Češi v Mexiku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V Mexiku žilo v roce 2019 celkem 537 osob narozených v Česku a rovněž nevelká část populace českého původu, (španělsky checo-mexicanos) kteří jsou občané Mexika. Prvními osobami českého původu, které tehdejší Nové Španělsko navštívili, byli jezuitští misionáři, základ větší komunity pak vytvořli především váleční uprchlíci v první polovině 20. století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jezuitští misionáři[editovat | editovat zdroj]

Během koloniální éry bylo několik českých jezuitských misionářů zapojeno do evangelizace Mexika. První jezuité odešli ze zemí Koruny české do Ameriky v roce 1678.[1] Pozoruhodným příkladem je Šimon Boruhradský (zde přijal španělské jméno Simón de Castro),[2] který byl součástí dvora zdejšího místokrále Gaspara de la Cerda y Mendozy a podílel se na architektonických a urbanistických projektech, především v Ciudad de México, včetně Místodržitelského paláce na hlavním náměstí Zocaló.

Druhé mexické císařství[editovat | editovat zdroj]

František Kaska, lékárník a diplomat usídlený v Ciudad de México

Po vyhlášení Druhého Mexického císařství roku 1863 a přijetí nabídky koruny od mexických konzervativců Maxmiliánem Habsburským dobrovolně se svým plukem narukoval také Čech František Kaska,[3] původem z jihočeských Horažďovic. V Maxmilánové expedičním armádním sboru byl jmenován vrchním lékárníkem, posléze se stal osobním lékárníkem samotného císaře. Absolvoval bojové tažení proti republikánům, za což byl roku 1864 vyznamenán řádem Naší Paní z Guadelupe. V Ciudad de México si zřídil lékárnu s přípravnou léků, která se záhy stala asi největší a nejlépe vybavenou ve městě. Po zániku monarchie a popravě císaře Maxmiliána Kaska jako jeden z mála rakouských občanů v Mexiku zůstal, provozoval zde svou lékárnu a dlouhá léta pak působil jako neoficiální zdejší atašé Rakouska-Uherska. Obdržel také rakouský šlechtický titul.

20. století[editovat | editovat zdroj]

Po vzniku Československa byly mezi oběma zeměmi navázány diplomatické vztahy a zřízeno československé velvyslanectví v Ciudad de México.V roce 1936 prezident Lázaro Cárdenas pojmenoval na okraji Ciudad de México neznámou ulici jménem T.G. Masaryka, Avenida Presidente Masaryk.[4] Řada Čechů přišla do země v rámci uprchlikých vln z Evropy na útěku před první a především pak druhou světovou válkou.

21. století[editovat | editovat zdroj]

Socha T.G. Masaryka na Avenida Presidente Masaryk

Česká komunita v Mexiku se v první pětině 21. století sestává z několika set členů. V Ciudad de México jsou pořádána pravidelná setkávání u sochy Tomáše Garrigue Masaryka, vztyčené roko 2000, na Avenida Presidente Masaryk.

V Mexiku rovněž vznikl hudební žánr norteño, významně ovlivněný kulturou středoevropských přistěhovalců.

Významní Češi v Mexiku[editovat | editovat zdroj]

Mexičané českého původu[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Czech Mexicans na anglické Wikipedii.

  1. Testimonios de misioneros checos en México y Filipinas. Radio Prague International [online]. 2001-06-16 [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. (španělsky) 
  2. BORUHRADSKÝ Šimon Wolfgang 26.10.1650-6.4.1697 – Personal. biography.hiu.cas.cz [online]. [cit. 2023-11-30]. Dostupné online. 
  3. heraldica.cz: Osobnost - Baron František Kaska. www.heraldica.cz [online]. [cit. 2023-11-30]. Dostupné online. 
  4. Česká stopa v Mexiku | Mexiko. mexiko.avetour.cz [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ODLOŽILÍK, Otakar. Czech Missionaries in New Spain, The Hispanic American Historical Review, sv. 25, č. 4 (listopad 1945), s. 428-454 (anglicky)
  • POLZER, Charles W. Encyclopedia of Bohemian and Czech-American Biography, Svazek 1. 1991. Taylor a Francis. (Dostupné online)
  • RECHCIGL, Miloslav (2016). Encyclopedia of Bohemian and Czech-American Biography . AuthorHouse. ISBN 9781524619879. (Dostupné online)