Poležajevskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Poležajevskaja)
Poležajevskaja
Pohled na stanici
Pohled na stanici
StátRusko
MěstoMoskva
ČtvrťChorošovskyj
UliceChorošovskoje šosse
Síť metramoskevské
Vznik30. prosince 1972
Linky Tagansko-Krasnopresněnskaja
Přestup na stanici Chorošovskaja
Chorošovo
Technické informace
Typ stanicetrojlodní mělce založená
Počet nástupišť2
Hloubka pod povrchem10 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poležajevskaja (rusky Полежаевская) je stanice metra v Moskvě. Svůj název nese po významném staviteli metra, Vasilijevu Dementěviči Poležajevovi. Z této stanice je možná bezplatný přestup na stanici Chorošovskaja Velké Kolcevé linky a na stanici Chorošovo Moskevského centrálního okruhu.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Poležajevskaja je mělce založená, hloubená stanice. Nachází se na Tagansko-Krasnopresněnské lince, v její severní části. Otevřena byla 30. prosince roku 1972. Denně ji využije okolo 73 000 cestujících.

Nástupiště stanice se podobá stanici Partizanskaja; jsou zde tedy nástupiště dvě a celkem tři koleje. U jedné koleje je tak možný nástup z obou stran vlaku. Třetí kolej, která pokračuje dalších 340 m dál za stanici, se však nepoužívá k pravidelnému provozu, pouze tedy pro noční odstavení vlaků.

Podzemní prostory stanice, které jsou podpírané dohromady dvěma řadami osmibokých sloupů, jsou obložené dlaždicemi (stěny) a bílým mramorem s různými barevnými nádechy (sloupy).

Stanice byla takto zkonstruována z toho důvodu, že zde měla začínat větev sedmé linky směrem ke čtvrti Serebrjannyj Bor. Plán se do současné podoby však změnil až po zahájení výstavby stanice, a tudíž se tak začalo podle neaktuální koncepce. V budoucnosti se uvažuje sem napojit větev Mini-metro Filjovské linky.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Planěrnaja Metro v MoskvěTagansko-Krasnopresněnskaja směr Kotělniki
Okťabrskoje Pole Poležajevskaja Běgovaja
PlaněrnajaSchodněnskajaTušinskajaSpartakŠčukinskajaOkťabrskoje Pole Poležajevskaja BěgovajaUlica 1905 godaBarrikadnaja Puškinskaja Kuzněckij most Kitaj-gorod Taganskaja Proletarskaja Volgogradskij prospekt Tekstilščiki KuzminkiRjazanskij prospektVychinoLermontovskij prospekt ŽulebinoKotělniki