Rožec krátkoplátečný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Cerastium brachypetalum)
Jak číst taxoboxRožec krátkoplátečný
alternativní popis obrázku chybí
Rožec krátkoplátečný (Cerastium brachypetalum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďhvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Rodrožec (Cerastium)
Binomické jméno
Cerastium brachypetalum
Pers., 1805
Synonyma
  • Cerastium tauricum[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květ

Rožec krátkoplátečný (Cerastium brachypetalum) je drobná, planě rostoucí, efemérní, žlutě kvetoucí bylina, druh celosvětově rozšířeného rodu rožec.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Roste téměř v celé Evropě, od Pyrenejského poloostrova až po jižní okraj Skandinávie, na východě až po Krym a Kavkaz. Dále je rozšířen také v severní Africe a byl zavlečen do Severní Ameriky. V České republice roste roztroušeně jen v teplejších oblastech, ve vyšších polohách je vzácný.

Vyrůstá na výslunných, ale ne vyprahlých místech, v na živiny bohatších, často vápencových půdách. Vyhovují mu travnaté, skalnaté nebo křovinaté stráně v říčních údolích, u polních cest a na okrajích lesů i jejich mýtinách. Občas je k nalezení i na silničních nebo železničních náspech.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá, šedavě zelená rostlina dorůstající do výše 10 až 30 cm. Z tenkého větveného kořene vyrůstá jednoduchá nebo hned od báze rozvětvená, vzpřímená nebo vystoupavá lodyha. Je hustě porostlá krátkými i odstávajícími chlupy dlouhými až 2 mm které jsou ve spodní části nežláznaté a v horní převážně žláznaté, mívá barvu sivě zelenou až žlutě zelenou a někdy má purpurový nádech. Listy přízemní růžice jsou obvejčité až kopisťovité, v dolní části jsou zúžené do řapíku a na vrcholu zaokrouhlené se špičkou, na spodní straně mají málo a na horní více jednoduchých chloupků. Lodyžní listy z obou stran porostlé dlouhými sivými chlupy mají čepele elipsovité, vejčité nebo široce kopinaté zakončené tupě nebo ostře, vždy mají špičku, bývají dlouhé 5 až 15 mm a široké 2 až 7 mm.

Květy na vzpřímených nebo do boku odstávajících stopkách (několikráte delších než kalich) vytvářejí v počtech 3 až 50 vidlanovitá květenství s dlouhými ochlupenými větvemi. Jejich oboustranně chlupaté listeny jsou bylinné, nemají bělavý blanitý lem a tvarem se podobající menším listům lodyžním. Pět kopinatých kališních lístků 3 až 6 mm dlouhých s blanitým lemem bývá na vrcholech zakončeno ostře nebo tupě a jsou na vnější straně hustě porostlé až 2 mm dlouhými chlupy přesahujícími vrchol kalichu. Vejčitých až kopinatých, u báze brvitých, bíle zbarvených korunních lístků kratších než kališní je také pět. Bývají dlouhé jen 2 až 3 mm a jsou hluboce dvoulaločné (zářez sahá průměrně do třetiny jejich délky). Tyčinek s brvitými nitkami nesoucími chlupaté prašníky je v květu deset, čnělek je pět.

Květy rozkvétají v dubnu a květnu, opylovány jsou hmyzem nebo dochází k samoopylení. Plody jsou válcovité tobolky vyrůstající na šikmo odstávajících nebo téměř vodorovných stopkách. Jsou přímé nebo v horní polovině nahoru zakřivené, až 8 mm dlouhé a 2 mm široké a na vrcholu se otvírají deseti zoubky. Trojúhelníkovitá až okrouhlá, mírně asymetrická červenavě hnědá semena jsou velká okolo 0,6 mm a mají drobné ostré výstupky. Druh, jehož ploidie je 2n = 72, se může rozmnožovat pouze semeny.[2][3][4][5]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rožec krátkoplátečný je velmi variabilní (hlavně v kvalitě a množství ochlupení) a nověji je rozeznáno několik jeho poddruhů. V České republice roste pouze jeho nominátní poddruh

  • V Evropě se dále vyskytují ještě tyto poddruhy:
  • Cerastium brachypetalum atheniense (Lonsing) P. D. Sell & Whitehead
  • Cerastium brachypetalum corcyrense (Möschl) P. D. Sell & Whitehead
  • Cerastium brachypetalum doerfleri (Halácsy ex Hayek) P. D. Sell & Whitehead
  • Cerastium brachypetalum pindigenum (Lonsing) P. D. Sell & Whitehead
  • Cerastium brachypetalum roeseri (Boiss. & Heldr.) Nyman
  • Cerastium brachypetalum tauricum (Spreng.) Murb.
  • Cerastium brachypetalum tenoreanum (Ser.) Soó[6][7]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Červeným seznamem cévnatých rostlin České republiky z roku 2012 je rožec krátkoplátečný považován za ohrožený druh (C3).[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BioLib.cz – Cerastium brachypetalum (Rožec krátkoplátečný) [online]. BioLib.cz [cit. 2013-12-02]. Dostupné online. 
  2. a b MRÁZEK, Tomáš. BOTANY.cz: Rožec krátkoplátečný [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 14.05.2013 [cit. 2013-12-02]. Dostupné online. 
  3. a b GOLIAŠOVÁ, Kornélia; MICHALKOVÁ, Eleonóra. Flóra Slovenska VI/3: Cerastium brachypetalum [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2012 [cit. 2013-12-02]. S. 321–331. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-03. ISBN 978-80-224-1232-2. (slovensky) 
  4. DUDEK, David. Rozšíření rožců C. brachypetalum, C. glomeratum a C. tenoreanum v ČR. Brno, 2012 [cit. 02.12.2013]. Bakalářská práce. Masaryková univerzita v Brně. Vedoucí práce Jiří Danihelka. Dostupné online.
  5. Flora of North America: Cerastium brachypetalum [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2013-12-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic. S. 647–811. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 02.12.2013]. Čís. 84, s. 647–811. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 
  7. Flora Europaea: Cerastium brachypetalum [online]. Royal Botanic Garden, Edinburg, UK [cit. 2013-12-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. GRULICH, Vít. Red List of vascular plants of the Czech Republic: 3rd edition. S. 631–645. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 02.12.2013]. Čís. 84, s. 631–645. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]