Karosa SB

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karosa SB
TypSB
VýrobceKarosa
Výroba v letech1958 – 1959
Technické údaje
Délka9870 mm
Šířka2500 mm
Pohotovostní hmotnost8700 – 8950 kg
Obsaditelnost
Míst k sezení20 – 49
Motory a převodovky
MotorTatra 926 V
Výkon motoru97 kW
MotorPraga
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Karosa SB je typ československého autobusu , který byl vyvíjen národním podnikem Karosa Vysoké Mýto současně s typem Škoda 706 RTO ve druhé polovině 50. let 20. století. Měl být součástí jednotné řady, která měla obsahovat autobusový přívěs Karosa B 50, návěs Karosa NO 80, desetimetrový autobus SB, jedenáctimetrový vůz 706 RTO a šestnáctimetrový článkový Škoda 706 RTO-K.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

SB (střední bus) je standardní dvounápravový autobus se samonosnou karoserií. Vůz, který měl být určen jak pro městský, tak i meziměstský a dálkový provoz (podobně jako 706 RTO), měl být alternativou sériově vyráběného modelu 706 RTO pro menší počet cestujících. V městské verzi měl dvoje pneumaticky ovládané dveře (v převisech před přední a za zadní nápravou), linková a dálková varianta měla pouze přední dveře (dveře dálkového vozu byly ovládané ručně pomocí kliky). Sedačky byly rozmístěny 1+1 (městská verze) nebo 2+2 (meziměstská a dálková).

Pro vozy SB zadní nápravu dodaly Automobilové závody Klementa Gottwalda (dříve Praga), přední náprava byla odvozena od tatrovácké z autobusu Tatra 500 HB. Karoserie měla mnoho shodných prvků s vozovou skříní vozu 706 RTO.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Protože se vývoj motoru, převodovky a zadní nápravy výrazně zpožďoval, bylo jasné, že sériová výroba vozu SB nebude možná. Zatímco v letech 1958 a 1959 byly vyrobeny čtyři prototypy, Karosa již vyvíjela nástupce modelu 706 RTO, řadu Š. Vyrobené vozy SB byly ve všech uvažovaných variantách: 2 kusy linkových meziměstských a po jednom městském a dálkovém. V jednom autobuse byl zastavěn motor Praga, v dalších dvou Tatra (u posledního vozu není značka pohonné jednotky známa).

Historické vozy[editovat | editovat zdroj]

  • neznámý vlastník (ex Výtopna Zdice[1])

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ve Výtopně Zdice jsou vedle několika železničních i silniční exponáty [online]. Busportal.cz [cit. 2015-04-23]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Martin Harák: Encyklopedie československých autobusů a trolejbusů, II. díl. Nakladatelství Corona, Praha 2005. ISBN 80-86116-31-X

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]