazykem, jako ostatní přispěvatelé. Dobře vím, že nejseš jediný, komu se civilní povolání zalíbilo.--Tomas62 (diskuse) 25. 2. 2013, 16:57 (UTC)

Civilní povolání je možná floskule. Jde o to, že někdo je známý jako krasojezdec, překladatel či výtvarník a přitom se živil jako účetní, kovář nebo kominík. Najdeš-li jiný výraz, jak to jednoznačně vyjádřit, jdi do toho! --Gampe (diskuse) 25. 2. 2013, 19:06 (UTC)
Taky se někdy píše "účetní, amatérský krasojezdec". Jen mi přijde, že pojem "amatérský" má u nás poněkud zlehčující přídech, což bych nerad. --Gampe (diskuse) 26. 2. 2013, 21:24 (UTC)

This Month in GLAM: February 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 10. 3. 2013, 14:40 (UTC)

Výpůjčka fotoaparátu[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, bylo by možné si na tento víkend (23. a 24. března) půjčit fotoaparát pro cestu v rámci Focení českých obcí? Předem díky. --Jan Polák (diskuse) 21. 3. 2013, 14:01 (UTC)

Samozřejmě, viz mail. --Gampe (diskuse) 21. 3. 2013, 16:08 (UTC)

Upright v galeriích[editovat | editovat zdroj]

Ahoj Utare, jak ale dostat Upright do galerií? Hledal jsem to v nápovědách, ale nenašel, a metoda pokus-omyl taky nikam nevedla. Poradíš? Díky --Gampe (diskuse) 23. 3. 2013, 06:46 (UTC)

Ahoj. S galeriemi zkušenosti tolik nemám, tak se na to samé ptám u Nápověda:Obrázky. Až zjistím, dám vědět. Pro samostatné obrázky to ale určitě jde. S pozdravem --23. 3. 2013, 08:10 (UTC), Utar (diskuse)

Pro samotné obrázky to umím. --Gampe (diskuse) 23. 3. 2013, 10:09 (UTC)

Nový článek[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den. Chtěl bych na wikipedii napsat něco málo o profesorech na Ol. univerzitě (popř. lyceu) v období 18-1. pol. 19. stol. Bohužel o osobnostech mám pouze velice strohé informace, např. rok narození, co objevili a nic víc nemohu sehnat (o osobnostech působící v Praze se lépe daří sehna info). Jedná se cca o 8 osobností a přemýšlím, že bych je vzal pod jeden článek, kde bych uvedl něco málo co jsem se k nim dozvěděl. Název článku bych asi uvedl fyzici a přírodovědci na ol. univerzitě v období 18.-19.stol. Nechci vytvářet zbytečně krátké články a zároveň nechci vytvářet jenom jmenný seznam. Proto se Vás ptám, zda je to dobrý nápad takový článek na wiki vytvořit. děkuji a přej pěkné Velikonoce (Sustek.jar (diskuse) 30. 3. 2013, 17:36 (UTC))

Článek o několika osobách je problém. Asi by to mohl být "Seznam přírodovědců, působících na olomoucké univerzitě" (či tak nějak - něco jako Seznam rektorů olomoucké univerzity) a postupně "zamodřovat" jednotlivé osoby. Někdy je opravdu těžké sehnat informace. Zkoušel jste to v knihovně či archivu Univerzity Olomouc? V Olomouci je také hodně aktivní Komunita Studenti píší Wikipedii. Zkuste se jich zeptat, možná by měli tip. Ale konec konců alespoň nějaká odzdrojovaná informace je lepší, než nic. Hodně zdaru přeje --Gampe (diskuse) 30. 3. 2013, 19:20 (UTC)

Andreas Baumgartner[editovat | editovat zdroj]

Děkuji, dále sem se chtěl zeptat, založil jsem článek Andreas Baumgartner, později sem zjistil, že celým jménem byl Andreas von Baumgartner, dáse nějak název článku změnit? Nebo musím založit druhý článek s novým názvem Andreas Baumgarten.(Sustek.jar (diskuse) 4. 4. 2013, 09:57 (UTC))

