McDonnell Douglas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
McDonnell Douglas
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost a veřejně obchodovaná společnost
Datum založení1967
Datum zániku1996
PředchůdciDouglas Aircraft
McDonnell Aircraft Corporation
NástupceBoeing
ZakladateléJames McDonnell
Donald Wills Douglas, Sr.
Adresa sídlaSt. Louis, 631 66, USA
Charakteristika firmy
Oblast činnostiletecký výrobce, letecký průmysl, strojírenství a konstrukce letadel
Produktyletadlo, střela, kosmická loď a vrtulník
Mateřská společnostBoeing
Dceřiná společnostUGS Corp.
Některá data mohou pocházet z datové položky.
McDonnell Douglas F-4 Phantom II

McDonnell Douglas byl americký výrobce letadel. Vyráběl řadu různých komerčních a vojenských letadel. Firma se v roce 1997 sloučila s Boeingem a vznikla The Boeing Company.

Historie[editovat | editovat zdroj]

McDonnell Douglas DC-9
McDonnell Douglas DC-10

Společnost byla založena z firem Jamese Smitha McDonnella a Donalda Willse Douglase. Oba muži byli původem Skoti. Douglas byl šéf inženýr v Glenn L. Martin Company. Když tuto společnost Douglas opustil, založil Davis-Douglas Company v roce 1920 v Los Angeles. V roce 1921 vykoupil svůj podíl ve firmě a přejmenoval ji na Douglas Aircraft Company.

McDonnell založil J.S. McDonnell & Associates v Milwaukee v roce 1928. Jeho plán byl produkovat osobní letadla, ale v roce 1929 jeho společnost zkrachovala. Šel tedy pracovat do Glenn L. Martin, odkud v roce 1938 odešel a zkusil založit opět svou vlastní firmu. Ta se jmenovala McDonnell Aircraft Corporation.

Druhá světová válka byla hlavním příjmem pro Douglase. Jeho společnost vyprodukovala mezi lety 1942 a 1945 skoro 30 000 letadel a jeho pracovní síla stoupla na 160 000.

Po válce Douglas pokračoval ve výrobě nových letadel například DC-6 (1946) a DC-7 (1953). Krátce na to přešel na proudový pohon. První proudové stroje byly pro armádu - F3D Skyknight (1948) a F4D Skyray (1951). Douglas také vyrobil komerční proudová letadla - DC-8 (1958). McDonnell také vyvíjel proudová letadla například úspěšný FH-1 Phantom. Stal se hlavním dodavatelem pro námořnictvo Spojených států pro které vyrobil F2H Banshee, F3H Demon, a F-101 Voodoo.

Obě společnosti začaly používat řízené střely. Douglas hlavně rakety vzduch-vzduch. McDonnell vyrobil mnoho střel, např. ADM-20 Quail. McDonnel i Douglas byli jedni z hlavních dodavatelů pro armádu, ale oba měli hospodářské problémy.

Později začaly obě firmy uvažovat o sloučení; došlo k němu nakonec 28. dubna 1967. Nově vzniklá společnost byla nazvána McDonnell Douglas Corporation.

Sloučení s Boeingem[editovat | editovat zdroj]

McDonnell Douglas se sloučil s Boeingem v roce 1997 za 13 miliard dolarů a vznikla The Boeing Company.

Produkty[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]