Malostranská (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malostranská
Výzdoba stanice Malostranská
Výzdoba stanice Malostranská
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťMalá Strana
UliceKlárov
Síť metraPražské metro
Vznik12. srpna 1978
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka A
Technické informace
Typ staniceražená trojlodní
Počet nástupišť1
Počet vestibulů1
Hloubka pod povrchem32 m
ProjektantHydroprojekt Praha
ArchitektZdeněk Drobný
Otakar Kuča
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
linka A směr Nemocnice Motol
předchozí stanice: Hradčanská
1 ostrovní nástupiště
eskalátor do vestibulu Klárov
následující stanice: Staroměstská
linka A směr Depo Hostivař
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malostranská (zkratka MA[1]) je stanice metraPraze, na trase A, na úseku I.A. Nachází se na Klárově, na severním konci Malé Strany, pod východním úbočím Pražského hradu. Byla otevřena v roce 1978 a je zde zde stejnojmenná tramvajová stanice, která je přestupním uzlem několika tratí. V roce 2004 byla nejméně vytíženou stanicí na trase A. Pracovní název byl Klárov. Stejně se jmenuje i nevyužívaná stanice mezi Malostranskou a Staroměstskou, která je veřejnosti uzavřena. Objevila se i varianta názvu stanice Nerudova dle známého díla Povídky malostranské, napsané právě Janem Nerudou.

Charakteristika stanice[editovat | editovat zdroj]

Nadzemní část stanice s Valdštejnskou jízdárnou
Socha Naděje ve vestibulu

Malostranská je ražená, trojlodní stanice, nacházející se 32 m[1] pod Klárovem. Má čtyři páry prostupů na nástupiště a prodlouženou střední loď. Dostavba dodatečného vestibulu není z důvodu umístění stanice možná. Z Malostranské vede jeden vestibul, který je s nástupištěm spojen dvěma trojicemi eskalátorů.

Mezi lety 1973–1978, kdy probíhala výstavba stanice, bylo na její vybudování vynaloženo 248 milionů Kčs.

V roce 2002 byla stanice zatopena pětisetletou povodní. Obkladem stanice je šedý dekorativní kámen a eloxované hliníkové výlisky v zelené barvě.

Název stanice

Autorem architektonického řešení je Zdeněk Drobný a výzdoba je inspirována historickým prostředím Malé Strany. Stanice je vyzdobena kopiemi barokních pískovcových soch a umělecky kovanými mřížemi. Ve vestibulu je umístěna kopie alegorické sochy Naděje z galerie Ctností v Kuksu od Matyáše Bernarda Brauna, ve vstupní hale pak kopie sousoší Merkur a Venuše ze zámku Valeč od jeho synovce Antonína Brauna. Prosklena vstupní hala zahrnuje prostor kavárny uzavřené kovovými mřížemi s motivy malostranských domovních znamení od Jana Smrže. Ke stanici přiléhá malý park s fontánou v nádvoří před Valdštejnskou jízdárnou, který byl upraven ve spolupráci s arch. Otakarem Kučou. Zde se nacházejí další výdusky soch antických bohů od Antonína Brauna z Valče. Na opačné straně vstupní haly je umístěno volně stojící kamenné pítko od sochaře Miroslava Vystrčila.

V roce 2018 na stanici Malostranská natočila zpěvačka Barbora Poláková klip pro píseň Vono.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Nemocnice Motol Metro v Praze směr Depo Hostivař
· · · ·
Hradčanská Malostranská Staroměstská
Nemocnice Motol Bezbariérový přístupPetřiny Bezbariérový přístupNádraží Veleslavín Praha-Veleslavín (nádraží) Bezbariérový přístupBořislavka Bezbariérový přístupDejvická Bezbariérový přístupHradčanská Praha-Dejvice (nádraží)MalostranskáStaroměstskáMůstek  Bezbariérový přístupMuzeum  Bezbariérový přístupNáměstí MíruJiřího z PoděbradFloraŽelivskéhoStrašnická Bezbariérový přístupSkalka Bezbariérový přístupDepo Hostivař Bezbariérový přístup