Joseph Leonhard Knoll

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Leonard Knoll
Narození6. listopadu 1775
Králíky
Úmrtí27. prosince 1841 (ve věku 66 let)
Vídeň
Povoláníspisovatel literatury faktu a vysokoškolský učitel
ZaměstnavatelVídeňská univerzita
Funkcerektor Univerzity Karlovy (1836)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Joseph Leonhard Knoll (6. listopadu 1775 Králíky - 27. prosince 1841 Vídeň) byl český pedagog a profesor historie na Jagellonské univerzitě v Krakově, na univerzitě v Olomouci, na Karlově univerzitě v Praze a univerzitě ve Vídni. Vystupoval jako protivník Františka Palackého[1] a je zakladatelem tvz. olomoucké básnické školy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn učitele. Své první vzdělání získal doma a později navštěvoval druhý stupeň základní školy v Šumperku. Mezi lety 1790–1794 absolvoval gymnázium v Litomyšli. Poté až do roku 1797 studoval filozofii na Vídeňské univerzitě a pravidelně navštěvoval profesora Franze von Zeillera v jeho domě, kde se setkávali ti největší z vídeňských učitelů. Během svého studia filozofie se zabýval češtinou, italštinou a francouzštinou. Po skončení filozofických studií započal studium medicíny, které nicméně za krátký čas zanechal. Pod vedením Franze von Zeillera započal čtyřleté studium práva, které dokončil roku 1802.

V návaznosti na toto podstoupil výběrové řízení na post učitele dějin na Jagellonské univerzitě v Krakově, kde roku 1806 obdržel profesuru světových dějin. Nějaký čas přednášel i řeckou filologii. Když byl Krakov včleněn do Napoleonem vytvořeného vévodství Varšavského, odcestoval společně se svou ženou, jež byla v době cesty těhotná, do Vídně.

V listopadu 1810 se stal profesorem světových dějin na lyceu v Olomouci. Od roku 1815 zastával pozici rektora a v roce 1816 také přednášel rakouské dějiny. Od roku 1825 přednášel pomocné vědy historické. Díky němu se v Olomouci začala vyučovat numismatika. K tomu dočasně přednášel klasickou literaturu a estetiku. Během svého pobytu v Olomouci založil školu básníků.

Když bylo olomoucké lyceum v roce 1827 (znovu)povýšeno na univerzitu (dnes Univerzita Palackého), získal doktorát z filozofie. Roku 1831 se stal prvním děkanem filozofické fakulty. Jakmile dosavadní direktor filozofických studií, Ferdinand Maria Chotek z Chotkova, byl jmenován tarnovským biskupem v Haliči, ujal se Joseph Leonhard Knoll vedení tohoto oddělení.

Roku 1832 byl jmenován profesorem světových dějin na Karlově univerzitě. Zde byl vyznamenán cenou rektora. Roku 1838 se stal profesorem světových a rakouských dějin na univerzitě ve Vídni.

Byl ženatý a měl jednoho syna, Alberta Knolla (* ? - † prosinec 1843 ve Vídni), vídeňský doktor medicíny.

Členství[editovat | editovat zdroj]

Byl členem Královské české společnosti nauk.

Výběr z díla[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Joseph Leonhard Knoll na německé Wikipedii.

  1. Knoll, Josef Leonard, 1775-1841 autoritní záznam NKČR. aleph.nkp.cz [online]. [cit. 2024-03-23]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Joseph Leonhard Knoll
  • Joseph Leonard Knoll - v literární kartě česko-německých autorů (Univerzita Palackého). Limam [online]. [cit. 2024-03-22]. Dostupné online. </ref>