Mikuláš Miksche

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MUDr. Mikuláš Miksche
Narození16. listopadu 1799
Polná Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
Úmrtí20. května 1874 (ve věku 74 let)
Praha Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníHřbitov u sv. Jiří v Nymburce
NárodnostČeská
Povolánílékař, porodník
ChoťAnna Mikschová (roz. Lukeschová)
DětiFelix Téver
PříbuzníOlga Votočková Lauermannová (vnučka)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

MUDr. Mikuláš Miksche (16. listopadu 1799 Polná20. května 1874 Praha[1]) byl český lékař, známý porodník a osobní přítel řady osobností české kultury poloviny 19. století. Jeho mladší dcera Anna působila jako spisovatelka a novinářka s pseudonymem Felix Téver.

Život[editovat | editovat zdroj]

Budova Pražské městské pojišťovny stojící na místě někdejšího domu U tří mouřenínů

Narodil se v Polné nedaleko Jihlavy do rodiny s chorvatským původem. Po absolutoriu základní a střední školy vystudoval medicínu, pravděpodobně na Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze. Následně se v Praze usídlil, získal zde měšťanské právo. Zde se stal známým a vyhledávaným porodníkem. Oženil se s Annou Lukeschovou a založil rodinu.

Náhrobek Mikuláše Miksche od Josefa Václava Myslbeka u zdi pozemku u kostela svatého Jiljí v Nymburce

Žil a působil v domě U tří mouřenínů na Staroměstském náměstí. Díky své náklonnosti k českému kulturnímu vlivu se začal přátelit s předními osobnostmi českého společenského života, jakými byli například František Palacký, František Ladislav Rieger nebo Karel Sladkovský, a dalšími pražskými vlastenci. Osobní setkání rodin vedla též ke spřátelení dcer Mikschových a Riegrových.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Mikuláš Miksche zemřel v Praze 20. května 1874 ve věku 74 let. Byl pohřben v Nymburce na starém městském hřbitově poblíž kostela svatého Jiří spolu s rodinou své dcery Albíny. Hrob zdobil kamenný náhrobek ve tvaru obelisku s podobiznou Mikuláše Miksche z carrarského mramoru a tesaným nápisem pořízený roku 1878. Jejím autorem je sochař Josef Václav Myslbek. Hřbitov byl v letech 19671969 necitelně odstraněn, s výjimkou několika velkých hrobek. Mikschův náhrobní kámen byl spolu s několika dalšími přemístěn do farní zahrady u nymburského kostela svatého Jiljí poblíž náměstí. Náhrobek je od roku 1982 chráněn jako kulturní památka[1].

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

S Annou, rozenou Lukeschovou (1815–1898), počali dvě dcery. Starší Albína (1842–1899) se provdala jako Dlabačová a odešla s manželem do Nymburka, je zde pohřbena spolu s otcem. Mladší Anna (1852–1932) se provdala za Jana Lauermanna, vnuka Josefa Jungmanna. Manželství se za dramatických okolností rozpadlo. Anna začala následně psát a publikovat spisy a dramata pod mužským pseudonymem Felix Téver, byla též blízkou přítelkyní spisovatele Julia Zeyera.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b náhrobek Mudr. Mikuláše Miksche - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2020-10-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]