Skamona

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Secamone)
Jak číst taxoboxSkamona
alternativní popis obrázku chybí
Skamona Secamone elliptica
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhořcotvaré (Gentianales)
Čeleďtoješťovité (Apocynaceae)
Rodskamona (Secamone)
R.Br., 1810
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skamona[1] (Secamone) je rod rostlin z čeledi toješťovité. Jsou to liány a šplhavé keře se vstřícnými jednoduchými listy a drobnými bílými, žlutými nebo zelenavými, pětičetnými květy. Rod zahrnuje asi 80 druhů a je rozšířen v tropech Starého světa. Nejvíce druhů roste na Madagaskaru. Některé druhy mají využití v medicíně.

Jihoafrická skamona Secamone alpini

Popis[editovat | editovat zdroj]

Skamony jsou polodřevnaté liány nebo šplhavé a výjimečně i přímé keře. Listy jsou vstřícné (na zkrácených větévkách někdy zdánlivě přeslenité), čárkovité, vejčité až téměř okrouhlé, řapíkaté, na ploše často průsvitně tečkované. Květy jsou drobné, o průměru od 1,5 mm až přes 1 cm, uspořádané v úžlabních nebo vrcholových, přisedlých nebo krátce stopkatých vrcholících. Kališní lístky jsou na okraji brvité. Koruna je bílá, žlutá nebo zelenavá, kolovitá, s krátkou trubkou. Korunní cípy se překrývají směrem doprava. Pakorunka je obvykle zdvojená. Vnější kruh je redukován na příčný val, laloky vnitřního kruhu jsou ze stran zploštělé a připojené ke gynostemiu. Nitky tyčinek jsou volné nebo na bázi srostlé. Semeník je lysý, s hlavatou až krátce kuželovitou bliznovou hlavou. Plodem jsou hladké měchýřky obsahující vejcovitá semena.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod skamona zahrnuje asi 80 druhů. Je rozšířen v Africe, na Madagaskaru, tropické a subtropické Asii a Austrálii.[3] Na Madagaskaru a přilehlých ostrovech roste 69 druhů. Z Africké pevniny je udáváno 19 druhů, areál rozšíření sahá od Senegalu po Kapsko na jihu a severní Somálsko na východě. Jeden druh roste na ostrově Sokotra. Rod je zastoupen i na dalších ostrovech a souostrovích v Indickém oceánu: Mauricius, Réunion, Rodrigues, Seychely, Zanzibar, Pemba (ostrov) a Komory. V Asii sahá areál rozšíření od jižní Indie a Srí Lanky přes jižní Čínu a jihovýchodní Asii po východní Austrálii a Novou Kaledonii.[2] V Číně se vyskytuje 6 druhů, které rostou v lesích a keřové vegetaci v nadmořských výškách do 800 m.[3] Na africké pevnině má široké rozšíření zejména druh S. africana.[4]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Páchnoucí květy kapského druhu Secamone alpinii jsou opylovány zejména mouchami.[5] Na listech S. elliptica (a některých jiných zástupcích toješťovitých) se v Austrálii živí housenky pohledného babočkovitého motýla Tirumala hamata[6]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Kořeny asijského druhu S. elliptica jsou v Číně používány při léčbě revmatismu a traumatických zranění.[3] V botanických zahradách se sekamony téměř nepěstují. Blíže neurčený druh je uváděn pouze ze sbírek Pražské botanické zahrady v Tróji.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b KLACKENBERG, Jens. Notes on Secamonoideae (Apocynaceae) in Africa. Adansonia. Ser. 3. 2001, čís. 23(2). Dostupné online. 
  3. a b c d LI, Bingtao; GILBERT, Michael G.; STEVENS, W. Douglas. Flora of China: Secamone [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. HUTCHINSON, J.; DALZIEL, J.M. Flora of West Tropical Africa. Part 2.. [s.l.]: Kew Publishing, 1963. ISBN 9780947643751. (anglicky) 
  5. BRUYNS, Peter V. Stapeliads of Southern Africa and Madagascar. Cape Town: [s.n.], 2005. ISBN 1-919766-37-5. (anglicky) 
  6. BRABY, Michael F. The complete field guide to butterflies of Australia. Collingwood, Australia: CSIRO, 2004. Dostupné online. ISBN 0-643-09027-4. 
  7. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]