Jan starší z Hradce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan starší (Jan II.) z Hradce
Jan starší z Hradce (fiktivní portrét, B. Paprockiː Zrdcadlo Slawneho Margrabstwij Morawskeho, 1593)
Jan starší z Hradce (fiktivní portrét, B. Paprockiː Zrdcadlo Slawneho Margrabstwij Morawskeho, 1593)
Úmrtí1417
DětiMenhart z Hradce
RodičeOldřich IV. z Hradce
PříbuzníOldřich V. z Hradce (vnuk)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan starší z Hradce, podle pořadí jména Jan II. († 1417), byl český šlechtic z jihočeského rodu pánů z Hradce, v letech 1412 až 1416 nejvyšší zemský hofmistr království Českého.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jan byl mladším ze dvou synů Oldřicha IV. z Hradce a Anny z Rožmberka. Jeho manželkou se posléze stala Kateřina z Velhartic, vnučka Buška II. z Velhartic, a jeho sídlem hrad Velhartice v jihozápadních Čechách.[1] Po otcově smrti roku 1384 zdědil několik panství na Jindřichohradecku, ještě několik let poté je však uváděn v soudních sporech s bratrem Oldřichem Vavákem ohledně sporných částech zděděného panství. V roce 1394 se stal členem tzv. Panské jednoty, opozičního uskupení vysoké šlechty nespokojené s vládou krále Václava IV. Roku 1412 se stal nejvyšším zemským hofmistrem.

Po smrti Mistra Jana Husa roku 1415 se stal stoupencem kališníků a 2. září téhož roku patřil mezi signatáře tzv. stížného listu proti Husově upálení.[2]

Zemřel roku 1417.

Rodina a državy[editovat | editovat zdroj]

Se svou manželkou Kateřinou z Velhartic měl syna Menharta a dceru Elišku.[3] Menhart II., původně kališník, který později konvertoval ke katolicismu, patřil k významným politickým figurám v období husitských válek a následujícího interregna.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BERINGER, Jan a Jaroslav JANOUŠEK. Město a panství Telč. (v Dačicích): (Tisk Ant. Kasalého), [1892], s. 8,9. Dostupné online
  • HRUBÝ, Jaromír. Řečice Kardašová a bývalé panství řečické. (J. Pištěk), 1893, s. 40. Dostupné online
  • ZAP, Karel Vladislav. Česko-moravská kronika. Díl druhý. Praha: I.L. Kober, 1868, s. 1299,1300. Dostupné online

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Velhartice - popis hradu, historie. www.hrady.cz [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. 
  2. MICZANOVÁ, Veronika. Pan Menhart z Hradce ve víru událostí první poloviny 15. století. Praha: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 2015. 76 s. Dostupné online. 
  3. z Hradce. genealogy.euweb.cz [online]. [cit. 2024-04-26]. Dostupné online.