Kostel svatého Klementa Maria Hofbauera (Tasovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Klementa Maria Hofbauera v Tasovicích
Kostel s klášterem zezadu
Kostel s klášterem zezadu
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresZnojmo
ObecTasovice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátZnojmo
FarnostTasovice
Statusfiliální kostel
Užívánípříležitostné
ZasvěceníKlement Maria Hofbauer
Architektonický popis
ArchitektClemens Holzmeister
Stavební slohmoderní purismus
Výstavba19321933
Specifikace
Umístění oltářevýchod
Stavební materiálzdivo
Další informace
Kód památky48923/7-8323 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Klementa Maria Hofbauera v Tasovicích je římskokatolický kostel zasvěcený sv. Klementu Maria Hofbauerovi. Je filiálním kostelem farnosti Tasovice. Je chráněn jako kulturní památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl zbudován roku 1933 místě rodného domu sv. Klementa Maria Hofbauera, patrona kostela, zbořeného roku 1932 jako součást kláštera redemptoristů, založeného zde roku 1929. Je dílem vídeňského architekta Clemense Holzmeistera.

Klement Maria Hofbauer[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Klement Maria Hofbauer.

Svatý Klement Maria Hofbauer, C.Ss.R. (žil mezi lety 17511820) byl kněz a řeholník řádu redemptoristů. Jeho rodiči byli Pavel Hofbauer a jeho manželka Marie. Na kněze byl vysvěcen dne 29. března 1785 v Římě. Tentýž rok vstoupil do kongregace redemptoristů. Je uznáván především za to, že ve vídeňském kongresu významně dopomohl ke zrušení josefínských dekretů, které potlačovaly církev. Blahořečen byl papežem Lvem XIII. roku 1888 a svatořečen pak byl roku 1909 papežem sv. Piem X. Kromě toho, že je patronem města Vídně a spolupatronem města Varšavy, kde taktéž prožil část svého života je patronem pekařů, neboť se na něj ve Znojmě během svých mladých let vyučil. Proto, pokud není znázorněn v kněžském rouchu, bývá jeho atributem často chléb. Jeho svátek připadá na 20. květen.

Věž kostela

Interiér[editovat | editovat zdroj]

V kněžišti se nachází kromě obětního stolu také hlavní oltář s oltářním křížem a se svatostánkem. Nad ním se rozprostírá oltářní reliéf od Othmara Hillitzera. Kromě hlavního oltáře se v kostele nalézá boční oltář, taktéž v přední části kostela. Stěny zdobí dřevěné sochy světců. Pod věží, v zadní části kostela se nachází kaple a v ní oltář se sochou patrona kostela. Stojí na místě původní světničky, ve které se sv. Klement Maria Hofbauer narodil. Taktéž vitráže zdobí výjevy z jeho života.

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Kostel s malým klášterem stojí nedaleko místní návsi, v blízkosti obecního úřadu a knihovny. Není jediným kostelem v obci, neboť nedaleko stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie s farou, do kterého sv. Klement Maria Hofbauer v mládí docházel na bohoslužby.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]