Přeskočit na obsah

Jiří Řezníček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
plk. Jiří Řezníček
Narození25. října 1915
Jasenná
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí1. června 1957
nemocnice Gottwaldov
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníhřbitov Jasenná
Národnostčeská
Povoláníarmádní pilot
ZaměstnavateléČeskoslovenská armáda, Royal Air Force
Znám(á) jakoos. č. RAF 787691, 159266
ChoťDoroty Joan Bomby
Dětidcera Zdenka a další dvě děti
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Řezníček ( 25. října 1915 Jasenná1. června 1957 nemocnice Gottwaldov) byl český stíhací pilot v období druhé světové války.

Před druhou světovou válkou

[editovat | editovat zdroj]

Jiří Řezníček se narodil 25. října 1915 v Jasenné na Zlínsku v rodině rolníka. Vychodil měšťanskou školu ve Vizovicích, byl členem Sokola, zpíval v evangelickém sboru. Od patnácti let pracoval ve firmě Baťa jako pomocný dělník a získal kvalifikaci v gumárenství. Když Jan Antonín Baťa založil ve Zlíně pilotní školu, začal se věnovat výcviku létání. Prezenční vojenskou službu nastoupil v roce 1937 v Olomouci v rámci které absolvoval poddůstojnickou školu. Rozhodl se stát armádním letcem a u 2. leteckého pluku absolvoval pilotní školu a následně bojový výcvik v Praze a Prostějově. Poté sloužil u Leteckého pluku 2 v Olomouci.

Druhá světová válka

[editovat | editovat zdroj]

Po rozpadu Československa v březnu 1939 a rozpuštění Československé armády Jiří Řezníček krátce opět pracoval u firmy Baťa. Poté společně s dalšími ilegálně opustil Protektorát Čechy a Morava a odešel přes Polsko do Francie, kde se stal krátce příslušníkem cizinecké legie. Po vypuknutí druhé světové války byl 2. října 1939 zařazen do vznikající československé zahraniční jednotky a následně do francouzského armádního letectva. Na francouzskou leteckou techniku se zaškoloval v Chartres a následně sloužil u stíhacích skupin I/8 a I/5. Zúčastnil se bitvy o Francii.

Spojené království

[editovat | editovat zdroj]

Po pádu Francie v červnu 1940 přeletěl Jiří Řezníček do severní Afriky a poté se evakuoval do Spojeného království, kde byl v srpnu 1940 přijat do Royal Air Force. Po patřičném výcviku 7. října nastoupil k 151. peruti a do konce roku 1940 vystřídal ještě 1. a 46. peruť. Dne 10. května 1941 byl na krátkou dobu převelen k 17. peruti a 27. téhož měsíce pak k 313. československé stíhací peruti, kde s přestávkou odlétal dva operační turnusy.

Sovětský svaz

[editovat | editovat zdroj]

V únoru roku 1944 se přesunul do Sovětského svazu, kde byl přeškolen na stroje Lavočkin La-5FN a ustanoven 2. letky 2. perutě Prvního československého samostatného stíhacího leteckého pluku. V jeho řadách se zúčastnil podpory Slovenského národního povstání, během které se 18. října 1944 vážně zranil z důvodu poruchy motoru jeho letounu a nuceného nouzového přistání. Musel být evakuován do Lvova.[1] Díky zranění páteře již nemohl dál létat a po rekonvalescenci válku zakončil jako střelecký důstojník pluku. Dosáhl hodnosti poručíka.

Po druhé světové válce

[editovat | editovat zdroj]

Po skončení služby zůstal Jiří Řezníček u letectva a pracoval v Ústředním leteckém skladu. Dosáhl hodnosti majora. Po komunistickém převratu v roce 1948 byl z armády propuštěn a nadále pracoval jako účetní ve Státních lázních a poté jako dělník v lihovaru. Jeho zdravotní stav se z důvodu válečného zranění a fyzické práce horšil. Zemřel 1. června 1957 v nemocnici v Gottwaldově, když mu ještě před tím byly amputovány obě nohy. Pohřben byl čtyři dny poté na hřbitově v rodné Jasenné.[2]

Jiří Řezníček se v roce 1943 oženil s příslušnicí britské ženské pomocné služby letectva Doroty Joan Bomby. Manželům se narodila dcera Zdenka a další dvě děti. Po komunistickém převratu v roce 1948 se jeho manželka s dětmi vrátila do Spojeného království, protože si jako cizinka těžko hledala práci a protože bylo rodině komunistickou mocí naznačeno, že děti nebudou připuštěny ke studiu.

Vyznamenání

[editovat | editovat zdroj]

Posmrtná ocenění

[editovat | editovat zdroj]
  • V roce 1947 byl Jiřímu Řezníčkovi udělen titul čestného občana rodné Jasenné
  • V Jasenné byla na budově základní školy Jiřímu Řezníčkovi odhalena pamětní deska[3]
  • V roce 1990 byl Jiří Řezníček in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka
  • V roce 2015 proběhla ku příležitosti stého výročí narození Jiřího Řeznička v základní škole v Jasenné výstava pod názvem Jiří Řezníček – Baťovec na třech frontách 2. světové války[4]

Literatura

[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]