Renata Lotrinská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Renata Lotrinská
bavorská vévodkyně
Portrét
Renata Lotrinská
Doba vlády15791597
Narození20. dubna 1544
Nancy
Úmrtí22. května 1602 (ve věku 58 let)
Mnichov
PředchůdceAnna Habsburská
NástupceAlžběta Lotrinská
ManželVilém V. Bavorský
PotomciKryštof
Kristýna
Maxmilián
Marie Anna
Filip Vilém
Ferdinand
Eleonora Magdalena
Karel
Albrecht
Magdalena
DynastieLotrinští
OtecFrantišek I. Lotrinský
MatkaKristina Dánská
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Renata Lotrinská a manžel Vilém

Renata Lotrinská (20. dubna 1544, Nancy22. května 1602, Mnichov) byla členkou rodu Lotrinských a sňatkem bavorská vévodkyně.

Narodila se v Nancy, ve Francii jako druhé dítě a nejstarší dcera Františka I., vévody lotrinského a Kristiny Dánské. Jejími prarodiči z otcovy strany byli Antoine, lotrinský vévoda a Renée z Bourbon-Montpensier, a z matčiny strany Kristián II. Dánský a Isabela Habsburská.

Život[editovat | editovat zdroj]

Renata byla svými současníky popsána jako velmi krásná a žádaná žena. V roce 1558 o její ruku požádal princ Vilém Oranžský. Matka Kristina nic nenamítala. Kristina odmítla nápad lotrinského kardinála provdat Renatu za prince z Joinville nebo za syna španělského krále, Juana. V roce 1561 Kristina plánovala svou dceru provdat za dánského krále Frederika III. Nicméně, vypuknutí severské sedmileté války mezi Dánskem a Švédskem tyto její plány překazilo. Od roku 1565 do roku 1567 Kristina jednala se švédským králem Erikem XIV. Snažila se o spojenectví mezi Švédskem a Dánskem, a to prostřednictvím sňatku její dcery s králem Erikem XIV, který byl jejím plánům nakloněn. Nicméně, císař Ferdinand byl silně proti, protože toto spojenectví by mělo destruktivní vliv na mocenskou rovnováhu Německa, Sasko totiž bylo spojeno s Dánskem. Plánování sňatkového spojenectví mezi Lotrinskem a Švédskem definitivně skončilo v roce 1567, když se král Erik oženil se svou neurozenou milenkou Karin Månsdotter.

Dne 22. února 1568 se Renata provdala za Viléma, dědičného prince Bavorska. Velkolepý obřad, který se odehrál v Mnichově byl detailně popsán v díle Dialoghi od Massima Troianoa. Na oslavy trvající 18 dní přijelo asi 5000 hostů. Hudbu, která při oslavách hrála složil Orlando di Lasso.

Renatino manželství bylo šťastné. Manželé žili v jezuitském Kollegienbau v západní části Mnichova. Renata se starala o nemocné, chudé a poutníky, v čemž ji manžel zcela podporoval. Od roku 1579, kdy se Vilém stal bavorským vévodou, trávila Renata většinu času v Herzogspitalkirche, který v roce 1555 založil její tchán.

Renata zemřela v Mnichově ve věku 58 let. Její hrob se nachází v kostele Sv. Michala, jehož vysvěcení byl poslední důležitý bod v životě Renaty a jejího manžela. Byla uctívána jako svatá, ale nikdy nebyla svatořečena. Manžel jí přežil o dvacet čtyři let, zemřel v roce 1626.

Mezi její přímé potomky patřila Joséphine de Beauharnais mladší, která se v roce 1823 stala manželkou jednoho z nástupců Erika XIV., budoucího švédského a norského krále Oskara I. Renata je také předkem Karla XV., krále Švédska a Norska, a Kristiána X., krále Dánska. Všichni současní panovníci skandinávských zemí jsou Renatinými přímými potomky. Mezi její další četné významné potomky patří František Josef I. a Maxmilián I. Mexický.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Fridrich II. z Vaudémont
 
 
René II. Lotrinský
 
 
 
 
 
 
Jolanda Lotrinská
 
 
Antonín Lotrinský
 
 
 
 
 
 
Adolf z Guelders
 
 
Filipa z Guelders
 
 
 
 
 
 
Kateřina Bourbonská
 
 
František I. Lotrinský
 
 
 
 
 
 
Ludvík I. z Montpensier
 
 
Gilbert z Montpensieru
 
 
 
 
 
 
Gabrielle de la Tour
 
 
Renata Bourbonská
 
 
 
 
 
 
Federico I. Gonzaga
 
 
Klára Gonzagová
 
 
 
 
 
 
Markéta Bavorská
 
Renata Lotrinská
 
 
 
 
 
Kristián I. Dánský
 
 
Jan I. Dánský
 
 
 
 
 
 
Dorotea Braniborská
 
 
Kristián II. Dánský
 
 
 
 
 
 
Arnošt Saský
 
 
Kristina Saská
 
 
 
 
 
 
Alžběta Bavorská
 
 
Kristina Dánská
 
 
 
 
 
 
Maximilián I. Habsburský
 
 
Filip I. Kastilský
 
 
 
 
 
 
Marie Burgundská
 
 
Isabela Habsburská
 
 
 
 
 
 
Ferdinand II. Aragonský
 
 
Jana I. Kastilská
 
 
 
 
 
 
Isabela Kastilská
 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Renata of Lorraine na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Bavorská vévodkyně
Předchůdce:
Anna Habsburská
15791597
Renata Lotrinská
Nástupce:
Alžběta Lotrinská