Katrán

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKatrán
alternativní popis obrázku chybí
Katrán srdčitý (Crambe cordifolia)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodkatrán (Crambe)
L., 1753
Druhy rostoucí v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květy katránu

Katrán (Crambe) je rod čítající okolo 35 druhů z nichž se asi 10 vyskytuje v Evropě. Přísluší do čeledě brukvovitých a jako takový má obvykle olejnatá semena a v rostlinných buňkách glykosidy. Jeho domovem je Starý svět (Evropa, Asie a Afrika) a některé jeho druhy zdomácněly v Severní Americe.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to jednoletky nebo trvalky, nejčastěji byliny s našedlou rozvětvenou lodyhou vyrůstající vzpřímeně, jsou lysé nebo porostlé jednoduchými chlupy. Listy má dvojího typu, jednak řapíkatépřízemní růžici a pak obvykle menší lodyžní, mezidruhově jsou variabilní i ve velikostech. Přízemní bývají různě laločnaté, lyrovité, zpeřené, často zvlněné a hrubě zubaté. Na lodyze vyrůstají střídavě a jsou menší, více celistvé a jemněji zubaté, mají i kratší řapíky.

Květy jsou oboupohlavné, pravidelné, se čtyřmi kališními a čtyřmi korunními plátky, vyrůstají na vztyčených a rozbíhajících se stopkách, bývají sestaveny do rozměrných květenství hroznů nebo lat. Kališní lístky jsou volné, vejčité nebo podlouhlé a na vrcholu jsou tupé. Korunní lístky bílé nebo žluté barvy jsou také volné, obvejčité, eliptické nebo podlouhlé, s celistvým okrajem i vrcholem a vždy výrazně delší než kališní. V květu je šest čtyřmocných volných tyčinek, kratší vnější mají nitky bez přívěsků, prašníky jsou vejčité nebo podlouhlé. Semeník obsahuje dvě vajíčka, jediný pestík někdy nemá čnělku ale jen hlavičkovitou bliznu. Plody jsou dvoudílné nepukavé šešulky, spodní díl u stopky je prázdný, horní kulovitý nebo vejčitý obsahuje jediné neokřídlené semeno. Květy jsou opylovány cizím a většinou i vlastním pylem. Rozšiřují se převážně semeny, někdy i oddenky.[2][3]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Některé druhy např. katrán etiopský jsou perspektivními olejnatými rostlinami které postupně nacházejí uplatnění jako průmyslové i potravinářské, mohou být v určitých klimatických podmínkách přímou poživatinou nebo zdrojem oleje a rostlinných nedřevitých vláken pro specifické využití. Jiné druhy vyrůstají jako nechtěný plevel na obdělávaných polích.[4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

V České republice rostou tři druhy rodu katrán, z nichž jeden je původní

a dva jsou řídce se vyskytující zavlečené neofyty:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Plant List: Crambe [online]. Collaboration between the Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden [cit. 2013-03-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. WARWICK, Suzanne I. Flora of North America: Crambe [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2013-03-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. AL-SHEHBAZ, Ihsan A. Brassicaceae Genera of the World: Crambe [online]. Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA, rev. 2003 [cit. 2013-03-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. RUDLOFF, Ericke; WANG, Youping. Wild Crop Relatives: Genomic and Breeding Resources [online]. Springer, Part of Springer Science+Business Media, rev. 2011 [cit. 2013-03-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Seznam cévnatých rostlin květeny České republikyDANIHELKA, Jiří; Chrtek Jindřich; Kaplan Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic. S. 647–811, Botanický ústav, AV ČR, Průhonice. Preslia [online]. 2012 [cit. 15.03.2013]. Čís. 84, s. 647–811. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]