Cena za něžnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Terms of Endearment
Hlavní představitelka filmu Shirley MacLaine na Festival du cinéma américain de Deauville (1987)
Hlavní představitelka filmu Shirley MacLaine na Festival du cinéma américain de Deauville (1987)
Základní informace
Původní názevTerms of Endearment
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka131 minut
Žánryromantický, komedie, drama
ScénářJames L. Brooks
Larry McMurtry
RežieJames L. Brooks
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleShirley MacLaine
Debra Winger
Jack Nicholson
Danny DeVito
John Lithgow
ProdukceJames L. Brooks
HudbaMichael Gore
KameraAndrzej Bartkowiak
StřihRichard Marks
Výroba a distribuce
Premiéra23. listopadu 1983
Produkční společnostParamount Pictures
DistribuceParamount Pictures
Rozpočet8 000 000 dolarů
Tržby108 423 489 dolarů (celosvětově)[1]
Terms of Endearment na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cena za něžnost (v originále Terms of Endearment) je americká romantická komedie a drama. Román Larry McMurtyho vypráví o napjatém, emocionálním a obtížném vztahu mezi matkou a dcerou a do podoby úspěšného, oceňovaného hollywoodského filmu ho převedl scenárista a režisér James L. Brooks. Hlavními herci jsou Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson, Danny DeVito a John Lithgow. Film měl premiéru v USA 23. listopadu 1983. Divácky velmi vděčný film byl oceněn pěti Oscary - Nejlepší film, Režie, Herec v hlavní roli, Herečka v hlavní roli a adaptovaný scénář -, přestože je velmi sentimentální a obsahuje mnohá klišé. Výkony všech hlavních představitelů však přesvědčily nejen kritiky, ale dokázaly zaujmout i diváky.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film je příběhem Aurory a její dcery, které spojuje silný vztah. Rodinná sága se odehrává v období třiceti let a začíná zpětným pohledem na Emmino dětství. Ovdovělá Aurora Greenwayová si v houstonském River Oaks drží několik nápadníků od těla a místo toho se soustředí na svůj blízký, ale ovládající vztah s dcerou Emmou. Emma, toužící utéct před matkou, se provdá za mladého nezkušeného vysokoškolského profesora Flapa Hortona, přestože matka tomu vehementně brání. Aurora se jen těžko smiřuje s tím, že její dospělá dcera začne žít svůj vlastní, nezávislý život. Nelíbí se jí ani Emmin manžel a později se nemůže vyrovnat ani s rolí babičky. Přes časté hádky a problémům spolu vycházet mají Emma a Aurora velmi blízký vztah a udržují kontakt prostřednictvím telefonu.

Emma s Flapem se přestěhují do Iowy, aby se mohl věnovat kariéře profesora angličtiny, ale potýkají se s finančními potížemi. Emma má tři děti a během několika příštích let se manželství začne rozpadat. Když Emma v obchodě s potravinami nemá peníze na zaplacení nákupu, potká Sama Burnse, který za ni zaplatí. Navážou přátelství a rychle i milostný poměr, protože Samova žena s ním odmítá mít sex a Emma podezřívá Flapa z nevěry. Mezitím osamělá Aurora překonává svou zdrženlivost a začíná bouřlivý románek se svým sousedem, bývalým astronautem Garrett Breedlovem. Emma přistihne Flapa, jak koketuje s jednou ze svých studentek, a okamžitě se vrátí zpět do Texasu. Tam Garrett začne mít ke vztahu s Aurorou výhrady a rozejde se s ní. Zatímco je Emma pryč, Flap se rozhodne přijmout povýšení v Nebrasce; Emma s dětmi se vrátí do Iowy a přestěhují se do Nebrasky.

Emma zjistí, že je Flap přestěhoval do Nebrasky, aby mohl pracovat se svou přítelkyní. Emmě je diagnostikována rakovina, která se stává nevyléčitelnou. Aurora a Flap zůstávají po Emmině boku během její léčby a hospitalizace. Garrett letí do Nebrasky, aby byl s Aurorou a rodinou během tohoto období. Umírající Emma projeví lásku k matce tím, že své děti svěří do její péče.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Shirley MacLaine Aurora Greenway
Debra Winger Emma Greenway Horton
Jack Nicholson Garrett Breedlove
Lisa Hart Caroll Patsy Clark
Danny DeVito Vernon Dahlart
Jeff Daniels Flap Horton
Betty King Rosie Dunlop
John Lithgow Sam Burns

Herecké výkony[editovat | editovat zdroj]

Odlehčení – chvíle, kdy se vymaníme z dusivého objetí ostrých slov a slz mezi matkou a dcerou – přinášejí scény mezi oscarovou dvojicí MacLaineové a Jacka Nicholsona v roli kosmonauta Garretta Breedlovea. Právě mezi těmito dvěma zkušenými herci film opravdu jiskří, především ve chvílích, kdy Garrett předvádí svůj lehkomyslný, bezstarostný přístup k životu, kdy běží s Aurorou po pláži na okraji vln. Citlivé výkony předvádějí Wingerová, Daniels John Lithgow (jako muž, s nímž má Emma poměr po odhalení Flapovy nevěry) i Danny DeVito (jako další Aurořin nápadník), ale Cena za něžnost je především fantastický herecký koncert Nicholsona a MacLaineové, kteří hrozí strhnutím veškeré pozornosti na sebe. Někdejší televizní režisér Brooks (který se v roce 1997 opět setkal s Nicholsonem v oscarovém snímku Lepší už to nebude (1997)) nicméně dodává filmu rytmus takovým způsobem – přičemž chytře míchá humor s tragédií –, že obě herecké hvězdy pouze zdůrazňují melancholický pohled na vztahy v moderní době.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Terms of Endearment na anglické Wikipedii.

  1. Terms of Endearment [online]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]