Lac Brenet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lac Brenet
Poloha
SvětadílEvropa
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
KantonVaud
Lac Brenet
Lac Brenet
Lac Brenet, Švýcarsko
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha80 ha
Délka1,5 km
Šířka0,5 km
Max. hloubka18 m
Ostatní
Nadm. výška1002 m n. m.
Odtok vodyOrbe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lac Brenet je jezero ve Švýcarsku. Nachází se ve vysoko položeném údolí Vallée de Joux v nadmořské výšce 1002 metrů v pohoří Vaudský Jura.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Vallée de Joux, Lac Brenet vpravo dole

Průměrná nadmořská výška hladiny je 1002 m n. m., což je o 2 metry méně než u jezera Lac de Joux, od kterého je Lac Brenet odděleno pouze 200 metrů širokým pozemním mostem. Jezero je dlouhé 1,5 kilometru, široké přibližně 500 metrů a jeho maximální hloubka je 18 metrů. Na severozápadě je jezero Lac Brenet ohraničeno zalesněnými výšinami jurského masivu Risoux a na východě výšinami Les Agouillons a Dent de Vaulion. Severní a východní břehy jsou strmé a na jihozápadě se na okraji jezera nachází malá bažina.

Jezero nemá žádné větší povrchové přítoky, pouze přepad z jezera Lac de Joux. V minulosti voda odtékala podzemními infiltračními trychtýři na severozápadním břehu, například Cave à la Metsire, a systémem puklin mezi skalami se dostávala do Source de l’Orbe. Tyto trychtýře však byly utěsněny cementem. Dnes slouží jezero Lac Brenet jako zásobárna vody pro vodní elektrárnu Vallorbe a voda je vedena tunelem pod Mont d’Orzeires a tlakovým potrubím do elektrárny.

Jedinou vesnicí v blízkosti břehu jezera je Les Charbonnières, která patří k politické obci Le Lieu. Podél východního břehu jezera vede železniční trať, která spojuje Vallorbe s Le Brassus.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od jezera Lac de Joux není jezero Lac Brenet v zimě přístupné. Kvůli proudům zamrzá jen částečně, zatímco Lac de Joux bývá často zcela zamrzlé a je možné ho přejít.

Horské jezero s malebným okolím a pozoruhodným masivem Dent de Vaulion v pozadí je oblíbeným turistickým cílem v oblasti Jury.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lac Brenet na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]