Dobrý den, k tomu slouží nahoře tlačítko „přesunout“ (vedle „editovat“ a „historie“).--Ben Skála (diskuse) 4. 4. 2013, 11:43 (UTC)
No, ale Autoritní databáze NK ČR má jako hlavní formu "Andreas Baumgartner", takže bych to knidně nechal takto. V článku to von uvedeno máte, kdyžtak můžeme udělat přesměrování, ale to nepovažuji na důležité. Ono "von" tam stejně má až od roku 1854.
Přidal jsem Vám tam Commons, NK ČR a dal jsem článek do Wikidat (nahrazuje dřívější iw). --Gampe (diskuse) 4. 4. 2013, 12:13 (UTC)
Díky moc. (Sustek.jar (diskuse) 4. 4. 2013, 18:11 (UTC))

This Month in GLAM: March 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 9. 4. 2013, 12:00 (UTC)

K otázce doplňování literárních odkazů do článků[editovat | editovat zdroj]

Přidávání „Literatury“ a v nějakém okamžiků „Referencí“ na tuto literaturu je dle mého názoru encyklopedické a pro Wikipedii prospěšné. Každý kdo doopravdy studuje nějaké téma či v našem případě konkrétní osobnost uvítá uvedení literatury, kde je o daném nějaká reference. Tento odkaz lze použít často okamžitě jako referenci do článku, jindy je doplněná literatura zásobníkem pro budoucí možné rozšíření článků. Z každého lit. odkazu netřeba psát nový odstavec či informaci do článku. Ano, článek o paní Haně Kvapilové snese ještě další rozšiřování a jistě se najde v budoucnu i čas. Rozšiřování lit.odkazů však může být podnětem pro činnost dalších wikipedistů pokusit se na základě uvedené literatury o další obohacení článku . Navíc, u osobnosti typu Hany Kvapilové je rozsah literatury jasným důkazem o jejím významu. I kdyby se mělo jednat o odkaz v knize o vesmíru či elektrárnách. Odkaz a informace v literatuře pomůže tak zájemci najít souvislosti a vytvořit si lepší představu o dané osobnosti/tématu. Do literatury doplňuji především odkazy v knihách a publikacích. Odkazů na články v tehdejších denících a na divadelní kritiky by byly stovky. Pro náš (omezený) rozsah článku, až na vyjímky, nejsou tedy běžně zařazovány.

Další odkazy lze vždy nalézt právě v uváděné literatuře. Profesor František Černý, autor monografie o Haně Kvapilové má v uvedené publikaci ze 372 stran více jak 80 stran poznámek, odkazů a rejstříků. Obdobně, tentýž ve své monografii o Františku Smolíkovi ze 407 stran uvádí 50 stran s poznámkami a rejstříky.

Osobně mám v dlouhodobém plánu vrátit se alespoň drobnostmi k článku o paní Haně Kvapilové, stejně jako jsem doplnil stránku pana Dr.Kvapila i jiných. Nyní však doplňuji přednostně další velké osobnosti své doby, které dosud nemají ani článek. Takto vznikají články o paní Marii Hübnerové, Bohuši Zakopalovi, Josefu Svobodovi nebo Františku Zelenkovi. A další stále čekají... Zatím Vás zdravím --David Sedlecký (diskuse) 20. 4. 2013, 07:21 (UTC)

Vážený páne, znovu se vám omlouvám za nevhodnou formu své připomínky. Ano, jsem vulgární, katastrofální a arogantní wikipedista. Nicméně za podstatou sporu si stojím. Wikipedie není pouhou sbírkou volných děl a dalšího zdrojového materiálu. Editace článku by měla přinést nějakou novou informaci. Pokud pouze rozmnožují zdroje, které říkají, že Hana Kvapilová se narodila, žila a umřela, tak je to editace zbytečná. Pokud byste byl začínající editor, tak bych to chápal. Jste ale již zkušený wikipedista a tedy by mělo být jasné, o co tady jde. Opravdu by mě mrzelo, pokud bych vás svou poznámkou odradil od přispívání do wikipedie. Žádný váš příspěvek jsem nikdy necenzuroval. Sám se ale ptejte, zda svými příspěvky přidáváte něco nového. Pokud přidáte jakoukoliv věcnou editaci, budu vám za ni (a určitě ne sám) velice vděčný. Hodně zdaru vám přeje --Gampe (diskuse) 22. 4. 2013, 18:52 (UTC)

