Jan Šnoflák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Šnoflák
Portrét z Entomologických listů
Portrét z Entomologických listů
Narození4. května 1891
Římov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí9. května 1954 (ve věku 63 let)
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníentomolog
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Šnoflák (4. května 1891, Římov9. dubna 1954, Brno) byl český pedagog a entomolog.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Jan Šnoflák se narodil v roce 1891 v Římově nedaleko Třebíče. Nastoupil na gymnázium v Třebíči, kde v roce 1912 odmaturoval. Při studiích se seznámil s Josefem Uličným a Rudolfem Dvořákem, který jej inspiroval pro studium přírodopisu. Po ukončení gymnázia nastoupil na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde ale jeho studia v roce 1914 přerušila první světová válka, kde nastoupil do bojů a až do roku 1920 bojoval v Rusku jako legionář. Po roce 1920 se vrátil zpět na Karlovu univerzitu a po dokončení studia nastoupil na pozici pedagoga v Hodoníně a později přešel na gymnázium ve Znojmě, kde působil asi 15 let. Před počátkem druhé světové války byl nucen před zabráním Sudet odejít a nastoupil jako učitel v Lipníku nad Bečvou, pak přešel na učitelský ústav v Brně a následně pak na gymnázium v Brně-Žabovřeskách. Tam ovšem musel brzo skončit, protože vzhledem k legionářské historii musel z gymnázia odejít. Následně pak až do konce druhé světové války za přímluvu přátel pracoval na Výzkumném ústavu zemědělském v Brně.[1]

Po skončení druhé světové války se pak vrátil zpět jako pedagog na gymnázium do Žabovřesek, kde začal učit ruský jazyk. Pracoval tam až do doby, než vážně onemocněl. Zemřel v roce 1954 v Brně.[1][2]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Věnoval se primárně blanokřídlým - lumčíkům a kutilkám. Věnoval se také výzkumu hmyzu na mohelenské hadcové stepi[2] a také v okolí Znojma.[3] Více znám odborné veřejnosti byl až od sjezdu Československé entomologické společnosti v roce 1938.[1] Objevil nové druhy lumčíků i dalších druhů. Byl členem Moravskoslezské akademie přírodních věd[1] a Československé společnosti entomologické.[4] Je po něm pojmenován jeden druh hmyzu.[5] Jeho sbírka hmyzu je velmi cenná, zahrnuje přibližně 50 tisíc jedinců, primárně z Moravy.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d KRATOCHVÍL, Josef. K šedesátce Prof. Dr. Jana Šofláka. Entomologické listy. 1951, roč. 14, s. 93–96. Dostupné online. 
  2. a b Významní přírodovědci Třebíčska [online]. Třebíč: Městský úřad Třebíč [cit. 2020-01-07]. Dostupné online. 
  3. HANÁK, Vladimír. K historii přírodovědeckého výzkumu a ochranářských snah na Znojemsku. Podyjské listí. Roč. 2001, čís. 4, s. 1–2. Dostupné online. 
  4. BÍLÝ, Svatopluk. Česká společnost entomologická. akademický bulletin [online]. Akademie věd ČR, duben 2004 [cit. 2021-08-03]. Dostupné online. 
  5. Zettel, H. 1989: Die Gattung Phanerotomella Szépligeti (Hymenoptera: Braconidae, Cheloninae). Linzer biologische Beiträge 21(1): 15-142. Abstract Full article (PDF).
  6. MALENOVSKÝ, Igor. Blanokřídlý hmyz ve sbírkách Moravského zemského muzea v Brně. In: Blanokřídlí v českých zemích a na Slovensku. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. S. 12.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]