Moravské Budějovice (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moravské Budějovice
Staniční budova
Staniční budova
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
MěstoMoravské Budějovice
Souřadnice
Nádraží Moravské Budějovice
Nádraží Moravské Budějovice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice350058[1]
TratěZnojmo–Okříšky, Moravské Budějovice – Jemnice
Nadmořská výška455 m n. m.
V provozu od23. dubna 1871
Zabezpečovací zařízeníelektromechanické vz. 5007[1]
Dopravní koleje5[1]
Nástupiště (nástupní hrany)4 (4)[1]
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaNe
Služby ve staniciBariérové WC
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moravské Budějovice jsou železniční stanice v severní části města Moravské Budějovice v Kraji Vysočina v okrese Třebíč. Leží na tratích Znojmo–Okříšky a Moravské Budějovice – Jemnice.[2] Stanice není elektrizována.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První nádraží byla vybudováno jakožto jednopatrová stanice II. třídy se třemi dopravními kolejemi a jednou kolejí kusou, skladištní, železniční společností Rakouské severozápadní dráhy (ÖNWB) při stavbě trati spojující Vídeň a Berlín, autorem univerzalizované podoby stanic pro celou dráhu byl architekt Carl Schlimp. 23. dubna 1871 byl s místním nádražím uveden do provozu celý nový úsek trasy z Znojma do Jihlavy, odkud mohly vlaky po již dokončené trati pokračovat do Kolína a dále.

9. listopadu 1896 došlo k zahájení provozu na dobudovaném úseku z Jemnice do Moravských Budějovicích společností Místní dráha Moravské Budějovice-Jemnice (provoz zajišťovala ÖNWB). K obsluze a odbavení cestujících sloužila vlastní staniční budova severně od původního nádraží. Trať byla přitom jen malým úsekem plánované rozsáhlejší železniční sítě na jihozápadní Moravě, zbylé části však nebyly nikdy dokončeny. Původním záměrem bylo propojení Rakouské severozápadní dráhy a Dráhy císaře Františka Josefa(KFJB), a to v trase Moravské Budějovice - Jemnice - Slavonice - Nová Bystřice - Třeboň se dvěma plánovanými odbočkami (Slavonice - Dačice - Telč - Kostelec u Jihlavy a Slavonice - Waidhofen - Schwarzenau).

Po zestátnění ÖNWB v roce 1908 pak obsluhovala stanici společnost Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu převzaly Československé státní dráhy, místní dráha byla zestátněna až roku 1925.[3]

V roce 2021 bylo oznámeno, že mezi únorem a prosincem by mělo dojít k velké rekonstrukci a instalaci zabezpečovacího zařízení ve stanici.[4]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nacházejí se zde čtyři jednostranná vnitřní nástupiště, k příchodu na ně slouží přechody přes koleje.[1] V těsném sousedství se nalézá také městské autobusové nádraží.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Plánek stanice Moravské Budějovice. Portál Provozování dráhy. Správa železnic, květen 2020. 
  2. Moravské Budějovice železniční stanice [online]. České dráhy, a.s. [cit. 2019-07-25]. Dostupné online. 
  3. Historie železničních tratí, elektronická databáze; Sekera, Pavel
  4. KREJČÍ, Denisa. Opravy na železnici: zabezpečení v Budějovicích i dokončení nádraží v Třebíči. Třebíčský deník. 2021-01-14. Dostupné online [cit. 2021-03-06]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]