Hranice pěti patriarchátů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pentarchie v roce 565

Hranice pěti patriarchátů je řecký text popisující pět patriarchátů křesťanství ve středověku. Nachází se v příloze k některým rukopisům Nového zákona. Posloupnost a platnost patriarchátů v textu se liší od tradiční pentarchie založené ekumenickými koncily [1] s Jeruzalémem posunutým na první místo. Pořadí ostatních čtyř je nezměněno: Řím, Konstantinopol, Alexandrie a Antiochie. Jak se dále církev rozrůstala, vznikaly i další patriarcháty a arcibiskupství. Ve 21. století východní církve působí na tradičně západním území a naopak.

Dokument byl pravděpodobně napsán v Kalábrii v průběhu 9. nebo 10. století. Nachází se v některých rukopisech Nového zákona: 69, 211 a 543 (v roce 543 je jedna jeho stránka ztracena). [2] [3] V nepatrném roce 543 je tento dokument nazván „Γνωσις και επιγνωσις των πατριαρχων θρονων“ (Znalosti a poznání stolců patriarchátu). [4]

Hranice[editovat | editovat zdroj]

První stolice a první patriarchát je Jeruzalémský, Jakub, bratr Boží a apoštol a očitý svědek a ochránce tajemství a skrytých tajemství, zahrnuje celou Palestinu, a celou zemi až do Arábie.

Druhý stolec je apoštola Petra od Říma po hranice hor a Francie, Španělska a Francie a Illyricum, dále až po Gadiron a Herkulovy sloupy a Oceán na západním konci, stejně jako mrtvé vody a zalesněné pozemky, ostrovy až po okraj obydlených oblastí oceánů. Křesťané se stále shromažďují až do Ravenny, Lombardie a Soluně, Slovanů a Skytů a Avarů až po řeku Dunaj, církevní hranici a Sardinii, Megaru, Kartágo a část Baleárských ostrovů a část Sicílie a Kalábrie, kde vane silný vítr, ze severu, z jihu, ze západu-jihu a z východu-jihu.

Třetí stolice je Konstantinopolská, založená sv. Ondřejem a Janem Teologem a Evangelistou, obsahující téměř jistě moc římského království, Evropy a západoasijských a kykladských ostrovů až po Pontus, Cherson a Abbasid Chaldea a Chazars, Cappadocia, Arménie a až do nekonečných severních oblastí.

Čtvrtý Alexandrijský stolec, apoštola Marka a evangelisty, syna apoštola Petra, který převzal kontrolu nad Etiopií až po Afriku a Tripolis a nad celou zemí Egypta až po hranice Palestiny.

Pátý Antiochijský stolec Petrův, obsahující oblast až na východ, neboli cesta sedmi měsíců, až do Gruzie a Arménie a Ázerbájdžánu, a až do vnitřní pouště Peršanů, Médů, Chaldejců, až k arabskému území a Parthie a Mezopotámie Elamiton, kde slunce vychází. [5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Limits of the Five Patriarchates na anglické Wikipedii.

  1. L'idea di pentarchia nella cristianità
  2. Jacob Geerlings, Codex 543, University of Michigan 15 (gregory 543; von Soden ε 257), in Six Collations, p. 27.
  3. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. Frederick Henry Ambrose Scrivener, Adversaria Critica Sacra: With a Short Explanatory Introduction (Cambridge, 1893), p. XX.
  5. J. Rendel Harris, The Origin of the Leicester Codex of the New Testament (London, 1887), pp. 64–65.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]