František Ambrož Stříteský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Ambrož Stříteský
Pamětní deska F. A. Stříteského na bývalé piaristické koleji v Litomyšli
Pamětní deska F. A. Stříteského na bývalé piaristické koleji v Litomyšli
Narození9. prosince 1912
Horní Újezd
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí16. prosince 1989 (ve věku 77 let)
Litomyšl
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníLitomyšl (kostel sv. Anny)
VzděláníKatolická teologická fakulta Univerzity Karlovy
Alma materUniverzita Karlova
Povoláníklerik, rektor litomyšlské piaristické koleje
Znám jakoklerik, politický vězeň
Období1945–1950
Následovníkúřad zanikl
Politická stranaČeskoslovenská strana lidová
Nábož. vyznáníkatolické
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Ambrož Stříteský (9. prosince 1912 Horní Újezd16. prosince 1989 Litomyšl) byl český katolický klerik a teolog, poslední rektor piaristické koleje v Litomyšli a politický vězeň komunistického režimu v Československu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a studia[editovat | editovat zdroj]

Vyrůstal bez otce. Z šesti sourozenců se dospělosti dožili pouze dva, František Ambrož a jeho o tři roky starší sestra Anna. V letech 1928–1936 vystudoval litomyšlské gymnázium s úmyslem stát se piaristou. Ve studiích pokračoval v letech 1937–1939 na Teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, po uzavření vysokých škol nacisty navštěvoval bohoslovecký seminář pražské arcidiecéze. Po skončení studií byl v roce 1942 vysvěcen na kněze.

Do konce války vyučoval v Praze. Od roku 1943 zastával úřad kaplana v kostele sv. Jindřicha v Praze. V září 1945 byl zvolen rektorem piaristické koleje v Litomyšli a druhým kaplanem místního proboštství. Od stejného roku vyučoval na místním gymnáziu. Politicky se angažoval v lidové straně, za níž byl zvolen do Okresního národního výboru Litomyšl, v Junákovi potom působil jako duchovní rádce.

Proces Stříteský a spol.[editovat | editovat zdroj]

1. dubna 1950 byl zatčen Státní bezpečností, odvezen do Pardubic a po podpisu zatýkací listiny převezen do Chrudimi. Ve dnech 9. až 11. října se před Státním soudem v litomyšlském Smetanově domě konal vykonstruovaný proces se skupinou Stříteský a spol., kterou tehdejší tisk označil za „teroristickou skupinu Ata ve službách Vatikánu“. Cílem bylo rozvrácení skautské organizace poukazem na jejich údajné rozkazy z Vatikánu. Během procesu se nahlas předčítaly petice požadující příkladné potrestání obviněných a zfanatizovaná veřejnost hrubě urážela obviněné. Celkem 24 lidí, studentů reálného gymnázia v Litomyšli, vysokoškoláků a průmyslováků, bylo odsouzeno za údajnou odbojovou činnost k celkem 220 letům vězení. Nejmladšímu obviněnému bylo teprve 16 let. Většině odsouzených byl zkonfiskován majetek a jejich občanská práva byla na několik let odebrána. Vedení gymnázia vyloučilo obviněné studenty ze všech středních škol a znemožnilo jim tak dokončit formální vzdělání.

Stříteský si měl odsedět 25 let, ve vězení nakonec strávil celkem 10 let a 2 měsíce, z toho rok a půl v naprosté izolaci. Internován byl postupně v Chrudimi, v Písku, na Borech, v Pardubicích, na Pankráci, v Kartouzích, na Mírově, v Pardubicích, ve Tmavém dole u Rtyně, v Pardubicích, v Ruzyni, v Olomouci a na Mírově. Propuštěn byl na amnestii prezidenta Novotného v roce 1960.

Po propuštění[editovat | editovat zdroj]

Po propuštění pracoval jako zahradník. Jelikož ovládal několik světových jazyků, překládal pro vedení podniku odbornou literaturu. V letech 1968 až 1972 působil jako dokumentační pracovník Výzkumného a vývojového ústavu technického skla v Praze. V roce 1969 byl jmenován provinciálem českomoravské provincie, kterým zůstal až do smrti. Po ukončení pracovního poměru odešel do penze a téhož roku byl jmenován osobním tajemníkem kapitulního vikáře královéhradecké diecéze.

Po smrti bylo jeho tělo uloženo na Městském hřbitově v Litomyšli do hrobu místního piaristy Germana Presidenta. Během rekonstrukce přilehlého kostela sv. Anny v letech 2005 až 2009, při které došlo u části hrobových míst k nucené exhumaci, byly tyto ostatky vyzvednuty. Od 28. června 2018 potom spočívají v samostatném hrobě. Součástí nového řešení hrobu zůstala i původní deska s plastikou od Olbrama Zoubka.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Město Litomyšl - Aktualita - Ostatky rektora Stříteského jsou zpátky na hřbitově. www.litomysl.cz [online]. [cit. 2021-06-15]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Křičely: Pověste je vzpomínky účastníka procesu Václava Jozefyho na stránkách Místa paměti národa