Tořič modropyský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTořič modropyský
alternativní popis obrázku chybí
Tořič modropyský v Itálii
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďvstavačovité (Orchidaceae)
Rodtořič (Ophrys)
Binomické jméno
Ophrys speculum
Link, 1799
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tořič modropyský (Ophrys speculum) je druh rostliny z čeledi vstavačovitých rozšířený po celém Středomoří, který je opylován výhradně jedním druhem z čeledi žahalkovitých. V současnosti jsou uznávány 3 poddruhy.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tořič modropyský je orchidej dosahující výšky až 25 cm a každé květenství nese mezi 2a 8 velkými květy. Rostliny často rostou ve skupinách. Na slunci jsou květy velmi dobře viditelné, protože se světlo odráží od zrcadlové plochy ve středu pysku - tato plocha je výrazně třpytivě fialovo-modrá a velmi lesklá. Pysk je třílaločný a lemuje ho zelenožlutý okraj, který je obklopen pruhem tlustých sametových chlupů s rezavohnědým odstínem. Kališní lístky a korunní lístky jsou zelené s fialovými skvrnami nebo pruhy.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tořič modropyský se vyskytuje po celém Středomoří a je zvláště hojný v regionu AlgarvePortugalsku. Východněji se výskyt tohoto druhu stává vzácnějším. Další země v Evropě, kde je znám jeho výskyt, zahrnují Španělsko, Kypr a Řecko. Vyskytuje se až do nadmořské výšky 1 200 m.

Místo výskytu[editovat | editovat zdroj]

Tořič modropyský se vyskytuje na kamenných a skalnatých místech, v travnatých oblastech, křovinách a borových lesích, na suchých až vlhkých vápenitých půdách, na slunných místech nebo v lehkém stínu.

Opylování[editovat | editovat zdroj]

Tořič modropyský je opylován výhradně vosou Dasyscolia ciliata. Samečci jsou přitahováni květem, který připomíná samičku vosy. Květ i vosa jsou chlupaté a modrá skvrna na pysku imituje odlesk nebe na křídlech vosy. Vůně květu navíc připomíná pach pářících feromonů samiček vosy, což způsobuje, že samečci se silně vzruší a pokoušejí se s květem kopulovat, čímž ho opylují.[2]

Poddruhy[editovat | editovat zdroj]

  • Ophrys speculum subsp. speculum - Tento poddruh se vyskytuje okolo Středomoří (od MarokaPyrenejského poloostrova po Malou Asii a Libanon). Je charakterizován tmavými okvětními lístky a mírně konkávním lalokem pysku s hnědými chloupky na okraji.
  • Ophrys speculum subsp. regis-ferdinandii - Tento poddruh se vyskytuje na východních egejských ostrovech ve výškách od 0 do 800 metrů. Okraje laloku pysku jsou světle červené a boční části pysku jsou tmavě zelené a méně žluté. Je pojmenován po bulharském králi Ferdinandu I.
  • Ophrys speculum subsp. lusitanica - Tento poddruh se vyskytuje v regionu Algarve v Portugalsku a v regionu Extremadura ve Španělsku ve výškách od 0 do 800 metrů. Okraje laloku pysku jsou světle červené a boční části pysku jsou tmavě zelené a méně žluté.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ophrys speculum na anglické Wikipedii.

  1. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  2. AYASSE, Manfred; SCHIESTL, Florian P.; PAULUS, Hannes F.; IBARRA, Fernando; FRANCKE, Wittko. Pollinator attraction in a sexually deceptive orchid by means of unconventional chemicals. S. 517–522. Proceedings of the Royal Society of London. Series B: Biological Sciences [online]. 2003-03-07. Roč. 270, čís. 1514, s. 517–522. Dostupné online. DOI 10.1098/rspb.2002.2271. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]