Kuzminki (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kuzminki
Střední loď stanice
Střední loď stanice
StátRusko
MěstoMoskva
ČtvrťKuzminki
UliceVolgogradskij prospekt
Síť metramoskevské
Vznik31. prosince 1966
Linky
Technické informace
Typ stanicetrojlodní mělce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem8 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kuzminki (rusky Кузьминки) je stanice moskevského metra na Tagansko-Krasnopresněnské lince.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice se nachází v jihovýchodní části města, je třetí od konce. Postavena byla jako hloubená, mělce založená, pouhých 8 m hluboko. Její nástupiště je ostrovní, podpírají jej dvě řady sloupů s rozestupem 4 m, dohromady jich je 40. Konstrukce tedy vychází ze standardizovaného projektu. Na obklad prostoru stanice se použil bílý mramor (sloupy), keramické dlaždice (stěny za nástupištěm) a žula (podlaha). Dlaždice, tvořící obklad stěn jsou krémové a karmínové barvy, uspořádané do obdélníků, mezi nimi jsou v pravidelných rozestupech vložené kovové plastiky s tematikou volně žijících zvířat. Stanice má dva výstupy a dva podpovrchové vestibuly umístěné pod ulicí Volgogradskij prospekt.

Kuzminiki byly jako součást úseku TaganskajaVychino otevřeny 31. prosince roku 1966, jednalo se tehdy o část ještě Taganské linky (před spojením s jejím severozápadním úsekem označovaným jako Krasnopresňenskaja v linku jedinou). Díky tomu, že na povrchu se nachází terminál příměstské dopravy, kam přijíždí mnoho lidí ze sousedních měst, jsou Kuzminki velmi využívány; obrat cestujících činí okolo 110 000 denně (srovnatelné například s pražskou stanicí I. P. Pavlova).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Planěrnaja Metro v MoskvěTagansko-Krasnopresněnskaja směr Kotělniki
Tekstilščiki Kuzminki Rjazanskij prospekt
PlaněrnajaSchodněnskajaTušinskajaSpartakŠčukinskajaOkťabrskoje Pole Poležajevskaja BěgovajaUlica 1905 godaBarrikadnaja Puškinskaja Kuzněckij most Kitaj-gorod Taganskaja Proletarskaja Volgogradskij prospekt Tekstilščiki KuzminkiRjazanskij prospektVychinoLermontovskij prospekt ŽulebinoKotělniki