Způsob jednání vůči wikipedistům[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, příště si odpusť podobné urážky vůči slušně přispívajícím wikipedistům [1]. Není to poprvé, kdy jsi se sprostě ohradil vůči jiným. Nyní, jak se zdá, Wikipedie díky tomuto úletu ztratila dalšího editora [2].--Kacir 24. 4. 2013, 21:11 (UTC)

Omlouvám se, mrzí mě to, polepším se. --Gampe (diskuse) 25. 4. 2013, 03:31 (UTC)

This Month in GLAM: April 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 8. 5. 2013, 22:20 (UTC)

Šablona Náhled[editovat | editovat zdroj]

Nebylo použití této poněkud odosobněné šablony v těchto tří případech (1, 2, 3) poněkud nadbytečné? --194.213.41.2 17. 5. 2013, 14:03 (UTC)

Vidím, že jsem v tonmto případě dubloval bod 2 Vašeho příspěvku. Připadá mi ale, že šablona {{Náhled}} je formulována velice zdvořile a vstřícně. nebo se mýlím? --Gampe (diskuse) 17. 5. 2013, 14:45 (UTC)
Ne, nemýlíte. Pokud se ale používá stále, mohlo by to vypadat, že je odosobněná. Co myslíte? --194.213.41.2 17. 5. 2013, 15:05 (UTC)

Therese Krones[editovat | editovat zdroj]

Tak na vyzvání jsem Vám udělal jeden článek, podíval byste se na něj?--RPekař (diskuse) 17. 5. 2013, 15:24 (UTC)

Ještě Kostel svatého Josefa (Žulová). Doufám, že místní budou editovat s odvahou, nikdy jsem tam nebyl.--RPekař (diskuse) 19. 5. 2013, 07:38 (UTC)

Znovu moc děkuji! Nebylo by příliš troufalé poprosit Vás ještě o překlad Krusperského osudů za války a po roce 1945, které jsou na německé wiki? (viz Diskuse:Fritz Kruspersky) Předem Děkuji! --Gampe (diskuse) 19. 5. 2013, 07:50 (UTC)

Něco jsem doplnil, ale do všechno je nezdrojované a nějaké části jsou příliš beletristické a zaujaté. Nemyslím, že do článku patří např. upozornění, že obyvatelé Heidmühle se živé sběrem hub...--RPekař (diskuse) 19. 5. 2013, 08:19 (UTC)

Díky! Měl jsem podobný pocit.

Ještě jedna prosba: jak je to s jeho profesůrou scénografie z roku 1939? --Gampe (diskuse) 19. 5. 2013, 11:20 (UTC)

Německý text jsem přeložil doslova (až na to, že jsem upřesnil, o kterou akademii se jednalo - je to trochu dohad, ale v ČSR byla jen jedna, takže dohad dosti jistý). Říká se tam jen, že od roku 1939 vyučoval, což nutně neznamená profesuru, na kterou je ve 28 letech pro regionálního a ne až tak slavného umělce poměrně brzy.--RPekař (diskuse) 19. 5. 2013, 12:01 (UTC)

QRpedia statistiky[editovat | editovat zdroj]

Přesunuto na diskusní stránku šablony Diskuse k šabloně:QRpedia

JOE MUCZKA JR. spetne aktivovat[editovat | editovat zdroj]

přeneseno na stránku Diskuse:Joe Muczka Jr. --Gampe (diskuse) 19. 6. 2013, 09:51 (UTC)

This Month in GLAM: May 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 8. 6. 2013, 22:45 (UTC)

Foťák[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, bylo by, prosím, možné si od Tebe půjčit foťák se širokáčem a bleskem? Někdy během tohoto pracovního týdne. Pak bych Ti ho zas vrátil, abys mohl jet do severozápadních Čech fotit obce. --Jan Polák (diskuse) 19. 6. 2013, 12:50 (UTC)

Viz mail. --Gampe (diskuse) 19. 6. 2013, 15:34 (UTC)

