Tomáš Savka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tomáš Savka
Tomáš Savka na Ledovém plese
Tomáš Savka na Ledovém plese
Základní informace
Narození5. září 1983 (40 let)
Československo Karlovy Vary
ŽánrySwing, Pop
Povolánízpěvák, muzikálový herec a zpěvák
Nástrojehlas
Aktivní roky2004 - současnost
OceněníCena Thálie za rok 2014 a 2023
Manžel(ka)Zuzana Savková (od 2015)
Webtomassavka.cz/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tomáš Savka (* 5. září 1983, Karlovy Vary) je český sólový a muzikálový zpěvák a herec.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Karlových Varech a do patnácti let žil v Horním Slavkově, kde také chodil do základní školy. Po té složil úspěšně přijímací zkoušky na gymnázium v Sokolově. Už v té době ho hodně zajímala muzika. Naučil se hrát na housle, kytaru a klavír. Jeden rok studia absolvoval na výměnném pobytu na hudební škole v německém Ambergu, kde studoval jazyk a začal se věnovat i sólovému zpěvu. Gymnázium v Česku dostudoval až po jeho účasti v soutěži Česko hledá Superstar. V roce 2011 úspěšně vystudoval obor muzikál na Konzervatoři Jaroslava Ježka.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Na podzim roku 2003 se přihlásil do první řady pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar, kde se postupně castingovými koly probojoval až do divácké vyřazovací části. V semifinále postoupil z druhého do desetičlenného finále, kde se umístil na celkovém čtvrtém místě.

Úspěch v televizní soutěži mu zajistil zájem hudebních vydavatelů, a tak v listopadu 2004 se společností EMI music uvedl na trh své debutové album Já si tě stejně najdu. Po týdnu prodeje nosičů získal zlatou a po necelém měsíci i platinovou desku.

V témže roce také započal svojí muzikálovou kariéru, když úspěšně prošel konkurzem do českého nastudování muzikálu Miss Saigon v pražské Goja Music Hall a 8. prosince odehrál premiéru v hlavní roli vojáka Chrise. Při oslavách Silvestra 2004 se dostal do konfliktu s neznámými výtržníky a odnesl to mimo jiné i zraněním na pravé tváři. Jizva, která mu zde po incidentu zůstala, mu ale paradoxně, i s ohledem na jeho divadelní roli, pomohla k vytvoření nové image.

Na jaře roku 2005 přišla další muzikálová nabídka. Tentokrát na ztvárnění studenta Maria v již rozběhlém představení Bídníci . V roli se uchytil a zůstal až do úplné derniéry v závěru roku 2007. Jeho hereckého nadání si všiml režisér Petr Novotný a obsadil ho také do role Ježíše v činoherním představení Stabat Mater, které se od dubna hrálo v Ladeburských zahradách Pražského hradu.

Mimo to se ale dále věnoval sólové dráze. V dubnu 2005 ho oslovil dirigent a hudebník Felix Slováček a nabídl mu spolupráci na turné svého Big Bandu. Společně tak se swingovým orchestrem objeli během dubna a května osm měst České republiky. 25. června 2005 se pak konal první sólový koncert Tomáše Savky v amfiteátru pod hradem Loket s vlastní kapelou a hosty.

Na podzim stejného roku se dostal k další herecké odnoži, a to k té televizní. Zahrál si totiž sám sebe v několika epizodách nekonečného seriálu Ulice na obrazovkách TV Nova.

V říjnu vyšlo opět u společnosti EMI jeho druhé album Neslibuju modrý z nebe. Tentokrát se na rozdíl od první spíše popové desky neslo více ve swingovém duchu. Hned na to vystupoval na různých turné. Nejprve na charitativních koncertech Lidi lidem a poté doprovázel po celé republice Helenu Vondráčkovou při jejích koncertech Vánoce s Helenou.

Na jaře 2006 poprvé oblékl fotbalový dres sportovního klubu celebrit Amfora, a stal se tak jedním z nejmladších členů. V létě se pak zúčastnil reality show Bar, kde si téměř na dva měsíce vyzkoušel profesi barmana.

Na podzim přišly nové nabídky na role v muzikálech. Nejprve postava politruka v americkém muzikálu Producenti ve zrekonstruovaném Hudebním divadle Karlín. Později v listopadu se také poprvé objevil v dalším nově otevřeném divadle Hybernia, kde se jako první uváděl muzikál Karla Svobody Golem. Tady se Tomáš Savka zhostil role Samuela, jednoho z židovských učňů. Další premiéru si zahrál v březnu příštího roku jako básník Špína v Angelice na prknech pražského Divadla Broadway.

Zatímco působil rovnou v několika divadlech, pokračoval v sólové kariéře na koncertech různě po republice. Za píseň Nebuď hloupá získal Zlatou českou dvanáctku, protože v předchozím roce tato skladba patřila mezi nejdéle udrživší se skladby v hitparádě Českého rozhlasu.

Na jaře 2008 přišla pro změnu opět z Hybernie, kde se obnovoval muzikál Tři mušketýři, nabídka na roli hraběte Rocheforta, tedy první záporná role v jeho kariéře. Během toho také jezdil po republice s pořadem Jiřího Krampola Dobrý večer, Mr. Swing. 15. června moderoval a zpíval za doprovodu Big Bandu Felixe Slováčka v pražském Lucerna Music Baru na velkém swingovém koncertu, který spolu s Markem Libertem a Jiřím Pokorným zorganizovali ku příležitosti oslavy 70. narozenin Jiřího Krampola. Jednalo se už o třetí podobnou akci (předtím 2005 nedožitých 90 let Franka Sinatry a 2006 pocta k narozeninám Karla Hály).

