Prusíny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prusíny
Kostel svatého Jakuba Většího, fara a bývalá škola
Kostel svatého Jakuba Většího, fara a bývalá škola
Lokalita
Charakterosada
ObecNebílovy
OkresPlzeň-jih
KrajPlzeňský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíNebílovy (5,25 km²)
Nadmořská výška443 m n. m.
Prusíny
Prusíny
Další údaje
Webwww.obecnebilovy.cz
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prusíny (německy Prusing) jsou součástí obce Nebílovy. Na nevysokém návrší jihozápadně od Nebílov a na dohled od Netunice stojí kostel sv. Jakuba Většího s přilehlým hřbitovem, fara s hospodářskými budovami a bývalá škola. V roce 2013 byla v budově bývalé školy založena komunitní školka a škola Holubník[1] (původně Luční školka Prusíny) pro rodiny vzdělávající děti individuálně, mimo školský systém.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Z archeologických nálezů vyplývá, že území dnešních Prusín bylo osídleno již před více než tisícem let.[2] Historicky první výkop zde byl proveden roku 1962 a byly odhaleny celkem dva objekty sídliště slovanské kultury a tři objekty mohylové kultury, pravděpodobně z období doby bronzové.[2] Ve 14. století je často zmiňován kostel sv. Jakuba Většího, s přidruženou farou a školou, který je v současnosti hlavní dominantou Prusín. Fara i škola ale při husitských válkách zanikly, až po dlouhé době byla fara znovu obnovena a na základě nařízení Marie Terezie se obnovy dočkala i škola.[2] Nakonec v roce 1980 ale budova školy stejně přestala sloužit svému účelu.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Fara (č.p. 36)
  • Kostel sv. Jakuba Většího: pravděpodobně byl založen již roku 1366. Po roce 1384 se u něj nacházela i fara. Současná stavba se ale od té původní značně liší, zrekonstruována byla v roce 1722 podle plánů architekta Františka Maximilána Kaňky, který filiální kostel přestavěl na kostel barokní.[2] Dva oltáře z roku 1700 byly převezeny do kaple sv. Antonína v Nebílovech. Kostel[3] i fara[4] jsou chráněny jako kulturní památky.
  • Hřbitov: Prusíny byly místem pohřbívání pro lidi, kteří si „nezasloužili“ pohřeb u skutečného křesťanského kostela; sebevrahy, nekřtěné, ateisty...[2] Hřbitov slouží v současné době svému účelu a poprvé byl rozšiřován roku 1905.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zapsaný spolek Holubník
  2. a b c d e OBECNÍ ÚŘAD ŘENČE. Pohled k sousedům. Vánoční zpravodaj. 19. prosince, roč. 2015, čís. 12, s. 12. 
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-10-23]. Identifikátor záznamu 156648 : kostel sv. Jakuba Většího. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  4. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-10-23]. Identifikátor záznamu 160189 : fara. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [2]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]