Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 15. května 2019

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
17. dubna 2019
Brněnský wikisraz
15. května 2019
Následující:
19. června 2019
Wikipedisté v Baroku

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v květnu 2019 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 12. 5. 2019, 00:23 (CEST)[odpovědět]
  2. --Harold (diskuse) 12. 5. 2019, 07:39 (CEST)[odpovědět]
  3. tak snad! --frettie.net (diskuse) 12. 5. 2019, 09:31 (CEST)[odpovědět]
  4. --MIGORMCZ (diskuse) 12. 5. 2019, 12:32 (CEST)[odpovědět]
  5. --LiMr (diskuse) 14. 5. 2019, 20:01 (CEST)[odpovědět]
  6. --Ben Skála (diskuse) 15. 5. 2019, 07:14 (CEST)[odpovědět]
  7. --Podroužek (diskuse) 15. 5. 2019, 07:43 (CEST)[odpovědět]
  8. --Jetam2 (diskuse) 15. 5. 2019, 18:20 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 15. května 2019 proběhl od 18:00 do 23:00 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 9 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Bazi, Ben Skála, Blahma, Frettie, Harold, Jetam2, LiMr, MIGORMCZ, Podroužek. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Blahma upozornil na to, že aktuální téma demonstrací proti vládě Andreje Babiše je pokryto hned v několika článcích najednou, které se částečně překrývají: Milion chvilek pro demokracii, Chvilka pro Andreje a nově částečně i Mikuláš Minář. Jeden z členů spolku Milion chvilek přímo informace na Wikipedii aktualizuje, ale Blahma nedávno v článcích mnohé vyspravoval. Ben Skála se pravidelně jako fotograf účastní demonstrací v Brně, proto jich je na Wikimedia Commons z Brna snad i více než z Prahy.
  • V časopise Týden 5/2019 vyšel článek redaktorky Barbory Jelínkové s názvem Vášeň jménem Wikipedie. Z brněnských wikipedistů byli vyzpovídáni Blahma a Martin Kotačka. Ocenili jsme pečlivost redaktorky v kontaktování wikipedistů a komunikaci s nimi, z čehož vyplynula i nadprůměrná faktická správnost výsledného článku. Povšimli jsme si jen, že wikipedista s příjmením Ficaj je tam uváděn se dvěma různými křestními jmény.
  • Rekordně dlouhou dobu needitovaný článek Parasymbiont zmíněný v článku v Týdnu už jsme zeditovali. Společně jsme si prohlíželi i další podobně neudržované, a to podle tohoto jednou za čas aktualizovaného seznamu a zejména pak tohoto speciálně vytvořeného databázového dotazu, který na požádání (stisknutí tlačítka) poskytne aktuální výsledek vygenerovaný nad replikou databáze. Našli jsme tak i tyto další články podobného osudu:
    • Do článku Lak na nehty dosud stále nepřidal jeho typické složení, ačkoliv v to autor článku Chmee2 doufal už při jeho zakládání před 11 lety. Kdo to nakonec udělá?
    • Needitovaný článek (Krajinka jsme pro jeho specifické zaměření a v duchu dříve rozdělovaných druhů pahýlů pojmenovali „dřevěný pahýl“.
    • Zaujal nás též hypotetický červený odkaz Skládání funkcí (politika) vedoucí z existujícího článku Skládání funkcí.
    • Vítěz jakési soutěže o (pro laika) nejnepochopitelnější úvod by mohl být článek Veličina (systémová dynamika).
    • Článek Lyžařský kurz je dílo Jagra vycházející z něčeho jako vlastní výzkum, ale ještě předtím tam byl umístěn text od anonymního přispěvatele, napsaný zjevně z jeho vlastní zkušenosti.
  • Při ohledu na nedávné vypnutí Wikipedie z akce pro nás vyplynulo mj. i to pozorování, že pokud by byla Wikipedie vypnuta třeba na celý měsíc, mnoho wikipedistů by to as „nepřežilo“. I během nedávného „vypnutí“ se editovalo, což trochu poškodilo pojetí akce jako protestu.
  • Z diskuze o nenápadnosti resp. oficiálnosti při fotografování pro Wikipedii vyplynul nápad (od Jetama) na a zájem o reflexní vesty s nápisem „Wikipedie“ – jejich nošení by zajistilo našim fotografům větší důvěryhodnost, vyšší respekt a jim samým menší strach protlačovat se dopředu na akcích.
  • Na české Wikipedii bylo spuštěno hlasování o smazání článku Seznam cizinců v HC Kometa Brno. Dospěli jsme stejně jako někteří diskutující k názoru, že není smysluplné hlasovat jen o jednom konkrétním, protože podobných sporných seznamů může vzniknout velké množství.
  • Jeden přispěvatel české Wikipedie prý soustavně zakládá články o judistech a judistkách z Mexika, Kanady apod.
