Vazební věznice Praha Ruzyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vazební věznice Praha Ruzyně
Věznice v Praze-Ruzyni
Věznice v Praze-Ruzyni
Základní údaje
Otevření1. července 1935
Kapacita910 vězňů (2015)
Provozovatel
ProvozovatelVězeňská služba České republiky
Poloha
AdresaRuzyně, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Vazební věznice Praha Ruzyně
Vazební věznice Praha Ruzyně
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vazební věznice Praha Ruzyně, je věznice v Praze. Je umístěna severozápadně od centra Prahy v Ruzyni na území Prahy 6, nedaleko letiště Václava Havla. Po Vazební věznici Pankrác jde o druhé největší vězení na území hlavního města.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Věznice vznikla v roce 1935 jakožto tzv. donucovací pracovna, tedy věznice s pracovním programem přestavbou části rozsáhlého areálu bývalého ruzyňského cukrovaru zrušeného roku 1921, nedaleko návsi Staré Ruzyně. Dosavadní kapacity zařízení na Hradčanech již nebyly vyhovující. K oficiálnímu zprovoznění došlo 1. července 1935. Součástí areálu byl také statek s polnostmi a dílny.

Během nacistické okupace v letech 19391945 tu byli drženi především vězni německého původu, kteří sem byli přesouváni ze zařízení v českých oblastech země, a dostávalo se jim zde lepšího zacházení.

Po převzetí moci v Československu komunistickou stranou v únoru 1948 a nástupu komunistické totality byl pracovní provoz přesunut do vězeňského zařízení v Pardubicích a ruzyňský areál měl sloužit čistě k internačním účelům, včetně zadržování politicky nepohodlných osob. V roce 1950 byla ve věznici dostavěna hlavní šestipodlažní budova (budova A), jíž byl dokončen komplex objektů kolem vězeňského dvora. Obsahovala 400 cel přizpůsobených požadavků zvláštního oddělení pražské Státní bezpečnosti se speciálním režimem utajení. Stejně tak personální režim podléhal přísnému bezpečnostnímu řádu.

Hlavní brána

V průběhu let 1948 až 1989 zde byli vězněni například obžalovaní v procesu s Rudolfem Slánským nebo některé významné osobnosti českého disentu a ideoví odpůrci komunistického zřízení.

Věžový vodojem[editovat | editovat zdroj]

V areálu věznice byl zachován vodojem pocházející z doby, kdy byl objekt využíván jako cukrovar, který bývá nesprávně zaměňován za strážní věž.[1][2]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Zařízení je ve správě Vězeňské služby ČR, slouží v současné době především jako vazební dům pro obžalované muže a ženy čekající na zahájení soudního procesu. V roce 2015 měla věznice dispoziční kapacitu k umístění 910 osob, z toho se jich zde v červnu toho roku nacházelo 691[3].

Někteří lidé věznění v Ruzyni[editovat | editovat zdroj]

Protinacistický odboj[editovat | editovat zdroj]

Oběti komunistických čistek[editovat | editovat zdroj]

Vazební fotografie Ludvíka Frejky (1952)

Oběti komunistické zvůle[editovat | editovat zdroj]

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Beran, Lukáš, ed. a Valchářová, Vladislava, ed. Pražský industriál: technické stavby a průmyslová architektura Prahy: průvodce. 2., rozš. vyd. V Praze: České vysoké učení technické, ©2007. 303 s. ISBN 978-80-01-03586-3. Kapitola 15 Severozápadní Praha, 305 Věžový vodojem věznice Ruzyně, s. 255.
  2. Praha-Ruzyně. Věžové vodojemy - Databáze. © 2018–2023 Věžové vodojemy. Ing. Robert Kořínek, Ph. D.. [cit. 2023-07-24]. Dostupné online.
  3. Nynější vazební věznice v Ruzyni funguje už osmdesát let - Metro.cz. www.metro.cz [online]. 2015-06-28 [cit. 2020-12-11]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]