Užívej si, co to jde[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, článek Užívej si, co to jde by bylo vhodné alespoň trochu rozšířit. Nyní má charakter subpahýlu. Zdraví.--Kacir 7. 7. 2013, 02:56 (UTC)

This Month in GLAM: June 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 9. 7. 2013, 15:15 (UTC)

Ukradený Kostel svaté Kateřiny[editovat | editovat zdroj]

Milý Gampe, je pracovní den, a tak bych byla ráda (a jistě i Tvůj zaměstnavatel), kdyby ses soustředil na svou práci, místo abys soustružil články o kostelech do Wikipedie, natož o kostele v Libotenicích. Příště bych byla opravdu ráda, kdybys projevil trochu víc empatie a nepsal články, na které se už rok chystám...

Když překousnu svou zhrzenost, chci říct... díky za ten článek, měl tady být dávno... Hezký den, --Ivannah (diskuse) 11. 7. 2013, 09:53 (UTC)

No já jsem s tím kostelem už přes čtvrtstoletí prakticky příbuznej a ani netušíš, co všechno v mém životě ovlivnil. Omlouvám se, ale právě jsem dospěl se skenováním svých starých negativů do roku 1987 a bylo mi hloupé ke kategorii na Commons nepřidat alespoň pahýl. Máš k němu SHP? Víc zdrojů? Materiály ústeckého NPÚ? litoměřického biskupství? Uděláme z toho spolupráci měsíce? Dík předem za jakékoliv rozšíření.
Dávám ti jako kompenzaci volnou ruku k napsání jakéhokoliv článku, na který se chystám. Zdraví --Gampe (diskuse) 11. 7. 2013, 10:53 (UTC)

Rapid Action Electronic[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, nevíš o někom, kdo by rozuměl elektrotechnice? Nejsem si jist některými odbornými pasážemi v článku Rapid Action Electronic. Díky. --Svajcr (diskuse) 31. 7. 2013, 09:57 (UTC)

Fakt nevím, zkus to dát pod lípu. --Gampe (diskuse) 31. 7. 2013, 10:15 (UTC)

Jiljí Hoferica: Mathias Braun a Georg Patzak[editovat | editovat zdroj]

http://recherche.nebis.ch/nebis/action/display.do?tabs=detailsTab&ct=display&fn=search&doc=ebi01_prod009898961&indx=2&recIds=ebi01_prod009898961&recIdxs=1&elementId=1&renderMode=poppedOut&displayMode=full&frbrVersion=&dscnt=3&vl%281UI0%29=contains&vl%28294098087UI1%29=all_items&scp.scps=scope%3A%28E23%29&frbg=&tab=default_tab&dstmp=1374837566688&srt=rank&mode=Basic&dum=true&fromLogin=true&vl%28294156918UI0%29=any&vl%28freeText0%29=hoferica+jilji&vid=NEBIS

tato kniha existuje, pouze neni na www.viaf.org Tento nepodepsaný příspěvek vložil 89.203.192.144 5. 8. 2013, 08:55‎ (UTC), přidal Gampe

Tato kniha není v žádné české knihovně, v žádné české databázi ani v žádném českém knihkupectví, není známo ISBN, nakladatel nedodal poviný výtisk do NK ČR. Těžko pak může někdo tuto publikaci využít nebo posoudit její obsah. Kniha je nedosažitelná, proto se na mne nezlobte, ale budu ji ze článků nadále odmazávat. S pozdravem --Gampe (diskuse) 5. 8. 2013, 12:54 (UTC)

This Month in GLAM: July 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 8. 8. 2013, 01:55 (UTC)

Re formát dat[editovat | editovat zdroj]

Mé úpravy některých dat jsou jen vedlejším produktem snahy dát do pořádku rubriky Narození a Úmrtí v kalendáři. Na formát mám naprosto shodný názor, ale existuje kdesi doporučení psát data bez čárky mezi datem a místem. Domnívám se, že je to chyba, neboť jde o dvě různé informace. Váš zájem mne potěšil a budu tedy v dalších úpravách důslednější. S pozdravem --Tom (diskuse) 8. 8. 2013, 09:55 (UTC)