  • Prohlíželi jsme si fotografie z kategorie Renovation of the Old Town Hall Tower (Prague) na Wikimedia Commons a povídali si o tom, jak se je podařilo wikipedistům v pražském zastupitelstvu uvolnit pod svobodnou licencí. I jen nahrávání takového množství trvalo velmi dlouho. Proto voláme po tom, aby se WMČR silou dotyčného zaměstnance aktivněji zapojila do GLAMové spolupráce s nadějnými místy právě jako je pražský magistrát, aby taková spolupráce nevisela jen na dvou konkrétních dobrovolnících.
  • LiMr měl dotaz na existenci či vhodnost existence šablony obdobné Unua na esperantské Wikipedii značící, že zobrazovaný článek je prvním vytvořeným na dotyčné téma v celé Wikipedii – asi to ale spíš nemá smysl, maximálně právě s výhradou esperantské Wikipedie, kde jsou často encyklopedicky významné a proto popsány významné osobnost z života příslušné komunity, které často ani nejsou zařazeny v jiných jazykových verzích, takže označovat „nejprve v esperantu“
  • Frettie nám tlumočil dobré zprávy ze semináře k Wikidatům – ukazuje se mj., že i vývojářský tým Mapy.cz je má rád a už nyní se na ně různě propojují
  • Wikidat by šlo v článcích využít mj. na uvádění výslovnosti předmětu článku v jeho úvodu (často chybí, zejména u jmena míst); též už se z nich někde experimentálně generuje mapka sousedících obcí do článku; např. na italské Wikipedii umí (a v praxi to i dělají) z Wikidat vygenerovat klidně i celý úvodní odstavec článku o člověku – vit Bio, např. v článku Václav Havel.
  • Spontánně jsme si „zahráli“ (na anglické Wikipedii) „hru“ na klikání v článcích, než se dostaneme k článku en:Philosophy. Skutečně se nám to povedlo, hra je inspirována tímto komiksem (resp. jeho tooltipem).
  • Blahma představil tabulku s četností nejlepších a dobrých článků podle čtenosti. V současnosti existuje na české Wikipedii 184 nejlepších článků a 557 dobrých článků. Mezi prvními 500 nejčtenějšími články za rok 2018 se přitom vyskytuje z těchto 18 „oceněných“ a tedy typicky už i kvalitně rozpracovaných článků, a sice (v závorce za názvem je pořadí a zkratka F = nejlepší resp. G = dobrý): Izrael (#71, F), Bedřich_Smetana (#102, F), Martina_Sáblíková (#117, G), New_York (#121, G), Napoleon_Bonaparte (#125, F), Severoatlantická_aliance (#142, G), Seznam_prezidentů_Spojených_států_amerických (#174, G), Zdeněk_Svěrák (#207, F), Roztroušená_skleróza (#215, F), Tuberkulóza (#280, G), Mars_(planeta) (#326, F), Bitva_u_Slavkova (#371, G), Pí_(číslo) (#397, G), Michael_Schumacher (#412, G), Kryštof_Kolumbus (#422, G), Staroměstský_orloj (#425, F), Indonésie (#426, G), Fašismus (#433, G). Možná by stálo za to zaměřit se při zkvalitňování Wikipedie chvíli i na to, co čtenáři právě v tuto dobu chtějí číst a o co se aktivně zajímají.
  • Společně jsme zhodnotili současnou podobu hlavní strany české Wikipedie a domníváme se, že by se z ní měly odstranit odkazy na jednotlivé Kategorie a Portály a namísto toho na ní výslovně odkazovat právě na nejlepší a dobré články (které jsou dosud schovány v položce menu resp. v několika málo viditelných odkazech uprostřed textové navigace na hlavní straně).
  • Byla diskutována možnost vytvoření a odzkoušení určité úpravy rozhraní pro zlepšení jazykové zkušenosti editorů. Vznikly tyto nápady:
    • nástroj na hodnocení kvality článku po jeho přečtení (něco takového už se dříve zkoušelo na anglické Wikipedii)
    • položky menu (redukovat, např. „Komunitní portál“ stejně prakticky nikdo nepoužívá)
    • nejlepší články na hlavní stránce
  • Blahma a dle listiny i Jaroslav Mašek se od nás chystají na světový Wikimedia Hackathon 2019 v Praze. Akce může mít pro komunitu zajímavé výstupy, ale podle dojmů známých se zdá být dosti uzavřený vnějšku, a to i newikimedickým programátorů.
  • Na konci přítomných 8 osob bylo informováno o úvahách Nadace Wikimedia o možných úpravách svých značek v budoucnu: Ve zkratce by se mělo opustit slovo Wikimedia a namísto toho nadaci říkat Wikipedia Foundation; dále Wikimedia Commons přejmenovat na Wikicommons a u všech projektů vhodným způsobem zdůrazňovat jejich sounáležitost s Wikipedií jakožto nejznámější značkou.

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 3. 6. 2019, 05:18 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]