Jeffrey Hoffman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeffrey Alan Hoffman
Astronaut NASA
Státní příslušnostSpojené státy
Datum narození2. listopadu 1944 (79 let)
Místo narozeníNew York, USA
Předchozí
zaměstnání
vědec
Čas ve vesmíru50d 11h 54m
Kosmonaut od1978
MiseSTS-51-D, STS-35, STS-46, STS-61, STS-75
Znaky misí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jeffrey Alan Hoffman (* 2. listopadu 1944 v New Yorku, USA)[1] je americký astronaut z letů raketoplány STS. Je 162. člověkem ve vesmíru. Používá přezdívku Jaff.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a výcvik[editovat | editovat zdroj]

Po základní a střední škole (High School, Scarsdale) získal v roce 1966 titul inženýra (Amherst College) v oboru astronomie. Ve stejném oboru na univerzitě v Harvardu (Harvard University) získal roku 1971 doktorát. Pak nastoupil na Univerzitu v Leicesteru ve Velké Británii (1972–1975), po návratu se stal v letech 1975–1978 členem astrofyzikálního výběrového týmu Massachusettského technologického institutu. Oženil se a má dítě. Do týmu astronautů NASA byl zaregistrován v roce 1978.[2].

Lety do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Poprvé letěl v raketoplánu na jaře 1985 při misi STS-51-D. Velitelem byl Karol Bobko. V Discovery byli dále senátor Edwin Garn, Donald Williams, dr. Margaret Seddonová, Stanley Griggs a technik firmy McDonnell Douglas Charles Walker. Startovali na Floridě, mys Canaveral, přistáli na základně Edwards v Kalifornii. Vypustili na orbitě družici Anik C-1 a druhou Leasat 3. Druhá družice ovšem po vypuštění nezačala fungovat i přes řadu pokusů astronautů ji opravit. Každý takový nezdar ovlivnil finanční výtěžek letu.

Druhý let absolvoval v raketoplánu Columbia. Na palubě raketoplánu byla sedmičlenná osádka: Vance Brand, Guy Gardner, John Lounge, Jeffrey Hoffman, Robert Parker, Samuel Durrance a Ronald Parise. Během osmidenního letu STS-35 byla provedena řada cenných pozorování řady objektů ve vesmíru.

Třetí let, sedmidenní mise STS-46 raketoplánu Atlantis, absolvovala sedmičlenná posádka ve složení Loren Shriver, Andrew Allen, Jeffrey Hoffman, Marsha Ivinsová, Franklin Chang-Diaz, Claude Nicollier a Ital Franco Malerba. Během letu vypustili na oběžnou dráhu družici Eureka a na vlečném laně družici TSS-1. Tu pak stáhli zpět na palubu a přistáli na Floridě.

Čtvrtý, desetidenní let absolvoval na moderním raketoplánu Endeavour v roce 1993. Mise STS-61 měla jeden hlavní úkol, opravit Hubbleův vesmírný dalekohled (HST). Zajistila to bezchybně posádka ve složení plk. Richard Covey, kpt. Kenneth Bowersox, dr. Franklin Musgrave, dr. Kathryn Thorntonová , Claude Nicollier, dr. Jeffrey Hoffman a Thomas Akers. I tentokrát byl start na Floridě a přistání v Kalifornii.

Poslední let na Columbii STS-75 byl koncem roku 1996. Osádka byla ve složení Andrew Allen, Scott Horowitz, Franklin Chang-Diaz, italský astronaut Maurizio Cheli, Švýcar Claude Nicollier, dále Jeffrey Hoffman a Ital Umberto Guidoni. Během letu opakovali pokus vléci družici TSS na 20 km dlouhém laně, to se přetrhlo a družice byla ztracena. Přistání bylo opět na Floridě.

Během svých pěti letů strávil ve vesmíru 50 dní a absolvoval čtyři výstupy (tzv.EVA) mimo raketoplán.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-specialisté USA, s. 361. 
  2. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Američtí astronauti-kandidáti vybraní v USA v roce 1978, s. 459. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]