Strojírenství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řez moderním diferenciálem vozu Porsche Cayenne

Strojírenství je technický obor, který je postaven na základech fyziky a nauky o materiálech. Strojírenství se zabývá návrhem, výrobou a údržbou strojů a zařízení. Je to jedna z nejstarších a nejobsáhlejších technických disciplín.

Strojírenství zahrnuje poznatky z mechaniky, kinematiky, dynamiky, hydromechaniky, termomechaniky a nauky o materiálech. Strojní inženýři používají znalosti z těchto oborů spolu s nástroji, jako jsou CAD, rapid prototyping a správa životního cyklu výrobku ke konstrukci turbín, jaderných reaktorů, motorových vozidel, letadel, lodí a mnoha dalších strojů a zařízení.

Strojírenství se nejrychleji rozvíjelo v průběhu průmyslové revoluce, nicméně jeho počátky lze vysledovat již ve starověku. V tomto oboru dochází k neustálému vývoji, strojní inženýři se dnes pohybují v oblastech jako biomechanika, mechatronika, nanotechnologie a kompozity.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Součást parní lokomotivy nazývaná křižák spojující pístní tyč s ojnicí

Záznamy o strojírenství se nacházejí v mnohých starověkých a středověkých kulturách po celém světě.

Starověké Řecko

Čína[2]

  • Al-Džazárí (1136 n. l. – 1206 n. l.) napsal v roce 1206 slavnou knihu jménem Kniha znalostí o důmyslných mechanických zařízeních. Je také považován za vynálezce základních mechanismů, jako jsou klikový mechanismus a vačka[3].

Evropa
K důležitému průlomu ve strojírenství došlo v Anglii během 17. století, kdy sir Isaac Newton zformuloval Newtonovy pohybové zákony (Zákon setrvačnosti, Zákon síly, Zákon akce a reakce). Newton nechtěl tyto zákony dlouhou dobu vydat, nakonec byl svými kolegy přesvědčen a v roce 1687 je publikoval ve svém díle Philosophiae Naturalis Principia Mathematica[4].

Moderní nástroje[editovat | editovat zdroj]

Řada strojírenských firem, zejména těch, které působí v průmyslově vyspělých zemích, používá k návrhu a výrobě svých výrobků moderní nástroje, jako jsou CAE, CAD, MKP, CAM, CNC.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. "Heron of Alexandria" Encyclopædia Britannica Online
  2. Joseph Needham. Science and Civilization in China. Cambridge University Press, 2007. ISBN 0-521-32728-8.
  3. P. Hill. The Book of Knowledge of Ingenious Mechanical Devices: Kitáb fí ma'rifat al-hiyal al-handasiyya. Springer, 1973. ISBN 90-277-0329-9.
  4. Cohen, I. Bernard. Philosophiae naturalis principia mathematica. Harvard University Press, 1972. ISBN 0-674-66475-2.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]