Matyáš Kasperlik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mathias Kasperlik von Teschenfeld
Narození24. února 1801
Dolní Bludovice
Rakouské císařství
Úmrtí29. listopadu 1865 (ve věku 64 let)
Těšín
Rakouské císařství
Povoláníprávník a historik
Funkceposlanec Slezského zemského sněmu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Matyáš Kasperlik (německy Mathias Kasperlik Ritter von Teschenfeld)[1][2] (24. února 1801, Dolní Bludovice[3]29. listopadu 1865, Těšín) byl zemský poslanec, panský úředník, právník. Ačkoliv byl slovanského původu, během studií začal vystupovat jako Němec.[zdroj?]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v rodině učitele a panského vrchního správce Johanna Kasperlika. Gymnazijní vzdělání zahájil v Těšíně, ale ukončil jej v Příboře. Následně vstoupil jako klerik na piaristikou kolej v Příboře[4], kde byl dva roky a následně přešel na Vídeňskou univerzitu, kde studoval práva.

Po dobu studila ve Vídni zastával místo vychovatele v rodině vrchního dvorního lovčího hraběte Hoyose von Sprinzenstein[pozn. 1], kde byl devět let. Po ukončení studia práv absolvoval zemědělský kurz, který ovlivnil jeho další zaměření.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1829 složil soudcovské zkoušky, stal správcem statku, justičním a politickým vrchním úředníkem na panství Ottenstein v Dolním Rakousku, u hraběte Františka Philippa von Lamberg (1791–1848), kde byl do roku 1838. V roce 1839 se stal justiciárem[pozn. 2] arcivévodské Těšínské komory. Od 1. ledna 1841 pak vrchní správce arcivévodského panství Bestwin v Haliči. V roce 1844 působil jako vrchní arcivévodského dominia Želovice u Znojma. V roce 1849 se stal zastupujícím ředitelem správy statků Těšínské komory, v roce 1856 se stal jejím ředitelem a toto místo zastával až do své smrti.

V roce 1863 byl jmenován čestným občanem města Frýdek. Za své zásluhy[pozn. 3] byl císařským rozhodnutím ze 6. srpna 1864 povýšen do stavu dědičné šlechty. Byl skutečným hospodářským reformátorem: provedl odvodnění pozemků, budoval drenáže, zaváděl pěstování nových plodin, zdokonaloval chov dobytka dovozem holandských plemen, podporoval pěstování lnu, v Těšíně vybudoval továrnu na jeho zpracování a výrobu lněné příze. Z jeho podmětu byly zalesňovány pastvou zničené horské louky v Beskydech.

Mimo zemědělskou oblast, také věnoval pozornost rozvoji železářského průmyslu. Zmodernizoval hutní výrobu v Bašce, Ustroni, Karlově Huti a Třinci, ve Węgierské Górce a v Obszaru a Haliči, v Liptovském Hrádku v Horních Uhrách.

Byl také historik. Po dobu působení v Ottensteinu byl pověřen uspořádáním a vedením archivu hrabat Lambergů. Hlavní pozornost věnoval historii a vlastivědě Slezska.

Politika[editovat | editovat zdroj]

V letech 18611865 byl poslancem slezského zemského sněmu za městskou kurii FrýdekBohumínFryštát.

Autorská tvorba[editovat | editovat zdroj]

  • Kniha Hrad Ottenstein a jeho majitelé (první dílo)
  • Měčislav, vévoda těšínský (dílo o Měškovi I.)
  • K vlastivědě vévodství osvětimského a zatorského
  • Historie města Frýdku

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Johann Ernst Hoyos-Sprinzenstein (24. únor 1779, Horn, Dolní Rakousy, † 28. říjen 1849, Horn, Dolní Rakousy)
  2. Úřad vrchnostenského justiciára vznikl po právních reformách Josefa II. v 80. letech 18. století.; KLIMEŠ, Lumír. Slovník cizích slov. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1987. Čtvrté vydání. Heslo justiciár, s. 318
  3. Za ekonomický rozvoj dominií v Dolním Rakousku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mathias Kasperlik von Teschenfeld - Oficiální stránky Města Český Těšín [online]. [cit. 2019-03-28]. Dostupné online. 
  2. Muzeum Śląska Cieszyńskiego - Kasperlik von Teschenfeld Mathias. muzeumcieszyn.pl [online]. [cit. 2019-03-28]. Dostupné online. 
  3. Matriční záznam o narození a křtu farnost Dolní Bludovice
  4. Historie - Kulturní dům Příbor. kulturnidum.pribor.eu [online]. [cit. 2019-03-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-03-28. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Biografický slovník Slezska a severní Moravy. Nová řada, sešit 8. (20) Supplementum. Ostrava, Ostravská univerzita 2006. 111 s.
  • KLIMEŠ, Lumír. Slovník cizích slov. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1987. Čtvrté vydání. Heslo justiciár, s. 318

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]