Plující město

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plující město
Frontispis francouzského vydání
Frontispis francouzského vydání
AutorJules Verne
Původní názevUne ville flottante
PřekladatelVítězslav Unzeitig
IlustrátorJules Férat
ZeměFrancie
Jazykfrancouzština
EdicePodivuhodné cesty
Žánrdobrodružný román
VydavatelPierre-Jules Hetzel
Datum vydání1871
Česky vydáno1906
Předchozí a následující dílo
Okolo Měsíce Dobrodružství tří Rusů a tří Angličanů
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plující město, do češtiny překládáno taky jako Plovoucí město (1871, Une ville flottante), je méně známý román francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires). K napsání románu inspirovala autora jeho společná plavba s bratrem Paulem (18291897) na v té době největším parníku světa Great Eastern z Liverpoolu do New Yorku v roce 1867.

Román má silně autobiografický charakter a je vyprávěn v první osobě. Velice těžko proto jde od sebe oddělit skutečné autorovy zážitky a jeho fikce. Všechno však svědčí o tom, že Verne byl lodí nadšen, přestože líčí i celou řadu drobných nehod a neštěstí plynoucích z ne zcela zvládnuté technologie výroby tak obrovského námořního kolosu (výtlak 18 915 tun, délka 210 metrů, šířka 25 metrů, počet cestujících 2996). Verne viděl v lodi vítězství lidského génia a pro její vybavenost a rozměry jí nazval plujícím městem.

Aby měla kniha vůbec nějaký děj, vložil autor do popisu lodi a svých zážitků v USA (např. návštěva Niagarských vodopádů) drobný, ale dramatický milostný příběh ženy, která zešílí, když zjistí, že na palubě lodi je jak muž, kterého opravdu miluje, tak i její manžel, kterého nenávidí, a když mezi oběma muži dojde k tragickému střetnutí.

Dalším Vernovým románem, který má podobný motiv (aspoň co se techniky týče), je román Plovoucí ostrov.

V jednom svazku s tímto románem vyšla současně historická novela Prorazili blokádu (Les Forceurs de blocus) z období americké občanské války, napsaná již roku 1865.

Ilustrace[editovat | editovat zdroj]

Knihu Plující město ilustroval Jules Férat.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]