Křivatec nizoučký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKřivatec nizoučký
alternativní popis obrázku chybí
Křivatec nizoučký (Gagea pusilla)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádliliotvaré (Liliales)
Čeleďliliovité (Liliaceae)
Rodkřivatec (Gagea)
Binomické jméno
Gagea pusilla
(F.W.Schmidt) Sweet, 1826
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květy

Křivatec nizoučký (Gagea pusilla) je nízká bylina brzy z jara kvetoucí žlutozelenými květy, planě rostoucí cibulovitá rostlina, druh z širokého rodu křivatec.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tento druh je rozšířen ve střední, jižní a východní Evropě až do Ruska po Sibiř a dále v Malé a ve Střední Asii.

Českou republikou probíhá severozápadní hranice jeho areálu; v Česku roste ojediněle na jižní Moravě a to od Olomouce směrem na jih k rakouským hranicím. Jeho výskyt je nejčastěji udáván v termofytiku od nížin po pahorkatiny. Preferuje xerotermní, suchá, na živiny bohatá, neutrální nebo zásaditá stanoviště která nejsou v době jeho kvetení (brzy z jara) zastíněna. Jsou to např. řídce zapojené výslunné stepní louky, vegetaci pokryté skalky, okraje křovin, akátové remízky, lesní lemy apod.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nízká, vytrvalá, zcela lysá rostlina která nevyrůstá do větší výšky než 5 až 10 cm. Z vejčité cibule (většinou křivé), řídce jsou ve společném obalu cibule dvě, vyrůstá lodyha s jediným přízemním listem který je čárkovitý, jednožilný, znenáhla zašpičatělý, pouze 1,5 až 3 mm široký, dlouhý 6 až 20 cm a přesahující květenství. Výše na lodyze vyrůstají dva, někdy tři, vstřícné, úzce kopinaté lodyžní listy které jsou také delší než květenství.

Dva až osm oboupohlavných květů vyrůstající z lodyhy na stopkách vytváří zdánlivý okolík; květní listeny jsou zakrnělé. Šest volných podlouhlých, tupých okvětních plátků dlouhých do 15 mm je uspořádáno do dvou přeslenů, jsou kopinaté, zevnitř sytě žluté a vně nazelenalé, hvězdicovitě rozestálé. V květu je šest tyčinekprašníky a svrchní semeník nesoucí tlustou čnělkubliznou. Kvete v březnu až dubnu. Plodem je obvejčitá tříboká tobolka s mnoha semeny.[1][2][3]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Křivatec nizoučký je vzhledem k řídkému výskytu na omezeném území, ničení jeho biotopů a "přesazování" cibulek chtivými zahrádkáři hodnocen v Seznamu cévnatých rostlin ČR jako zranitelný druh (C3).[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PODEŠVA, Zdeněk. BOTANY.cz: Křivatec nizoučký [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 25.02.2008 [cit. 2013-02-08]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b DVOŘÁK, Václav. Natura Bohemica: Křivatec nizoučký [online]. Natura Bohemica, Olomouc, rev. 11.12.2010 [cit. 2013-02-08]. Dostupné online. 
  3. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Gagea pusilla [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2013-02-08]. S. 336. Dostupné online. 
  4. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic: Gagea pusilla [online]. Preslia č. 84, Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, rev. 2012 [cit. 2013-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]