Dominikánský klášter (Arbanija)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dominikánský klášter sv. Kříže v Arbaniji
Dominikanski samostan sv. Križa
Dominikánský klášter sv. Kříže v Arbaniji
Dominikánský klášter sv. Kříže v Arbaniji
Lokalita
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
MístoArbanija, ostrov Čiovo
Souřadnice
Základní informace
Řáddominikáni
Založení1432
Znak
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dominikánský klášter s kostelem svatého Kříže v Arbaniji (chorvatsky Dominikanski samostan sv. Križa) je římskokatolický klášter řádu dominikánů z první poloviny 15. století. Nachází se v chorvatské vesnici Arbanija na severním pobřeží ostrova Čiovo. Klášter s kostelem jsou zasvěceny svatému Kříži a jako celek s přilehlým hřbitovem jsou chráněným kulturním statkem pod označením Z-3492.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klášterní kostel sv. Kříže

Budova kláštera se nachází na skalnatém severním pobřeží, v oblasti, která se nazývala Zizmana Gniviza.

Na jižní straně kláštera stojí jednolodní kostel. Klášterní kostel zasvěcený svatému Kříže je poměrně prostá jednolodní stavba obdélného tvaru s pravoúhlou čtyřbokou apsidou a kůrem a je zaklenuta lomenou klenbou. Vlevo od kostela v přízemí se nachází hospic, realizovaný jako otevřená lodžie. Arkády s hrotitým obloukem jsou podepřeny mramorovými a kamennými polosloupy. Nad přízemím je částečně zachován malovaný dřevěný kazetový strop.

V přízemí na východní straně ambitu je kapitulní síň s cenným gotickým kazetovým stropem z malovaného dřeva a na západní straně je klášterní refektář s gotickým dřevěným stropem. Na západně straně kláštera je oplocená zahrada s chodníky vedoucími ke kotvišti lodí.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Klášter v Arbaniji
Klášter v Arbaniji

U zrodu kláštera stál trogirský dominikán Nikola Milinović, jenž přesvědčil městskou radu v Trogiru, aby jednali s papežem o svolení založení konventu. Papež Evžen IV. s návrhem skutečně souhlasil a vydal bulu. Svůj souhlas dal také tehdejší benátský dóže Francesco Foscari. K samotnému založení kláštera došlo roku 1432 na základě papežské buly.

Trogirští radní dominikánům vyhradili pozemek na neobydleném a neúrodném místě na skalnatém pobřeží na ostrově Čiovo. Rozměry pozemku byly 15 trogirských vřeten na délku a 10 trogirských vřeten na šířku. Následně udělil trogirský biskup Tomáš Tommasini Milinovićovi svolení k výstavbě kláštera a zázemí včetně kostela, zvonice, hřbitova, dormitoria, domů a rukodělných dílen.

Roku 1451 byla dokončena největší část kláštera. Řeholníci se nastěhovali a s sebou přivedli také albánské křesťany, jako rolníky pro obdělávání země. Podle nich je pojmenována ves na ostrově Arbanija. Klášter měl také vlastní chrámový sbor, refektář, kapli a klášterní zahradu, kde se nacházel hospic. Kapacita kláštera byla dvacet řeholníků.

Apoštolský vizitátor Valier při své návštěvě v roce 1579 zaznamenal hlavní oltář zasvěcený sv. Kříži, levý růžencový oltář a pravý oltář sv. Heleny. Obzvláště uctívaný byl dřevěný krucifix vyrobený Jurajem Petrovićem.

V roce 1600 se zde odehrála malá epochální událost: z Kristových ran na krucifixu v klášteře kapala krev. To vedlo k tomu, že se klášter stal jedním z nejvýznamnějších svatostánků dominikánské provincie Dalmácie. Zvláštními poutními dny byly Velký pátek a svátek Nanebevstoupení Páně. Spolu s krucifixem shromáždil při práci na založení kláštera zakladatel Nikola Milinović byla ex vota a relikvie světců sv. Tomáše Akvinského, sv. Petra mučedníka, sv. biskupa Lva, sv. Jana Křtitele, sv. Jonáše a Daniela a sv. Ondřeje.

Benátské úřady toto místo ctily pro jeho náboženskou a intelektuální formaci mladých mnichů, kteří tam byli v noviciátu nebo zde získávali teologické a filozofické vzdělání. Klášter měl bohatou knihovnu.

Napoleonovy výboje vedly téměř k úolnému opuštění kláštera. Zůstalo zde jen několik mnichů a v roce 1852 zcela osiřel a v témže roce byl zrušen, pouze klášterní kostel zůstal v provozu.

V předvečer druhé světové války klášter ožil. Pracovaly zde dominikánky, které vedly Misijní dům antimalarického sanatoria pro děti. Od roku 1957 byl klášter opět v provozu, ovšem pouze jako sídlo farnosti Žedno - Arbanija.

Také Velkosrbové zaútočili na tento chorvatský ostrov v ničivé kampani proti katolíkům a Chorvatům. Ve válce za chorvatskou nezávislost v letech 1991-1992 vybombardovali 27 přímými střelami čtyři dominikánské kláštery: Gruž, Čelopeke, Dubrovník a čiovský dominikánského kláštera sv. Kříže v Arbaniji. [4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Arbanija, Crkva i samostan sv. Križa Ministarstvo kulture RH. Arhivirano 15. lipnja 2020. Pristupljeno 15. lipnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
  2. Arbanija, Crkva i samostan sv. Križa Ministarstvo kulture RH. Arhivirano 15. lipnja 2020. Pristupljeno 15. lipnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
  3. Arbanija, Crkva i samostan sv. Križa Ministarstvo kulture RH. Arhivirano 15. lipnja 2020. Pristupljeno 15. lipnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
  4. Anto Gavrić: Dominikanci - Konferencija viših redovnickih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine Dominikanci, pristupljeno 7. siječnja 20123.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dominikanski samostan i crkva sv. Križa na Čiovu na chorvatské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]