Ukrajinská republikánská kapela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ukrajinská republikánská kapela v Praze (1919)

Ukrajinská republikánská kapela (také Ukrajinská republiková kapela,[1] ukrajinsky Українська Республіканська Капела) byl smíšený pěvecký sbor,[1] který byl založen 2. ledna 1919 v Kyjevě pod patronátem Symona Petljury (sbormistři Kyrylo Stecenko, Oleksander Košyc) za účelem propagace ukrajinské hudby a kultury v zahraničí. Od února 1919 do konce července 1920 kapela ve složení 80 lidí uspořádala velmi úspěšné koncertní turné v Evropě – v Československu, Rakousku, Švýcarsku, Francii, Belgii, Nizozemsku, Anglii a v Německu. Zde se po koncertě v Berlíně kapela rozpadla.

Nástupnická hudební tělesa[editovat | editovat zdroj]

Ukrajinský národní sbor v USA (1922)

Ukrajinská republikánská kapela se rozpadla na tři samostatné sborové útvary. Skupina O. Prychoďka (18 lidí) zamířila do Zakarpatí, aby se usadila v Užhorodě a založila Spolek „Kobzar“, později též divadlo. Skupina M. Kyryčenka se vydala na turné do Španělska. Drtivá většina kapely pod vedením Oleksandra Košyce zamířila přes Československo do Polska. Zde se z ní ve Varšavě zformoval tzv. Ukrajinský národní sbor (ukr. Український Національний Хор), který v zimě 1921 vyrazil na turné do Španělska, Francie, Belgie, Německa a USA, kde vzhledem k nepříznivému politickému vývoji na Ukrajině zůstal. V období mezi říjnem 1922 a březnem 1923 sbor měl 138 koncertů v USA. Celkový počet koncertů ve státech Severní a Jižní Ameriky (sbor vystoupil např. v Brazílii, Argentině, Uruguayi, na Kubě,…) překročil devět set. V roce 1924 Ukrajinský národní sbor zanikl.

Repertoár a odkaz[editovat | editovat zdroj]

Ukrajinská republikánská kapela (později Ukr. nár. sbor) interpretovala hlavně tvorbu skladatelů Mykoly Lysenka, Mykoly Leontovyče, Kyryla Stecenka a Oleksandra Košyce, v níž se harmonicky pojednal odkaz ukrajinského folklóru s nejlepší tradicí pravoslavné duchovní a liturgické hudby. Kapela dle dobových svědectví dokázala vyprodat nejvýznamnější evropské a světové koncertní síně a vzbudit poměrně velký ohlas, čímž přispěla k reprezentaci vysoké hudební kultury Ukrajiny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Українська Республіканська Капела na ukrajinské Wikipedii.

  1. a b KALINA, Petr Ch. Ukrajinská republiková kapela (Ukrajinská republikánská kapela) [online]. Český hudební slovník osob a institucí, rev. 26. ledna 2011 [cit. 2022-08-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-08-25. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • NEJEDLÝ, Zdeněk. Ukrajinská republikánská kapela. Praha: Čas, 1920. 
  • Укр. пісня за кордоном; голос закордонної муз. критики. Париж 1929;
  • Безручко Л. Укр. Респ. капела; спогади з концертової подорожі по Европі. Народна Воля, ч. 23 і дальші. Скрентон 1932;
  • Пелєнський О. Укр. пісня в світі. Світова концертова подорож Укр. Респ. капелі. Спомини учасника. Л. 1933;
  • Кошиць О. Спогади, І — II. Вінніпеґ 1947 — 48; Кошиць О. З піснею через світ. Вінніпеґ, І — 1952; II — 1970; III — 1974.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]