Dolní Rakousy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dolní Rakousko)
Dolní Rakousy
Niederösterreich
Dolní Rakousy – znak
znak
Dolní Rakousy – vlajka
vlajka
Hymna: Oh Heimat, dich zu lieben
Geografie
Spolková země na mapě Rakouska
Spolková země na mapě Rakouska
Členění spolkové země
Členění spolkové země
Hlavní městoSankt Pölten
Souřadnice
Rozloha19 186 km²
Nejvyšší bodSchneeberg (2076 m n. m.)
Časové pásmoUTC+01:00 (standardní čas)
UTC+02:00 (letní čas)
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel1 698 796 (2022)
Hustota zalidnění88,5 obyv./km²
Správa regionu
StátRakouskoRakousko Rakousko
Druh celkuSpolková země
Podřízené celky4 statutární města
21 okresů
573 obcí
Zemská hejtmankaJohanna Miklová-Leitnerová (ÖVP)
Parlamentní zastoupení
Spolková rada12 (z 62) křesel
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2AT-3
NUTSAT1
Oficiální webwww.noe.gv.at
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolní Rakousy či Dolní Rakousko (německy Niederösterreich) je spolková země na severovýchodě Rakouska, obklopující svým územím metropoli Vídeň. Ta byla do 31. prosince 1921 její součástí a ještě dlouho poté byla jejím správním střediskem, než se jím 10. července 1986 oficiálně stal Sankt Pölten. Od roku 1997 zasedá v Sankt Pöltenu i dolnorakouský zemský sněm.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Dolní Rakousy hraničí se dvěma státy – na severu s Českem (s ČechamiMoravou) a na severovýchodě (vesměs po řece Moravě) se Slovenskem. Dále v rámci Rakouska sousedí s Vídní (enkláva), na západě s Horními Rakousy, na jihu se Štýrskem a na jihovýchodě s Burgenlandem, který je odděluje od Maďarska.

Povrch největší rakouské země je pestrý a zahrnuje rozličné krajinné typy od rovin přes pahorkatiny a vrchoviny až po velehory. Setkávají se zde geomorfologické susbsystémy hercynský, alpský a karpatský. Celou zemí protéká od západu na východ evropský veletok Dunaj, na západě spíše v soutěskách (největší je Wachau), na východě nížinami (Tullnské pole, Vídeňská pánev) prostírajícími se i podél Moravy (Moravské pole). Sever Dolních Rakous je vyplněn převážně pahorkatinou (Weinviertler Hügelland) přecházející na západě do Žulovo-rulové vysočiny, jež je okrajem České vysočiny. Jižně od Dunaje se táhne východní konec Alpského podhůří (Alpenvorland), za nímž se zvedají Alpy, které na hranici se Štýrskem dosahují nadmořské výšky přes 2000 metrů. Nejvyšší horou dolnorakouských Alp (a celé země) je se svými 2 076 metry masiv Schneeberg, resp. jeho nejvyšší vrch Klosterwappen. Až k Dunaji vybíhá alpská výspa Vídeňský les. Na jihovýchodě jsou Dolní Rakousy ohraničeny nízkými Litavskými vrchy, tradiční historickou hranicí Rakouska s Uherskem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dolní Rakousy se vyvinuly z původního knížectví (Rakouska) „pod Enží“ (Unter der Enns), nazvaného podle polohy za (pod) soutokem řeky Enže s Dunajem. Od středověku se jednalo o jádrové území rakouského státu a potažmo Habsburské monarchie.

Součástí Dolních Rakous bylo od středověku až do počátku 20. století také Západní Vitorazsko, Valticko a Dyjský trojúhelník. Tato území byla v roce 1920 postoupena Československu a od roku 1993 jsou součástí Česka.

Český název[editovat | editovat zdroj]

V českých textech se název spolkové země vyskytuje ve dvou variantách: Dolní Rakousy i Dolní Rakousko. Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR uvádí v Internetové jazykové příručce poznámku s odkazem na Standardizační příručku Index českých exonym z roku 2019. Název „Dolní Rakousko“ je podle ní závazný pro některé státní instituce. Podobu Dolní Rakousy, považuje za zastarávající, používanou častěji jen v historických souvislostech.[1] Český úřad zeměměřický a katastrální uvádí v příručce Index českých exonym jen název „Dolní Rakousko“.[2]

Členění země[editovat | editovat zdroj]

Rozdělení Dolních Rakous na čtvrtě, okresy a statutární města

Dolní Rakousy se tradičně člení na 4 podobně velké regiony zvané „čtvrtě“ (Viertel), které však netvoří administrativní celky, ani se jejich hranice mnohdy neshodují s hranicemi správních celků. Administrativně se pak Dolní Rakousy člení na 21 politických okresů (Bezirke) a 4 statutární města (Statutarstädte).

Čtvrtě[editovat | editovat zdroj]

Administrativní členění[editovat | editovat zdroj]

Okresy[editovat | editovat zdroj]

Statutární města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Internetová jazyková příručka [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i, 2008–2024 [cit. 2021-01-28]. Heslo Dolní Rakousko. 
  2. Index českých exonym: Standardizované podoby, varianty. 3. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2019. 212 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-88197-20-1. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]