Kostel svaté Hedviky Slezské (Lehnické Pole)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Hedviky
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíDolní Slezsko
ObecLehnické Pole
Souřadnice
Lehnické Pole
Lehnické Pole
Základní informace
CírkevŘímskokatolická církev
Provincievratislavská
Diecézelehnická
Statuskolegiátní kostel
ZasvěceníHedvika Slezská
Datum posvěcení1731
Architektonický popis
ArchitektKilián Ignác Dientzenhofer
Stavební slohbaroko
Typ stavbyjednolodní
Výstavba17271731
Další informace
Kód památky58
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svaté Hedviky v Lehnickém Poli je dominantou bývalého benediktinského klášterního komplexu. Nachází se v Polsku, v obci Lehnické PoleDolnoslezském vojvodství. Je sídlem farnosti Povýšení svatého Kříže a svaté Hedviky Slezské. Od roku 2017 má chrám status kolegiátního kostela a v roce 2004 byl také uznán za polskou historickou památku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Právo obnovení proboštství a založení vlastní farnosti v Lehnickém Poli získal opat benediktinského břevnovsko-broumovského opatství Otmar Daniel Zinke v roce 1723. Autorem projektu novostavby proboštství a kostela byl Kilián Ignác Dientzenhofer. Chrám byl uveden do provozu nedokončený v roce 1729, vysvěcen byl v roce 1731 (celý areál proboštství byl dokončován až do roku 1738).

V roce 2014 byl kostel prohlášen papežem Františkem za baziliku minor.

Freska na klenbě hlavní lodi od Kosmy Damiana Asama

Popis[editovat | editovat zdroj]

Opat Zinke si údajně přál, aby stavba připomínala břevnovský kostel svaté Markéty, dílo Kryštofa Dientzenhofera.[1] To je patrné z architektonického řešení presbytáře, z počtu bočních oltářůlodi i z řešení pilířů stěn. Loď má oválný půdorys, který je šestkrát proniknut menšími ovály. Hlavní průčelí je ale na rozdíl od břevnovského kostela dvouvěžové.

Fasáda i interiér kostela jsou doplněny sochami, které stejně jako dekorace na bočních oltářích a na přední straně varhan vytvořil sochař Karel Josef Hiernle. Obraz nad hlavním oltářem s názvem Nalezení těla Jindřicha Pobožného svatou Hedvikou vytvořil vlámský malíř Johan Franz de Backer v roce 1730. Fresky na klenbách namaloval bavorský umělec Kosma Damian Asam v roce 1733. Obrazy na čtyřech bočních oltářích jsou od českého malíře Václava Vavřince Reinera. Varhany vyrobil slezský stavitel varhan Adam Horatio Casparini.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bazylika św. Jadwigi w Legnickim Polu na polské Wikipedii.

  1. HORYNA, Mojmír; KUČERA, Jaroslav. Dientzenhoferové. 1. vyd. Praha: Akropolis, 1998. 168 s. ISBN 80-85770-68-7. S. 130–134. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]