Na začátku roku 2009 měl obnovenou premiéru muzikál Dracula v divadle Hybernie a Tomáš Savka získal i zde své místo, roli Stevena. Hned na to v březnu tentokrát pražská Broadway představila prvotinu z pera Bohouše Josefa Mona Lisa a i zde dostal Savka příležitost vyniknout, jako malíř Raffael Santi.

V únoru 2010 přišla po delší době opět jedna z hlavních rolí, Frank v muzikálu Baron Prášil, dílo autorů Zdeňka Bartáka a Petra Markova. V srpnu stejného roku dostal příležitost účastnit se projektu Mirjam Landy, hrát tři týdny spolu s českými a skotskými kolegy v představeních Bílý Dalmatin (Koník) a Touha na divadelním festivalu Fringe v Edinburghu. I další léto bylo především pracovní, když zkoušel další roli v muzikálu.

Tentokrát to byla postava hlavní, role Tomáše v muzikálu Osmý světadíl, což je představení složené z největších hitů skupiny Elán. 8. září Tomáš Savka dokonce odehrál i slavnostní premiéru tohoto díla v Divadle Kalich. Poté přišla další nabídka na jednu z hlavních rolí v obnovené premiéře muzikálu Lucrezia Borgia a od jara 2012 tu vystupuje jako Juan Borgia.

I léto 2012 se neslo v duchu zkoušek na nové představení v Divadle Kalich a to na muzikál Pomáda, který v tomto roce slaví už 40. narozeniny. Savka zde získal part Kenickieho, jednoho z nejlepších přátel hlavní postavy Dannyho, 6. září odehrál premiéru. V listopadu uskutečnil velký sólový koncert v Divadle Hybernia za doprovodu kapely Jiřího Škorpíka a za účasti dvou hostů Markéty Procházkové a Radky Fišarové.

Také rok 2013 začal s novou rolí a to postavou Honzy Dvořáka v muzikálu Nezemřela jsem... ze života Evy Olmerové. Také vyhrál konkurz na roli Knieža ve slovenském nastudování světového muzikálu Rómeo a Júlia. Na konci roku naskočil do dětského představení Sněhurka a sedm závodníků v roli Brumly a zúčastnil se muzikálu Popelka na ledě a v roli Čaroděje vyjel na zahraniční vystoupení do Kyjeva.

V témže roce oslavil třicetiny sólovým miniturné po Pardubicích a Brnu, kde zpíval swingové melodie za doprovodu jazzového tria smyčcového kvarteta.

Je držitelem Cen Thálie, v roce 2014 za roli Che v muzikálu Evita a v roce 2023 za roli Maxe Bialystocka v ostravské inscenaci muzikálu Producenti.[1]

Muzikálové role[editovat | editovat zdroj]

(řazeno chronologicky dle portálu i-divadlo.cz)[2]

Činoherní role[editovat | editovat zdroj]

  • Stabat Mater – Ježíš (2005, režie Petr Novotný)
  • Na úrovni (2010, OnStage!, režie Roman Štolpa, Martin Novotný)
  • Jak se vám líbí – Amiens (2014-2017, Letní shakespearovské slavnosti, režie Michal Lang)
  • Hamlet – Hamlet (2016-2018, Letní shakespearovské slavnosti, režie Janka Ryšánek Schmiedtová)

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Já si tě stejně najdu
  1. Hej baby jdem! (Daniel Barták / Martin Sláma)
  2. Prašnou cestou (Florian Prengel / Martin Sláma)
  3. Kde jsi ty? (John Gordon / Martin Sláma)
  4. Motel Na konci světa (Daniel Barták / Martin Sláma)
  5. Řekni mi co chceš (Daniel Barták / Lucie Paulová)
  6. Hvězdy pro tebe (Daniel Barták / Martin Sláma)
  7. Já si tě stejně najdu (Petr Gardner / Petr Gardner)
  8. Křídla (Daniel Barták / Lucie Paulová)
  9. Všechny karty (Mirek Vydlák / Martin Sláma)
  10. We Are The Champions (Freddie Mercury / Freddie Mercury)
  11. Fuck it (Eamon Doyle / Kirk Robinson / Mark Passy,[4][5] č.t. Martin Sláma)
  12. Nebeskej bar (Vlado Čulík / Martin Sláma)
  13. bonusová píseň
Neslibuju modrý z nebe
  1. Žít (Daniel Barták / Daniel Barták)
  2. Bára (Daniel Barták / Marek Libert)
  3. Nebuď hloupá (Daniel Barták / Marek Libert)
  4. Modrý z nebe (Miroslav Vydlák / Marek Libert)
  5. Svítá (Zdeněk Barták / Richard Bergman)
  6. Tebe já znám (Daniel Barták / Marek Libert)
  7. Don’t Ask Me How (Daniel Barták / Daniel Barták)
  8. Mě to nebaví (Zdeněk Barták / Marek Libert)
  9. S.T.O.M. (Daniel Barták / Daniel Barták)
  10. Jen chtít (Jamie Catto, Rollo, Sister Bliss / český text Marek Libert)
  11. Nebuď hloupá – piano version (Daniel Barták / Marek Libert)

Kompilace[editovat | editovat zdroj]

  • 2005 CZ Superhity 2005/1 - EMI, CD - 14. Motel na konci světa - Tomáš Savka[6]
  • 2005 CZ Superhity 2005/2 - EMI, CD - 06. Nebuď hloupá - Tomáš Savka[7]
  • 2005 CZ 12 Česká dvanáctka -, CD - 17. Kde jsi ty? - Tomáš Savka[8]
  • 2007 Angelika -, CD - 12. Ať slova jen dál zní - Tomáš Savka

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]