Luganské jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luganské jezero
Poloha
SvětadílEvropa
StátyŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
ItálieItálie Itálie
Kanton, RegionTicinoTicino Ticino
LombardieLombardie Lombardie
Okresy, ProvincieLugano, Mendrisio (TI), Varese, Como (LO)
Obce17 obcí (TI), 7 obcí (LO)
Luganské jezero (Švýcarsko)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha48,7 km²
Objem6,5 km³
Max. hloubka288 m
Ostatní
Typledovcový
Nadm. výška270 m n. m.
Přítok vodyVedeggio, Cassarate, Magliasina
Odtok vodyTresa
SídlaLugano
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luganské jezero (německy Luganersee, zastarale Lauisersee; italsky Lago di Lugano nebo Lago Ceresio) je jezero v Lombardských Alpách. Leží na jihu kantonu Ticino ve Švýcarsku a v Lombardii v severní Itálii v nadmořské výšce 270 m. Je pojmenované podle města Lugano. Má rozlohu 48,7 km². Dosahuje maximální hloubky 288 m a má objem 6,5 km³.

Pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Ačkoli není jezero obzvlášť velké, vyznačuje se rozmanitostí. Na jeho březích se střídají hory a pruhy polí v jednotlivých výběžcích jezera. Vzniklo v poslední době ledové v místech, kde se srazily dva ledovce. Důsledkem toho je jeho extrémně členitý tvar. Břehy jsou prudké, členité a krásné. Známé vyhlídkové hory na břehu jsou Monte Bré (925 m n. m.) na východě a Monte San Salvatore (912 m n. m.) na západě od Lugana; dále Monte Generoso (1701 m n. m.) na jihovýchodním břehu. Mezi jižními výběžky jezera leží poloostrov tvořený horou Monte San Giorgio (1097 m n. m.); přírodní rezervace, jež se na hoře rozkládá, je od roku 2003 zapsána na seznamu Světového dědictví UNESCO – je to totiž unikátní a mimořádně bohaté naleziště zkamenělin pravěkých mořských živočichů.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Přítoky jezera jsou Vedeggio, Cassarate a Magliasina. Z jezera odtéká řeka Tresa, která ústí do Lago Maggiore. Jarní až letní vzestup hladiny dosahuje 1,5 m a je zapříčiněn táním sněhu v povodí jezera.

Obce a sídla[editovat | editovat zdroj]

Jezero zasahuje na území dvou italských provincií, které obě patří do regionu Lombardie a dvou švýcarských okresů, které oba patří do kantonu Ticino:

Využití[editovat | editovat zdroj]

Na jezeře je rozvinutá místní vodní doprava.

Do Itálie zasahuje několik výběžků jezera a také se na jeho břehu nachází italská enkláva Campione d'Italia, která je známá svými kasiny. Jižně od Lugana prochází přes jezero po náspu Melide dálnice (E 35) a železnice. Tak jsou spojena města Bellinzona (Švýcarsko) a Como (Itálie).

Jelikož jezero leží v samotném nejjižnějším výběžku Švýcarska, má středomořské klima, je zde mnoho lázní a pobřeží láká mnoho turistů. Do okolí Luganského jezera se uchylovali do ústraní mnozí němečtí hudební skladatelé (Michael Jary, Martin Böttcher nebo Peter Thomas).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Luganersee na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]