Sojuz 18a

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sojuz 18a
Údaje o lodi
Hmotnost6830 kg
Údaje o letu
Členů posádky2
Datum startu5. dubna 1975
KosmodromBajkonur, Kazachstán
Nosná raketaSojuz-FG
Délka letu22 minut
Datum přistání5. dubna 1975
Navigace
Předchozí
Sojuz 17
Následující
Sojuz 18

Sojuz 18a, či Sojuz 18-1 byla kosmická loď SSSR z roku 1975, která se svou posádkou absolvovala start s cílem dopravit kosmonauty na Saljut 4, sovětskou orbitální stanici na oběžné dráze Země. Kosmonauti měli být druhou posádkou na stanici a sloužit zde dva měsíce. Let se však nezdařil.

Posádka[editovat | editovat zdroj]

Dvoučlennou posádku tvořili tito kosmonauti:

V závorkách je uveden dosavadní počet letů do vesmíru včetně této mise.

Průběh letu[editovat | editovat zdroj]

Loď odstartovala 5. dubna 1975 z kosmodromu Bajkonur s pomocí stejnojmenné rakety Sojuz. Po 261 sec přestal pracovat druhý raketový stupeň, třetí stupeň se oddělil předčasně a let byl automaticky přerušen. Kabina se s oběma kosmonauty včas oddělila a s pomocí padáku předčasně přistála 22 minut po startu nedaleko pohoří Altaje, jihozápadně od vesnice Gorno-Altajsk, na hranicích s Čínou. Záchranný oddíl je nalezl a odvezl druhý den.[1] Vyjma lehkých pohmožděnin se oběma kosmonautům nic nestalo.

Protože Sojuz nedosáhl oběžné dráhy, některé prameny (české, sovětské) let evidovaly i bez označení, pouze jako Sojuz.[1] Ani kosmonauti nedostali tehdy obvyklou odměnu 3000 rublů, jen mimořádnou dovolenou a titul Leninův řád.[2].

Na stanici Saljut letěla nová loď Sojuz 18 za měsíc po tomto nezdařeném letu.

Konstrukce lodě[editovat | editovat zdroj]

Udaná startovací hmotnost byla 6830 kg. Loď se obdobně jako ostatní lodě Sojuz skládala ze tří částí, kulovité orbitální sekce, návratové kabiny a sekce přístrojové. Loď byla vybavena spojovacím zařízením a jako všechny padákovým systémem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Pilotované kosmické lety, s. 296. 
  2. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Sovětští kosmonauti, s. 138. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]