Kanton 10

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hercegbosenský kanton)
Kanton 10
Kanton 10
Hercegbosanska županija
Kostel Všech svatých, Livno
Kostel Všech svatých, Livno
Geografie
Hlavní městoLivno
Souřadnice
Rozloha4 934,1 km²
Časové pásmo+1
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel84 127
Hustota zalidnění17,1 obyv./km²
Jazykchorvatština, bosenština, srbština
Národnostní složeníChorvati, Bosňáci, Srbové
NáboženstvíŘímskokatolické, Sunnitský islám, Pravoslavné
Správa regionu
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Nadřazený celekBosna a Hercegovina
Druh celkukanton (chorvatsky župa)
Podřízené celky6 občin (općine)
PremiérBranko Ivković
Oficiální webwww.vladahbz.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kanton 10 (bosensky/srbsky Kanton 10), v chorvatském prostředí známý též jako Hercegbosenská župa (chorvatsky Hercegbosanska županija), je jedním z deseti kantonů Federace Bosny a Hercegoviny v Bosně a Hercegovině.

Vzhledem k tomu, že po vzniku Federace Bosny a Hercegoviny roku 1994 mezi představiteli Chorvatů a Bosňáků nedošlo ke shodě ohledně pojmenování této samosprávné jednotky, začalo se používat neutrální označení Kanton 10, kolokviálně též Livenský kanton. Chorvaté, kteří v regionu tvoří výraznou většinu, ale začali jednostranně preferovat jméno Hercegbosenská župa. Federální orgány se i nadále důsledně přidržují neutrálního značení, kantonální úřady setrvale užívají vlastní pojmenování, které se promítlo i do znění regionální ústavy[1] a dalších zákonů a nařízení.

Charakter kantonu[editovat | editovat zdroj]

Hlavním městem Kantonu 10 je malé město Livno, ležící na silnici mezi Splitem v Chorvatsku a Bugojnem v Bosně a Hercegovině. Parlament kantonu nicméně sídlí v Tomislavgradu. Většina území je hornatá, avšak ne tolik jako zbytek země; pro zemědělství je vhodná rovina Livanjsko Polje, rozkládající se od hlavního města Livna na severozápad. Mezi obyvateli kantonu dnes dominují Chorvaté, avšak před rozpadem Jugoslávie zde v hojném počtu žili také Srbové. Není zde železnice, jedinou důležitější silnicí je ta již zmíněná, spojující Split s Bugojnem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ustav Hercegbosanske županije [online]. Narodne novine Hercegbosanske županije 3/96 [cit. 2016-10-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]