Wikipedista:Radim Hasalík[editovat | editovat zdroj]

Zdravím, mohl bys mi prosím potvrdit, že tento wikipedista je skutečně členem sdružení Wikimedia Česká republika? Dík.--Zdenekk2 (diskuse) 13. 8. 2013, 19:53 (UTC)

Potvrzuji. --Gampe (diskuse) 14. 8. 2013, 11:14 (UTC)

Články o Hlučínu[editovat | editovat zdroj]

Revertoval jsem tvé návrhy na sloučení, protože nebyly nijak podloženy. Jaký je důvod pro slučování? --Ragimiri 18. 8. 2013, 10:42 (UTC)

články souvisí s projektem Wikipedie:Ambasadorství/Urbanisticko-architektonický vývoj sídla (2012/2013) Účastníci#Hlučín. Jsem přesvědčen, že by bylo daleko lepší jednotlivé odstavce (v této podobě) nechat v článku Hlučín (viz projektová podoba zde: Wikipedista:Lenka Bojdová/pískoviště), než vyzvářet řadu pahýlů. Pokud se to v budoucnosti rozšíří, jen dobře! V tuto chvíli to považuji za tříštění sil i energie. Zdraví --Gampe (diskuse) 18. 8. 2013, 11:08 (UTC)

Žďárské pomníky[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, my se u těch památníků válek ve žďárském parku minuli o hodinu! Jestli tam ta partička místní omladiny byla i během tvé návštěvy, tak ze mě pak museli mít docela srandu. (Stále ale čekám na tu Zelenou horu. :) Cos tam ještě fotil? Viděl jsem, že sis vyhrál se hřbitovním kostelem, 10 mm je 10 mm, ale hlavní kostel je taky zatím nafocený nedostatečně, o sochách na mostě u kláštera apod. nemluvě.)--Ben Skála (diskuse) 5. 9. 2013, 21:12 (UTC)

Všiml jsem si, že jsme chodili současně po těchže místech. S Blahmou jsme toho nafotili spoustu, musím to přebrat a trochu zeditovat. Pokusím se to stihnout přes víkend. --Gampe (diskuse) 7. 9. 2013, 04:25 (UTC)

This Month in GLAM: August 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 9. 9. 2013, 08:10 (UTC)

Řád bystrého oka[editovat | editovat zdroj]

Díky! Ale nejméně půlka té hvězdy patří panu Petrovi, provozovateli stránek fotohistorie.cz, který laskavě souhlasil s nahráváním souborů z jeho stránek na Commons (viz Jak na to#Fotohistorie.cz). --Gampe (diskuse) 21. 9. 2013, 08:27 (UTC)

Č. p. a čp.[editovat | editovat zdroj]

Zdravím. Všiml jsem si v diskusi u Petra1888, že jste se zmínil o "záměně chybného čp. za správné č. p. automatickým nahrazením". Chápu snahu zkratky tohoto typu v rámci Wikipedie nebo alespoň v rámci určitých stránek sjednotit. Nicméně dovoluji si upozornit, že v češtině se používají i tzv. složené a sloučené zkratky (tj., mj., tzn., čj., atd., atp., apod. aj., viz http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=780 - ostatně některé zkratky jsou správně jen ve sloučené podobě, např. mj.) a zkratky typu čp. patří také mezi hojně užívané a vžité, rozhodně nikoliv chybné. Ve Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost (Academia, ve vydání z roku 1994 je to na straně 598) jsou přímo uvedeny obě varianty, tedy č. p. i čp. Méně vžité jsou zkratky pro čísla orientační a čísla evidenční, ale nic nebrání použít analogické formy zápisu. Osobně se nyní přikláním ke sloučeným zkratkám, protože s nimi bývá text přehlednější a stručnější a není třeba jej ani prasit různými tvrdými mezerami apod. --ŠJů (diskuse) 3. 10. 2013, 22:26 (UTC)

Máte pravdu. --Gampe (diskuse) 4. 10. 2013, 06:58 (UTC)

