Jang Wej (gymnasta)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jang Wej
Narození8. února 1980 (44 let)
Sian-tchao
Alma materCommunication University of China
Povolánísportovní gymnasta
ChoťJang Jün (od 2008)
DětiYang Wenchang
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Sportovní gymnastika na LOH
zlato LOH 2000 - Sydney družstva víceboj
zlato LOH 2008 - Peking víceboj
zlato LOH 2008 - Peking družstva víceboj
stříbro LOH 2000 - Sydney víceboj
stříbro LOH 2008 - Peking kruhy
Mistrovství světa ve sportovní gymnastice
zlato MS 2006 - Aarhus víceboj
zlato MS 2006 - Aarhus bradla
zlato MS 2007 - Stuttgart víceboj
stříbro MS 2003 - Anaheim víceboj
bronz MS 1999 - Tchien-ťin hrazda

Jang Wej (ZZ: 杨威, pinyin: Yáng Wēi, * 8. únor 1980, Xiantao) je gymnasta z Číny. Získal tři zlaté olympijské medaile včetně víceboje jednotlivců a stal se dvakrát absolutním mistrem světa.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Na olympijských hrách v Sydney v roce 2000 získal Jang Wej stříbrnou medaili v individuálním víceboji a vyhrál zlato v soutěži družstev.

V roce 2003 vyhrál na mistrovství světa ve sportovní gymnastice v Anaheimu opět zlatou medaili v soutěži družstev a stříbro v individuálním víceboji.

Na olympijských hrách v Aténách v roce 2004 skončil vítězný tým z mistrovství světa pouze pátý poté, co mnoho jeho členů upadlo. Čínský tým si to vynahradil na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 ziskem zlata, když na další místa odsunul Japonsko a Spojené státy.

Jang se vrátil do formy na mistrovství světa ve sportovní gymnastice v roce 2006 v Aarhusu, kde získal zlato v soutěži družstev, v individuálním víceboji a na bradlech. Zlato vyhrál rovněž v roce 2006 na Asijských hrách, a to v soutěži družstev, individuálním víceboji, na kruzích a bradlech.

Na mistrovství světa ve sportovní gymnastice v roce 2007 ve Stuttgartu úspěšně obhájil tituly v soutěži družstev a v individuálním víceboji a na čínském mistrovství v roce 2007 a 2008 vyhrál individuální víceboj a soutěž na kruzích.

Na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 vyhrál Jang Wej zlato v individuálním víceboji a ve finále družstev. Zároveň získal stříbro ve finále soutěže na kruzích a skončil čtvrtý ve finále soutěže kůň našíř.

Jang Wej je znám impozantní obtížností v šesti disciplínách.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Jang Wej má dlouhodobý vztah s bývalou gymnastkou Jang Jün, která je čínskou dvojnásobnou bronzovou olympijskou medailistkou (v soutěži družstev a na hrazdě) a nyní je reportérkou CCTV. V červnu 2006 pozval Jang Wej Jang Jün na tiskovou konferenci, což se ukázalo jaký pouhý trik, aby ji překvapil žádostí o ruku. 6. listopadu 2008 se vzali.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Yang Wei (gymnast) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]