Josef Drčka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
mjr. Josef Drčka
Narození14. srpna 1913
Tuřany
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí13. července 1941
záliv Luce
SkotskoSkotsko Skotsko
Příčina úmrtíletecká nehoda
Místo pohřbenítělo nenalezeno
Národnostčeská
ObčanstvíČeskoslovensko
Vzdělánívyučen zedníkem
RodičeJosef Drčka a Marie Švandová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Drčka (14. srpna 1913 Tuřany13. července 1941 záliv Luce ve Skotsku) byl český příslušník Royal Air Force v období druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Josef Drčka se narodil 14. srpna 1913 v Tuřanech u Brna v rodině tesaře Josefa Drčky a Marie, rozené Švandové. V rodných Tuřanech, které se v roce 1919 staly brněnskou městskou částí, vychodil obecnou a měšťanskou školu, mezi lety 1927 a 1929 absolvoval pokračovací školu v Brně, kde se vyučil zedníkem. Jako zedník i pracoval, v roce 1934 nastoupil prezenční vojenskou službu u dělostřeleckého pluku 152 v Olomouci, kde se rozhodl zůstat u armády jako voják z povolání. Následně sloužil u stejného pluku v Brně, v roce 1938 působil jako člen stavebního dozoru při výstavbě Československého opevnění ve Slezsku. Mobilizaci na podzim téhož roku absolvoval u svého mateřského pluku.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 odešel Josef Drčka do civilu. Na jaře 1940 ilegálně opustil Protektorát Čechy a Morava a přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii, Řecko, Turecko a Bejrút se dostal do Francie, kde byl 6. května v Agde prezentován u zde vznikající československé zahraniční jednotky. Do bitvy o Francii nezasáhl a po jejím pádu se v červenci 1940 evakuoval přes Gibraltar do Velké Británie. Přihlásil se do Royal Air Force, kam byl v září téhož roku přijat. Absolvoval kurzy radiotelgrafisty a střelecké, bylo plánováno jeho zařazení k 311. československé bombardovací peruti, ale k tomu již nedošlo. Dne 13. července 1941 měl za úkol společně s Františkem Dunděrou za úkol cvičit střelbu za letu ve stroji Fairey Battle Mk. I. (N2024) řízeném sgt. Welsem. Během letu se stroj z neznámé příčiny vzňal, pilot se zachránil na padáku, oba Češi ale zahynuli ve vodách zálivu Luce. Po čase moře vydalo pouze tělo Františka Dunděry, tělo Josefa Drčky se nikdy nenašlo.

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Josef Drčka byl v roce 1991 in memoriam povýšen do hodnosti majora
  • Po Josefu Drčkovi byla v roce 1997 pojmenována jedna z ulic v brněnské Líšni[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]