Jiří Martínek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
RNDr. Jiří Martínek, Ph.D.
Jiří Martínek v Show Jana Krause (2023)
Jiří Martínek v Show Jana Krause (2023)
Narození9. dubna 1976 (48 let)
Praha
Povoláníhistorik, geograf, fotograf, kartograf, vysokoškolský učitel a televizní osobnost
ZaměstnavateléHistorický ústav AV ČR
Mendelova univerzita v Brně
RodičeMiloslav Martínek
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Martínek (* 9. dubna 1976 Praha) je český historik, geograf, kartograf, vysokoškolský pedagog,[1] fotograf, popularizátor věd a od roku 2021 také expert (tzv. lovec) v soutěžním pořadu Na lovu.[2][3][4]

Na lovu a Superlov[editovat | editovat zdroj]

V soutěžních pořadech TV Nova Na lovu a Superlov vystupuje Jiří Martínek jako lovec pod přezdívkou Doktor Vševěd. Ze všech lovců má nejvyšší úspěšnost. Podle webu Na lovu statistik vyhrál více než 86% her (dílů). V obou těchto pořadech kromě něj dále vystupují lovci Kalkulátor, Belladonna, Kvízová Dáma a Pan Lišák. Oba pořady moderuje Ondřej Sokol.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Jiří Martínek se narodil v roce 1976 v Praze, jeho otcem je historik a redaktor Magazínu Práva Miloslav Martínek.

Po dokončení gymnázia studoval v letech 1994–1999 učitelství pro střední školy s aprobacemi historie a geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, obhájil diplomovou práci s názvem „Historická geografie raně středověkých Čech“, studium zakončil získáním titulu magistr (ve zkratce Mgr.). Pracoval jako kartograf, kdy redigoval mapy. Od roku 2006 pracuje v Historickém ústavu AV ČR, na projektu „Biografického slovníku českých zemí“. V letech 2008–2014 na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové dělal doktorské studium v oboru „České a československé dějiny“, studium zakončil disertační pracíJiří Viktor Daneš – vědec a diplomat“. V roce 2010 rovněž absolvoval rigorózní řízení v oboru „Politická a regionální geografie“ na Přírodovědecké fakultě UK. Rigorózní práci napsal pod názvem „Geografové v českých zemích 1800–1945 (biografický slovník)“, rigorózní řízení zakončil získáním titulu doktor přírodních věd (ve zkratce RNDr.). Přednáší na Přírodovědecké fakultě Univerzity Jana Evangelisty PurkyněÚstí nad Labem a Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Zabývá se dějinami přírodních věd, zejména dějinami geografie, dále historickou geografií, regionální geografií Evropy a světa[1][3] a didaktikou zeměpisu.[4] Věnuje se rovněž popularizaci vědy, je autorem řady knih pro děti a turistických průvodců (Černá Hora, Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina aj.).

S partnerkou, se kterou je ve vztahu od svých 18 let, je ženatý a má dvě děti.[4]

Od roku 2021 je jedním z tzv. lovců v soutěžním pořadu Na lovu. Jedná se o televizní pořad Skupiny Nova, připravený dle licence britského pořadu The Chase televize ITV,[2] ve kterém čtyři účastníci soutěží o peníze proti jednomu vybranému lovci. Soutěží se především ve vědomostech.[3][4]

Dříve se účastnil i jiných soutěží jako soutěžící (např. Riskuj, O poklad Anežky České)

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Kdo byl kdo – naši cestovatelé a geografové. Praha: Libri, 1998. (s Miloslavem Martínkem)
  • Kdo byl kdo – světoví cestovatelé a mořeplavci. Praha: Libri, 2003. (s Miloslavem Martínkem)
  • Geografové v českých zemích 1800–1945 (biografický slovník). Praha: Historický ústav, 2008.
  • Bulharsko (edice Stručná historie států). Praha: Libri 2009.
  • Cesty k samostatnosti. Portréty žen v éře modernizace. Praha: Historický ústav, 2010. (s Pavlou Vošahlíkovou a kol.)
  • Jiří Viktor Daneš – cestovatel a geograf. Praha: Historický ústav, 2017.
  • Od Karlova mostu ke Gottwaldovu. Osobnosti v názvech měst a míst. Praha: Historický ústav, 2017. (s Lenkou Křížovou a kol.)
  • Naší republice je 100 let. Praha: Fragment 2018.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b RNDr. Jiří Martínek, Ph.D.. Historický ústav AV ČR, v. v. i. [online]. Historický ústav AV ČR, S. a. [cit. 2022-08-23]. Dostupné online. 
  2. a b Soutěžní pořad „Na lovu“ - Jiří Martínek. hiu.cas.cz [online]. 2021-08-18 [cit. 2022-08-23]. Dostupné online. 
  3. a b c MARTÍNEK, Jiří. Nemohu se ztrapnit jako soutěžící. Když jsou dobří, porazí mě, říká doktor Vševěd. Redakce Michael Rozsypal. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2022-02-16 [cit. 2022-08-23]. Video online. Předplatitelům dostupné také na odkaze: [1]. 
  4. a b c d MARTÍNEK, Jiří. Expert v pořadu Na lovu Jiří Martínek [online]. Redakce Scarlett Wilková. Mladá fronta DNES, 2022-05-07 [cit. 2022-08-23]. PDF online. Předplatitelům dostupné také na odkaze: [2]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]