This Month in GLAM: September 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
  • Belgium report: Europeana Fashion Fashion edit-a-thon; Wiki Loves Monuments
  • France report: Aerial pictures of Versailles; In Brief
  • Germany report: Reaching out for new partners
  • India report: Wiki Loves Monuments in India
  • Italy report: Italian Wikipedia takes libraries
  • Mexico report: Wiki Loves Monuments 2013; edit-a-thon in La Merced historical neighborhood
  • Netherlands report: Wiki Loves Monuments; ECNC photo competition; Europeana Fashion Edit-a-thon Antwerp; Fourth Dutch Wikipedian in Residence; Wiki loves libraries workshop; 10 years of CC licenses
  • Spain report: Amical projects: Catalan Culture; Wiki Loves Monuments
  • Sweden report: Sign language and case studies
  • Switzerland report: New cooperation with Botanical Garden; History of Alps update; OpenGLAM workshop at OKCon
  • UK report: The Morning After the Month Before
  • USA report: Wikipedia at the Metropolitan New York Library Council in New York
  • Wiki Loves Monuments report: The world's largest photography contest has struck again, but missed many countries
  • Open Access report: Thanks, OKCon, featured content, stats and a final
  • Calendar: October's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 9. 10. 2013, 07:31 (UTC)

Přehrada Desná[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, dovolím si upozornit, že probíhá hlasování o zařazení článku Přehrada Desná mezi zdejší nejlepší. Je to článek, na jehož současné podobě ses také podílel. Budeš-li mít proto chuť, vyjádři, prosím, svůj hlas. Díky. --Jan Polák (diskuse) 16. 10. 2013, 20:48 (UTC)

Vyjádřeno. Držím palce! --Gampe (diskuse) 17. 10. 2013, 05:39 (UTC)

Ahoj[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, jsem se snažil přispět k Wikipedii v češtině, jsem vytvořil tento článek Pedro de Betancur, ale můžete mi pomoci zlepšit? Děkuju mnohokrát.--83.40.237.200 10. 11. 2013, 18:41 (UTC)

This Month in GLAM: October 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 12. 11. 2013, 06:51 (UTC)

Lukáš Trykar[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, koukám, že jsi upravil editaci článku Lukáš Trykar ohledně úmrtí. Máš k tomu nějaký zdroj? Už jsem podobnou změnu dvakrát revertoval, protože Google nic o jeho smrti nenašel. Takovou informaci bez zdroje bych tam určitě nedával. --Marek Koudelka (diskuse) 16. 11. 2013, 17:21 (UTC)

Tady visí parte. Nepřišel jsem ale na způsob, jak to odkazovat. --Gampe (diskuse) 16. 11. 2013, 17:58 (UTC)
OK, díky. Časem se to snad objeví i jinde na internetu. --Marek Koudelka (diskuse) 16. 11. 2013, 19:15 (UTC)

This Month in GLAM: November 2013[editovat | editovat zdroj]





Headlines
  • Australia and New Zealand report: From East to West
  • Belgium report: Wiki Loves Monuments in Belgium and Luxembourg
  • France report: Mass uploads; Wiki Loves Monuments; Edit-a-thon; GLAM conference
  • Germany report: MS Wissenschaft; Science Gallery; Zugang gestalten; Science 2.0; OKFest 2014
  • Italy report: Libraries and librarians (but there are still shoes)
  • Mexico report: Wiki Loves Monuments 2013 award ceremony; Day of the Dead photo contest winners
  • Netherlands report: Edit-a-thon Amersfoort; Wikipedia seminar Oslo; Wikimedia Nederland Conference; Europeana Fashion
  • Spain report: Wiki Loves Monuments; Fundación Joaquín Díaz González; Wiki Party in Salamanca
  • Sweden report: Motorcycles, Norway and shoes
  • Switzerland report: Wiki Loves Monuments Awards Ceremony; Wikipedians in Residence; Image Donations
  • UK report: Open content at the BBC; edit-a-thons; photography
  • USA report: GLAM-Wiki Activities in Philadelphia and Vancouver, Washington
  • Open Access report: Open Access Button and Berlin 11 conference
  • Calendar: December's GLAM events


Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Unsubscribe · Global message delivery 10. 12. 2013, 22:55 (UTC)