Vladimíra Tesařová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladimíra Tesařová
Narození2. května 1958 (65 let)
Praha-Zbraslav
Povolánísklářská výtvarnice a designérka
Významná dílasocha svatého Jana Nepomuckého na mostě v Čepicích
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vladimíra Tesařová (* 2. května 1958, Zbraslav) je česká sklářská výtvarnice.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Její tvorba byla ovlivněna na Umělecko-průmyslové škole sklářské (SUPŠS) v Železném Brodě, když již během studia byly její práce prezentovány na výstavách v Japonsku, USA, Itálii, Belgii a v Kanadě. Velký úspěch sklidila na EXPO Sevilla ’92. Vytvořila velké skleněné plastiky pro bankovní domy v Praze (Komerční banka na Malostranském náměstí, Česká spořitelna ve Vodičkově ulici).

Skleněný oltář

Pro poutní kostel sv. Vintíře v šumavské osadě Dobrá Voda vytvořila skleněný oltář. S nápadem projektu vytvořit pro kostel na Dobré Vodě skleněný oltář s připomenutím osobnosti patrona kostela (blahoslaveného Vintíře, často zvaného svatým) a použitím materiálu navázat na sklářskou tradici Šumavy, přišla výtvarnice v roce 2000. Po konzultacích s diecézí byl vytvořen přímo v  domě výtvarnice v Dobré Vodě skleněný oltář, který je světovým unikátem. Oltářní retabulum je pojednáno jako třídílný reliéf o rozměrech 4,5 × 3,2 m ve formě skleněné tavené plastikykompozičního skla. Střední (největší) část znázorňuje Kristovu oběť na kříži, v postranních křídlech triptychu jsou zpodobněny postavy světců spojených s osobou bl. Vintíře a světci uctívaní ve střední Evropě.[1] V levé části je zobrazen sv. Štěpán a jeho manželka bl. Gisela, bl. Vintíř, opat sv. Gothard, sv. Jan Nepomucký, sv. Anežka Česká. Na pravém křídle je umístěn sv. Jan Křtitel, sv. Václav, patroni Evropy Cyril a Metoděj, řezenský biskup sv. Wolfgang, císař sv. Jindřich II., sv. Ludmila. Celkově má oltář šířku 5 m, výšku 3,5 m a hmotnost 5 tun. Později v kostele přibyla skleněná křížová cesta, socha svatého Vintíře v životní velikosti, menza, ambon a také betlém vážící 2 tuny. Nejnovějším dílem umělkyně je socha Panny Marie, která ozdobí kostel od roku 2021.

Další skleněný oltář pocházející z dílny sklářské umělkyně, i když v menším provedení, se nachází v kapli Panny Marie Bolestné ve Vatěticích.

Její socha na mostě přes řeku Otavu v Čepicích u Sušice na Klatovsku je od května 2011 největší skleněná plastika (1,75 metru) sv. Jana Nepomuckého na světě. Socha je oboustranná, prohlédnout si ji tedy mohou kolemjdoucí i vodáci.[2]

Skleněná socha Ježíše Krista zdobí od roku 2011 kapli na Hůrce nedaleko Hartmanic.

S láskou k šumavským poutním místům byla vytvořena i skleněná plastika rukou, do nichž spadá zázračný pramen v Hauswaldské kapli u Srní.

Oltář Nanebevzetí Panny Marie je možno zhlédnout v Domažlicích v severní kapli kostela Nanebevzetí Panny Marie. Jedná se o největší basreliéf v Čechách.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Eva Procházková. Šumava si hýčká evropský unikát. Novinky.cz [online]. Borgis, 2014-10-21 [cit. 2017-10-13]. Dostupné online. 
  2. Barbara Němcová. Most v Čepicích zdobí největší skleněný svatý Jan Nepomucký na světě [online]. iDnes.cz Plzen, 2012-05-14 [cit. 2017-10-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]