Mosor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mosor
Pohled na pohoří Mosor ze Splitu
Pohled na pohoří Mosor ze Splitu

Nejvyšší bod1339 m n. m. (Veliki Kabal)
Délka33,9 km
Šířka11,9 km
Rozloha297,3 km², (bez pohoří Mali Mosor 235,4 km²)

Nadřazená jednotkaDinárské hory
Sousední
jednotky
Biokovo, Kozjak, Omiška Dinara, Svilaja
Podřazené
jednotky
Mali Mosor

SvětadílEvropa
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Mosor
Mosor
PovodíCetina, Jadro
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mosor je pohoří v jižním Chorvatsku. Táhne se blízko mořského pobřeží od města Split k městu Omiš. Jeho nejvyšší vrcholem je Veliki Kabal (1 339 m).

Mosor je na jihovýchodě ohraničen řekou Cetinou, která jej odděluje od pohoří Omiška Dinara a Biokovo. Severně se nachází pohoří Mali Mosor a Svilaja. Západně se nachází pohoří Kozjak a řeka Jadro.

Mosor zahrnuje mnoho vrcholů, včetně šestnácti tisícovek, které jsou uvedeny v tomto seznamu:

Na Mosoru se taktéž nachází několik jeskyň, do nichž patří Vranjača, Malo razdolje, Miličevića špilja, Snižnica, Ledenica, Javorska jama 1, Javorska jama 2, Strmička jama 1, Strmička jama 2, Gajina jama, Đuderina jama, Kraljeva peć a Balića pećina.

Rostlinstvo a živočišstvo na pohoří je velice rozmanité. Roste zde jednokvítek velekvětý, vítečník sítinovitý, šalvěj, myrta, pelyněk a smil písečný, ze stromů jalovec obecný, habr, dub, jasan, javor francouzský, višeň turecká, řečík terebintový, javor, tis, jilm horský a dřín. Žije zde macarát jeskynní, ještěrka, užovka obojková, mlok skvrnitý, zajíc, tchoř tmavý, jezevec, liška, lasice kolčava, kuna lesní, vlk obecný, prase divoké, ovce tlustorohá a kamzík horský, z ptáků bažant, havran, sokol nebo jestřáb. Roste zde též endemická rostlina modroušek dinárský (Edraianthus dinaricus) z čeledi zvonkovité, v chorvatštině nazývaná mosorsko zvonce.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]